Asgari ücret KKTC’de Türkiye’yi geçti

Önlenemeyen hayat pahalılığı ve vergi kesintilerinden ötürü eline geçen para kuşa dönen 10 milyona yakın asgari ücretli şimdiden aralıkta toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan çıkacak karara odaklandı.

Haberin Devamı

Yılbaşında yüzde 15 oranında vergi ödeyen gariban emekçinin ücretinden ağustos-eylülde yüzde 20 oranında kesinti yapılıyor. Yanı sıra çarşı pazarın can yakan fiyatları asgari ücretin satın alma gücünü  iyiden iyiye kuşa çeviriyor.

Asgari ücretin yetersiz kalmasında temel etmen yıllardır talep edilmesine karşın bir türlü vergi dışı bırakılmaması. Eğer %15 ve 20 oranında gelir vergisi alınmazsa emekçinin eline daha fazla para geçecek ve bir ölçüde soluklanacak. İnatla vergi dışı bırakılmıyor, diğer çalışanlar gibi kümeste hazır kaz olarak görülüyor asgari ücretli. Türkiye’de ortalama 100 işçiden %57’si asgari ücrete talim ederken, bu oran AB’de %10’unun altında. Bu da asgari ücretin ülkemizde ortalama ücret olduğunu kanıtlıyor.

Türkiye’de 10 milyona yakın emekçi net 2 bin 825 liralık asgari ücrete talim ederken, yavru vatan KKTC’de asgari ücret net 4 bin 324 lira oldu. 1 Eylül’den itibaren %12.95 oranında artış ile brüt 4 bin 970, net 4 bin 324 liraya yükseldi. Türkiye’de ise %21.56 oranındaki zamla brüt 3 bin 577, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.

Haberin Devamı

Yılbaşında uygulamaya konulan asgari ücret yüksek enflasyondan ötürü 3,4 ay sonra satın alma gücünü yitirmeye başlıyor.

10 milyona yakın emekçi 3 bin 49 liraya yükselen açlık sınırının altında kalan sefalet ücretiyle bir ay yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Temel çözüm vergi dışı bırakılması.    Şükrü KARAMAN

GÜNÜN SÖZÜ

“SAYIŞTAY raporuyla ortaya çıkan durumlar karşısında Sayıştay’ın geleceğinden endişe etmeye başladım. İktidar, Sayıştay’ın faaliyetlerini daha da kısıtlamaya çalışırsa şaşırmayacağım. Çünkü pek çok yolsuzluk, hani arsızlık diyeceğim artık, bu raporlarla ortaya çıkmaya başladı, son dönemlerde dikkatinizi çekiyorsa bu da herhalde çok mutlu etmiyordur iktidarı.” Murat YETKİN

TARIMSAL KİT’LER YOK EDİLİRSE

FALCI olmaya gerek yok. (Tarih, falcılara ümit bağlayan kimi yöneticileri yazıyor.)

Tarımsal KİT’leri yok ettik resmî tarım kuruluşları: Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü, Zirai Mücadele ve Karantina Genel Müdürlüğü, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü, Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Topraksu Genel Müdürlüğü’nü yok ettik.

Haberin Devamı

IMF -Dünya Ticaret Örgütü ve AB ile tarımsal üretimi kısıtladık. Halbuki yerel üretim esastır tarımsal yapının düzeltilmesi için yerel üretim şarttır. Dış ülkelerdeki çiftçilerin üretimlerini desteklercesine gümrük indirimini, çözüm zannettik. ‘Vahşi kapitalizm’ deyip kurtulamayız. Bu ülkeyi gıda emperyalizmine mahkûm etmeyelim.

SAYIŞTAY, YAZDIKLARIMIZIN DOĞRULUĞUNU KANITLADI

YARGI Kararları, yaşanan olaylar ve en son 2020 yılına ait Sayıştay Raporları bir kez daha haklılığımızı teyit etti.

İstanbulda hafriyat rantından dolayı ormanlardaki eski maden ocaklarının rehabilitasyonunda çok büyük anlaşmazlıkların yaşandığını bu köşede yıllardır sık sık gündeme getirmiştik.

Haberin Devamı

Eski İstanbul Orman Bölge Müdürü Faruk Çebi’nin kamu yararı adına verdiği mücadeleye tanık olmuştuk. İyi niyetli tüm gayretlerine rağmen ne yazık ki başarılı olamamıştı, üstelik mücadelesinden dolayı başına gelmeyen de kalmamıştı. Ormanlardaki maden ocaklarının rehabilitasyonunda Orman Genel Müdürlüğü’nün yetkileri büyük ölçüde gasp edilmişti.

Oysa Sayıştay’ın 2020’de tespit ettiği ormanlardaki maden ocaklarının rehabilitasyonuyla ilgili sorunların yaşanmaması için sadece doğru olduğuna inandığı gerçekleri dile getirmişti.

Yıllardır söylediklerine kulak tıkayan Orman Genel Müdürlüğü, umarım Sayıştay Raporları’nı okumuştur.

MESAJ PANOSU

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, halen pek çok eksiği bulunan okullara para karşılığı verilen ‘Okulum Temiz Belgesi’ni eleştirdi ve “Okullardan toplanan paralar nereye gitti?” diye sordu.

Haberin Devamı

MAVİ Kıta, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki ‘İZDENİZ’in Muzaffer Ayhan Kara’nın yönetiminde yayınladığı ve İzmir’in denizle ilişkisini güçlendirme anlayışıyla hazırlanan bir gazete. Tabldot boy ve 3 ayda bir yayınlanan gazetenin Ekim-Kasım-Aralık 2021 - 4.sayısı bu hafta iskele ve gemilerde yerini alacak. Ücretsiz dağıtılan ve İzmir’de geniş ilgi gören gazete yeni sayısıyla bir yılını geride bırakmış oluyor.

BİLİYOR MUSUNUZ?

‘CEPSEL’ GİRİŞİMLER

CHP Milletvekili Levent Gök’ün asgari ücretin gelir vergisinden çıkarılmasına ilişkin bir kanun teklifi verdiğini ve bununla “Gelir Vergisi Kanununda yapılması öngörülen değişiklik ile en az geçim indirimi tutarı, ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin yıllık brüt tutarının yüzde 100’üne yükseltilmektedir. Böylece, asgari ücretliler üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi ve refah düzeylerinin yükseltilmesi amaçlanması gerektiğini” açıkladığını...

Haberin Devamı

BİRLEŞİK Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık’ın; Konfederasyon olarak bütün iş koşullarında çalışan kamu emekçilerinin beklentilerinin özlük haklarının düzenlemeler ve ekonomik şartlarının iyileştirilmesi olduğunu belirerek, 3600 ek göstergenin tüm kamu çalışanların faydalanmasını sağlayacak yasal düzenleme yapılmasını istediklerini söylediğini...

ANTİK çağdan bugüne uzanan oyuncak bebeklerin hikâyesinin sunulduğu, müzenin kurucusu Rahmi M. Koç’un çocukluğunda kendisinin yaptığı oyuncakların yer aldığı, yaklaşık 2 bin 200 bebekten oluşan ‘Dünya Bebekleri Sergisi’nin Rahmi M. Koç Müzesi’nde açıldığını...

ATAŞEHİR Belediyesi’nin düzenlediği ‘3. Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri’nin, 7-10 Ekim tarihleri arasında Erdal Eren Kültür Merkezi’nde yapılacağını...

Yazarın Tüm Yazıları