2023 siber güvenlik trendleri

Güncelleme Tarihi:

2023 siber güvenlik trendleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2022 16:39

Dijital dönüşümün hayatımıza girmesi ve her geçen gün etkisini arttırması ile siber riskler de günlük hayatımızda büyük bir yer kaplamaya başladı. Verilerin dijital ortamda saklanma alışkanlığının artması, salgın ile dijitalleşme ve uzaktan çalışma gibi kavramların daha yoğun bir şekilde hayatımızda yer alması gibi pek çok etken dijital güvenliğin önemini daha çok gözler önüne serdi.

Çok da geriye gitmeden, salgının başlangıcından itibaren dijital hayatta yaşananlara baktığımızda pek çok güzel gelişmenin yanı sıra her gelişmenin getirdiği tehlike ve risklerin de arttığını görüyoruz. Metaverse gibi bir kavramın hayatımıza girmesi dijital kimliğin ne olduğunun daha net bir şekilde anlaşılmasını ve fiziksel dünyadaki gibi dijital dünyadaki riskleri de görmemizi sağladı.

Procenne geride kalan yıllarda yaşananlardan güç alarak 2023 yılında ne tür siber güvenlik tehditlerine karşı tetikte olmamız gerektiğini sizler için derledi.

Artan siber tehditler

Kurum ve kuruluşların güç mücadelesi son yıllarda küresel anlamda ortaya çıkan istikrarsızlıklarla birlikte daha da belirginleşti. Dijitalleşmenin her geçen gün hızlanması, bu istikrarsızlıkların getirdiği olumsuzlukların dijital yaşama da yansımasına sebep oluyor. Kişilerin bu istikrarsızlıklardan kaynaklanan psikolojik durumları, dijital korsanların iştahını kabartmakta ve dijital güvenliğin bir saniye dahi ihmal edilmemesi gerektiğini gözler önüne seriyor. 2023 yılında bu istikrarsızlıkların ve diğer risklerin devam etmesi, siber tehditlerin artacağını gösteriyor bizlere.

Dijital fidye saldırıları

Dijital korsanların en sık başvurduğu yöntemlerden birisi fidye saldırılarıdır. Son yıllarda bu tür saldırıların artması ve karmaşıklaşması ciddiyetle ele alınması gereken bir risk olduğunu ortaya koyuyor. Geçtiğimiz birkaç yılda çıkan haberler ne denli büyük bir tehditle karşı karşıya olduğumuzu net bir şekilde bizlere gösteriyor. Küresel istikrarsızlıklar ve güç mücadeleleri bu tür saldırıların devletlerin birbirine karşı kullanma ihtimalini de gün yüzüne çıkarıyor. Dijital korsanların hız kesmeyen bu aktiviteleri 2023 yılında da dikkatli olmamız gerektiğini söylüyor.

Mobil saldırılar

Dijital dönüşümün önemli bacaklarından bir tanesi de mobil cihaz kullanımı. Gerek bireysel gerekse kurumsal olarak mobil cihaz kullanımı her geçen gün artmakta ve artmaya da devam edecektir. Her türlü kişisel ve kurumsal bilginin mobil cihazlar üzerinden erişilebilir olduğu ve mobil cihazların da sürekli aktif olduğu düşünüldüğünde bu alanda ortaya çıkan tehditlerin 2023 yılında da devam edeceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Kişisel ve kurumsal önlemlerin alınmasının yanı sıra özellikle mobil uygulama geliştiricilerin çalışmalarında EndCrypt gibi uçtan uca mobil uygulama güvenliği sunan SDK ya da katmanlar kullanmasında fayda olacaktır. EndCrypt sayesinde mobil uygulamaların güvenliği geliştirme aşamasından itibaren sağlanarak güvenlik adımlarından bir tanesi kolay bir şekilde sağlanmış olur.

Çip ve tedarik zinciri krizleri

Salgının başlaması ile özellikle bilgi teknolojileri alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar, dolaylı olarak her kurum ve birey de bu durumdan olumsuz etkileniyor. Bu durum kötü niyetli kişi ve grupların hedefi haline geldiğinde ise etkinin boyutu daha da büyük olacaktır. Çip ve tedarik zinciri kaynaklı BT altyapısında yaşanan bir açıktan faydalanılması ciddi zararların doğmasına sebep olacaktır. 2023 yılında ve sonrasında da tedbiri elden bırakmamak hepimizin avantajına olacaktır.

Yapay zekâ ve makine öğrenmesi

Her ne kadar günlük hayatımızda çok kullanmasak ya da fark etmesek dahi yapay zekâ destekli sistemler her geçen gün daha çok kullanılıyor. Kötü niyetli kişi ve grupların yapak zekâ ve makine öğrenmesi altyapılarını hedef alması ya da bu altyapıları kötü amaçla kullanması sonucu ortaya telafisi imkânsız ya da güç durumlar çıkacaktır. Bu tür teknolojik gelişmeler hayatımızı kolaylaştırırken dijital korsanların da iştahını kabartıyor. Dolayısıyla olumsuz durumlara yol açmamak adına makine öğrenmesi ya da yapay zekâ alt yapılarına yönelik üst düzey güvenlik önlemlerini almak, kullandığımız bu tür teknolojileri korumaya önem vermek 2023 yılında daha da önemli hale gelecek.

Nesnelerin interneti ve bulut altyapıları

Günlük yaşamda birbirine bağlı cihazların artması ve bulut altyapıların kullanılması kötü niyetli kişi ve grupların iştahını kabartan bir başka durumdur. Burada dikkat edilmesi gereken hem bulut altyapılarının hem de ağ güvenliğinin yeterince önemsenmesi gerektiğidir. Çünkü her geçen daha fazla kişi ve kurum bulut alt yapıları kullanmaya geçiyor ya da nesnelerin interneti sayesinde ev ya da iş yerindeki pek çok cihaz ağ üzerinden birbirine bağlanıyor. Ağ güvenliği için kişisel önlemlerin alınmasının yanı sıra hem ağ hem de bulut altyapı güvenliği için gerekli önlemlerin alınması, kurumsal anlamda dijital veri güvenliğinin sağlanması için ProCrypt ya da bulut HSM gibi ürün ve hizmetlerin kullanılması büyük önem arz ediyor. Procenne tarafından üretilen ProCrypt, veri güvenliğini donanımsal olarak sağlayarak olası riskli durumlarda verileri yetkisizi ya da kötü niyetli kişilerin eline geçmesini engellerken bulut HSM ise aynı işlevi mekân/zaman bağımsız gerçekleştirir ve kullanıcılara maliyet yönünden de avantaj sağlar.

Metaverse ve kripto para borsaları

Geride kalan birkaç yılda özellikle kripto para borsalarında yaşanan olumsuz tecrübeler hala hafızalarımızda taze. Yine benzer şekilde çok sık duymasak da metaversete de üzücü haberler duyduk. Bu iki ortamın dijital korsanların gözlerinin parlamasına sebep olduğu gün gibi ortada. Metaverse ve kripto para borsalarına yatırımların devam etmesi ve artması dijital korsanların bu ortamları daha sık hedefleyeceği anlamına gelecektir. 2023 yılında ve sonrasında metaverse ve kripto para borsalarına karşı yüksek güvenlik önlemlerini almak ve güncel tutmak son derece önemli olacaktır.

Güvenli bir yıl geçirmeniz dileğiyle…

İlandır

BAKMADAN GEÇME!