Şimdi de ruh sağlığımızı koruyacaklar

6 Şubat felaketinin ardından tekrar hayata tutunup ayağa kalkabilmek için mücadele sürüyor.

Haberin Devamı

Uzun bir yol var önümüzde. Bu tabloda yardım ne şekilde olursa olsun, faydası dokunacak her şeye ihtiyaç olduğunu söylüyor uzmanlar. Depremin ardından arama kurtarma sürecinde köpeklerin enkaz altında yaşayan kişileri bulmada oynadığı hayati rolü, kedilerin enkazdan kendini kurtarıp enkaz altında onunla aynı kaderi paylaşan kişilerin yerini göstermedeki rolünü gördük. Şimdi yaraları sarma, hayata tutunma aşamasında da bu muhteşem canlıların hayatımızda sağlayacağı pozitif bir etki var.

Evcil hayvanların mental sağlığımıza sağlayacağı olumlu etkileri derleyerek sunuyorum. Beraber iyileşmek için faydası olursa ne âlâ.

Evcil hayvanların mutluluk seviyemize katkıda bulunacağını ortaya seren araştırmalar bize köpeklerin stres, anksiyete ve depresyonu azalttığını gösteriyor. Yalnızlık hissimizi hafiflettiği, bizi egzersiz yapmaya yönlendirdiğini ve haliyle genel sağlığımızı iyileştirdiğini ortaya seriyor. Köpeği olanların tansiyonu daha düşük, kalp hastalığına yakalanma oranları daha az. Bir köpekle oynamak bile oksitosin ve dopamin seviyemizi artırıp hem bizde hem köpekte olumlu duygular oluşmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Şimdi de ruh sağlığımızı koruyacaklar

DAHA AZ STRES DAHA İYİ YAŞAM

50 yaş üstü kişilerde yapılan ‘sağlıklı yaşlanma’ anketinde, bu kişiler evcil hayvanların hayatlarındaki varlığı sonrası, daha az stres, daha iyi bir yaşama sevinci, daha fazla sosyallik.

O halde evcil hayvanların ruh sağlığımıza etkilerinin 5 sonucunu ileteyim:

İŞLE İLGİLİ STRESİ AZALTIYORLAR: Üç çalışandan ikisi, işleri nedeniyle stres yaşadıklarını belirtirken, yüzde 40’ı, işlerinin sağlıklarını olumsuz etkilediğini aktarıyor. Araştırmalarsa işyerindeki evcil hayvanların stresi azaltıp çalışan memnuniyetini artırdığını gösteriyor.

ÜRETKENLİĞİNİZİ ARTIRABİLİR: Hibrit çalışmanın bu kadar yaşamımıza girdiği bir dönemde, nerede çalışıyorsanız çalışın, evcil bir hayvan üretkenliğinizi artırmaya yardımcı olur. Bu arada online bir toplantıya katıldığınızda yanınızda görünen evcil hayvanınız nedeniyle, toplantı katılımcılarının size güveni artıyor, takım uyumu ve arkadaşlık konusunda daha iyi bir konuma geliyorsunuz.

Haberin Devamı

KAYGINIZI YÖNETMEYE YARDIMI OLUR: Kaygılı olmak ve ruh sağlığımızı korumakla ilgili mücadele ettiğimiz dönemde evcil hayvanların bize sağladığı arkadaşlık, yoldaşlık ve destek, mücadele gücümüzü artırır.

AKTİF OLMANIZA YARDIMCIDIR: Evcil hayvanınız varsa dışarı çıkmanız, temiz hava almanız, haliyle aktif kalmanız için bir sebebiniz vardır. Bu da ruh durumunuz, uykunuz ve zihinsel sağlığınıza olumlu etkisi olur.

BİRLİKTELİK DUYGUSU: Bir evcil hayvanla kurduğunuz bağ, kendinizi yalnız hissetmemenize yardımcı olur. Evcil hayvanını gören, ona dokunan, onu duyan, onunla konuşan kişiler, bu tablodan birçok pozitif duygu alır.

YOK ARTIK

‘TÜM KEDİLERİ YOK EDELİM’

Haberin Devamı

945 gündür maske zorunluluğu uygulanan Hong Kong’da bile tedbirlerin esnetilmesi sonrası COVID-19’un günlük yaşamımızdaki etkisi eser miktara düşmüştür diyebiliriz. Tablo bu hale gelmişken dönüp dönem değerlendirmesi yapan çok oluyor.

Şimdi de ruh sağlığımızı koruyacaklar

İngiltere Başbakanlık Konutu ‘10 Numara’nın maskotu Larry.

İngiliz basını, salgının ilk günlerinde, henüz hiçbir şey bilinmiyorken politikacıların ne gibi planları tartıştığını ortaya seren haberlere imza atıyor. Buna göre Birleşik Krallık’ta, dönemin Başbakanı Boris Johnson hükümetinde, evcil hayvanların hastalığı yayabileceği korkusuyla, halktan her kediyi yok etmesini istemek kısa bir süre düşünülmüş. Ne kadar kısa düşünüldü bilmiyoruz. Haberi açıklayan kişi, 2020-2021 arası Sağlık Bakanı Yardımcısı görevini sürdüren Lord James Bethell oldu. “Bunu yapmak isteseydik, neler olabileceğini hayal edebiliyor musunuz?” diyen Lord Bethell, o dönem elde ettikleri kanıtların, bu olağanüstü tedbir için haklılık payı oluşturduğunu ancak araştırmalar sonunda bu fikrin reddedildiğini belirtiyor. Neyse ki doğru kararı verip “Saçmalamayalım” demişler. Akıl tutulmasının bu noktaya ulaşmamış olmasına sevinmeliyiz.

Haberin Devamı

Şimdi de ruh sağlığımızı koruyacaklar

MUCİZELER SÜRÜYOR

Antakya'da enkaz kaldırma çalışması süren binada duyulan bir ses yeni bir mucizeye işaret ediyordu. AFAD ekipleri sesin geldiği bölümde aramayı derinleştirdi ve enkaz altında Terrier cinsi bir köpeğe ulaşıldı. Mahsur kaldığı alanda mama bulunan köpek bu sayede kurtulmuş. Aynı enkazda sahibi olduğu düşünülen bir kişinin de maalesef cansız bedenine ulaşılmış. Adı bilinmeyen köpek umarım sağlıklı, mutlu bir yaşam sürer. Bu haftanın kahramanı olarak fotoğrafını paylaşıyorum.

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak
sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları