Oyun mu? Kavga mı?

EVET bilimin cevabını aradığı ikilemlerden birinde daha mesafe katedildi. Sorumuz şu: Kedilerin birleriyle tıslamalar, patileşmeler, koşturmalar içerisinde geçirdiği dakikalar gerçekten bir kavga mı yoksa oyun mu?

Haberin Devamı

Lincoln Üniversitesi’nden Prof. Daniel Mills ve Kösice’deki Veterinerlik ve Eczacılık Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Noema Gajdos Kmecova’nın başında olduğu araştırmada, 210 kedinin boğuşmalarını içeren 105 YouTube videosu analiz edildi. Sonuçta üç kedi davranışı kategorisi belirlenmiş: Oyuncu, orta ve agonistik. Tıslama saldırganlık olarak algılansa da uzmanlara göre bu hareket bir kedinin başka bir kediye “Oyun havamda değilim” deme şekli.

Tahmin edilebileceği üzere kedilerin birbirleriyle iletişimi düşündüğümüzden daha karmaşıkmış. Prof. Mills diyor ki, “Gerçek kavga ile oyun kavgasını ayırt etmek, hayvan sahipleri için yaygın bir sorundur. Tehlike, insanların kedilerinden birinin tısladığını ya da buna benzer bir şey yaptığını görmesi ve ilişkinin bozulduğunu düşünmesidir ve biz durumun hiç de böyle olduğunu düşünmüyoruz.” Kedi kavgalarını anlamanın anahtarının bağlam olduğunu belirterek, her etkileşimin tek başına değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çiziyor uzmanlarımız.

Haberin Devamı

Oyun mu Kavga mı

1-2 KEZ TISLAMA KAVGA DEĞİLDİR

Yine Prof. Mills, güreşin bir kavga işareti olabileceğini ama iki kedinin hareketsiz beklediği sekansları da içeriyorsa bunun oyun içerisinde olduğunu düşünebileceğimizi belirtiyor.

Arkadaş canlısı kedilerin oyun dövüşünde ses olmadığı, agonistik kedilerin ise ses çıkardığı da bir başka sonuç.

Peki bu iki kedi aynı çatı altında aslında anlaşabiliyor mu anlaşamıyor mu? Prof. Mills’ten alalım cevabı: “Pek çok kedi, sahipleri aralarının bozulduğunu düşündüğü için kedi kurtarma merkezlerine geliyor. Klinikte, sahibinin gerçek bir kavga olduğunu düşündüğü oyun oynayan kediler gördüm. Eğer kedileriniz birbirleriyle yakın temas halinde uyuyor ve birbirlerini tımar ettiklerini görüyorsanız, o zaman yakın bir sosyal grup olma ihtimalleri yüksektir. Bu biri diğerine günde bir ya da iki kez tıslama eğiliminde olsa bile geçerlidir. Bu aralarının bozulduğu anlamına gelmez, başka neler yaptıklarına bakmak önemlidir.”

Haberin Devamı

Oyun mu Kavga mı

KÖPEKLER HER ŞEYİ CİDDİYE ALIR

DEV Rus besteci Dimitri Şostakoviç, 1947 yılında sohbet ettiği gazeteciye Airedale teriyeri cinsi köpeği hakkında sorduğu soruya istinaden şu cevabı veriyor: ““Bir teorim var, köpekler her şeyi çok fazla ciddiye aldıkları için bu kadar kısa ömürlü oluyorlar.” Sohbet sırasında Şostakoviç’in köpeği Tomka, aile tatile çıkmak üzere hazırlandığı için huzursuz ve sürekli sızlanan bir haldeymiş. Fotoğraftaysa Rus besteciyi yavru bir kediyle görüyoruz.

Oyun mu Kavga mı

OKUR FOTOSU

YODA’NIN VEDASI

BU köşenin oluşmasında büyük payı olmakla kalmayıp bu köşeyi arka planda yöneten gizli el konumunu koruyan, basınımızın en önemli kedicilerinden, gazetemiz yazarı Uğur Vardan’dan geliyor bu haftanın fotoğrafı. Maalesef üzücü bir ayrılığı belgeliyor. Ama evini kedi ya da köpekle paylaşanlar, bu sevgiyi yaşayanlar anlayacaktır, geride böyle bir hatıra kalması insana iyi geliyor. Söz Uğur Vardan’da...

Haberin Devamı

“Bir gün bahçedeki salıncakta bitiveren annesi ve teyzesinin, iki hafta sonra doğurduğu toplam 10 kardeşten biriydi. Mart 2021’de hayata ‘Merhaba’ demişti. Yavaş yavaş bahçeden eve yerleşenler arasındaydı. Zamanla ‘demirbaşlar’dan biri oldu; habitatını bahçeyle ev arasında kuran ‘Beşli’nin üyesiydi artık. Yüzü ‘Baby Yoda’yı andırdığı için ‘Yoda’ ismini koymuştum. Sakindi, ağırkanlıydı ama yemeğin kokusunu çok uzaklardan alır, koştura koştura gelirdi. Yazı yazarken yanımda uyuklar, uyandığında da laptop’la arama girer ve birtakım şımarıklıklara soyunurdu. Bazı günler yatak odasında tek başına takılırdı. İki hafta önceydi, yine tek başına takılıyordu. Ertesi gün hareketsizliğini görünce telaşlandım ve bir sonraki günde veterinerin yolunu tuttuk. Corona teşhisi konuldu, tedavi için bıraktık. Cumartesi günü başlandı tedavisine ve perşembe günü bir mesaj: “Maalesef miniği kaybettik.” FIP hastalığına tutulmuş ve atlatamamıştı. İki yaşını bile göremeden çekti gitti. Ama iyi bir hayat yaşadı, benim için de sıkı, sevimli, hatıraları bol bir yol arkadaşı oldu. Özleyeceğim ve hiç unutmayacağım seni ufaklık...”

Haberin Devamı

Yoda’nın misafirperverliğini tatmış biri olarak ben de onu özleyeceğim hiç şüphesiz. Daha güzel haberlerde buluşmak üzere sizden de kedilerinizin köpeklerinizin fotoğraflarını bekliyorum.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları