Tadıyla baş döndüren tartlar...

Tereyağlı hamuru ağızda dağılan, kabak ve beyazpeyniri buluşturan enfes bir tart tarifim var. Ama tatlı sevenleri de unutmadım. İrmikli bir muhallebiyle yaptığım bu kivili tartı servisten önce 6 saat kadar buzdolabında bekletin.

Haberin Devamı

KABAKLI TART (2 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

◊ 2 kabak

Hamuru için

◊ 125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)

◊ 18 tepeleme yemek kaşığı un

◊ 2 yumurta

◊ 2 yemek kaşığı yoğurt

◊ 1 çay kaşığı tuz

◊ 1 paket kabartma tozu

Sosu için

◊ 2 yumurta

◊ 1 su bardağı rendelenmiş beyazpeynir

◊ 1/2 demet dereotu (tercihe bağlı)

◊ 1 su bardağı süt

◊ 1 tepeleme yemek kaşığı un

◊ 1’er çay kaşığı tuz, karabiber

Tadıyla baş döndüren tartlar...


NASIL YAPARIM?

◊ Tereyağı, yoğurt, tuz, yumurta, un ve kabartma tozunu derin bir kaba alın. İyice yoğurup ele yapışmayan, kulakmemesi kıvamında bir hamur hazırlayın. Hamurun üzerini örtüp oda sıcaklığında 30 dakika bekletin.

◊ Kabakları kazıyıp uçlarını kesin ve yıkayın. Sonra da incecik halkalar halinde dilimleyin. Bir tabağa koyup kenarda bekletin.

◊ Sosu için yumurta ve sütü bir kapta çırpın, tuz ve karabiberi ekleyin. Unu, peyniri ve dilerseniz incecik kıyılmış dereotunu da ekleyip karıştırın.

◊ Dinlenen hamuru, iki yağlı kâğıt arasına koyup merdane yardımıyla açın. Kalıbın dibini tereyağıyla iyice yağlayın (1 yemek kaşığı yetecektir). Açtığınız hamuru yağlanmış kalıba, elinizle bastırarak yerleştirin.

◊ Hazırladığınız peynirli ve yumurtalı karışımın yarısını hamurun içine aktarın. Kabakları üzerlerine dizin. Kalan sosu da en üste gezdirin.

◊ 175 derece önceden ısıtılmış fırına atın, 35-40 dakika pişirip çıkarın. Sıcak ya da ılık haldeyken dilimleyerek servis yapın.

Haberin Devamı

KİVİLİ BİSKÜVİ TARTI (6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

◊ 2 kivi (yumuşak)

◊ 2 poşet krem şanti

◊ 1.5 su bardağı soğuk süt

◊ 3 yemek kaşığı dövülmüş Antep fıstığı

Tabanı için

◊ 30 pötibör bisküvi ◊ 150 gr tereyağı

◊ 2 çay kaşığı toz tarçın

◊ 3 yemek kaşığı soğuk su

Kreması için

◊ 4 su bardağı süt

◊ 1 yemek kaşığı mısır nişastası

◊ 1 yemek kaşığı irmik

◊ 1 yemek kaşığı dolusu un

◊ 1 yumurtanın sarısı

◊ 8 yemek kaşığı şeker

◊ 1 paket vanilin

Tadıyla baş döndüren tartlar...


NASIL YAPARIM?

◊ Bisküvileri robotta un haline getirip bir kaba aktarın. Üzerine oda sıcaklığındaki tereyağını, tarçını ve soğuk suyu ekleyip yoğurmaya başlayın.

◊ 20-25 santim çapında, alt kısmı çıkabilen bir tart kalıbını yumuşak tereyağıyla yağlayın. Hamuru bu kalıba kenarlarını 1-2 santim yükselterek yerleştirin. Ortası çukur hamuru buzdolabında bekletin.

◊ Kreması için süt, mısır nişastası, irmik ve unu tencereye aktarıp tel çırpıcı yardımıyla karıştırmaya başlayın. Şeker ve vanilini ilave edip karıştırarak muhallebi kıvamına getirin. Bir kâsede yumurta sarısını çırpın, muhallebiden birkaç kaşık alıp yumurta sarısına ekleyin. İyice karıştırıp yumurtalı karışımı yeniden tencereye aktarın. 1 dakika daha pişirip ocaktan alın, soğumasını bekleyin.

◊ Toz krem şantiyi bir kaba aktarıp 1.5 su bardağı soğuk sütle kabartın.

◊ Tartı buzdolabından çıkarıp ılık haldeki kremayı kaşıkla yayın. Üzerine krem şantiyi koyun. Tartı buzdolabında en az 6 saat bekletin.

Haberin Devamı

◊ Servis yaparken üzerini kivi dilimleri ve Antep fıstığı parçalarıyla süsleyin.

Yazarın Tüm Yazıları