Su zayıflatır mı?

İhtiyacımızı karşılayacak kadar su içmenin sağlığımız kadar kilo kontrolümüz için de faydalı olabileceğini gösteren birçok çalışma var ama su içerek zayıflamak gibi bir durum söz konusu değil. Peki, düzenli ve yeterli su içmenin kilo dengesiyle nasıl bir ilişkisi var?

Haberin Devamı

Su metabolizmayı düzenli çalıştırmak için gerekli bir besin. Diğer taraftan “açlık” ve “susuzluk” sık karıştırılan duygular.
Çoğu kişi susuzken kendini aç zannediyor, su yerine bir şeyler yiyor. Neticede de daha kolay kilo alıyor.
Oysa çoğu zaman “aç değil susuzuz!” Su içsek iş bitecek ama biz yiyerek rahatlamaya çalışıyoruz. Sorun da zaten bundan kaynaklanıyor.
Ayrıca yeteri kadar su içerek yeme arzusunu frenlemek, metabolizmayı daha güçlü çalıştırarak bedenin aşırı yağ depolamasını sınırlamak, bağırsakları harekete geçirerek sindirim sisteminin boşalmasını kolaylaştırmak da önemli avantajlar.
Suyun sıcaklığıyla kilo arasındaki ilişkiyse net değil. Sırtınızı rahat rahat yaslayabileceğiniz güvenilir bir araştırma yok. Fikirlerse taban tabana zıt!
Bir kısım “suyu ılık, hatta sıcağa yakın içmenin” kilo vermeye yardımcı olacağı düşüncesinde. Onlara göre sıcak su “bedenin doğal serinletme sistemini çalıştırdığı, sindirime yardımcı olduğu, mide asidinin etkisini güçlendirdiği, kabızlığı giderdiği ve iştahı azalttığı” için kilo vermeye de yardımcı oluyor.

Su zayıflatır mı

Tam tersini düşünenler de var. Onlara göre de suyu olabildiği kadar soğuk içmek “bedeni soğuk suyu ısıtması için kalori harcattığından” zayıflamaya da yardımcı oluyor.
Bana sorarsanız burada da “gelenek ve göreneklere yaslanmakta”, dedelerimiz ve ninelerimizi dinlemekte fayda var: Suyu yavaş yavaş, güzel güzel, keyifle yudumlayarak, ayakta değil, oturarak için. Ne çok sıcak ne de çok soğuk olsun. İdeal olanı içme suyunun 7-12 derece arasında yani ılık olması.
Çok sıcak suyun içimi keyifsiz oluyor, mide bulantısı ortaya çıkabiliyor. Çok soğuk sular da özellikle terliyken içildiğinde hasta ediyor. Tabii bu işin bir de “ağız keyfi” ve “alışkanlık” yanı var. Ilık değil de serin sudan keyif alıyorsanız bildiğiniz gibi yapmaya devam edin.
Ama şunu da unutmayın: Çok soğuk ya da çok sıcak su içerek kilo vermeyi beklemek hayaldir. Güne oda sıcaklığında bir bardak su ile başlamak herkese, her yaşa, her zaman faydalıdır.
Başlıktaki sorunun net yanıtı ise şu: Su ile zayıflamak mümkündür ama içinde her gün 1 saat kulaç atabileceğiniz bir su egzersizi yapmanız şartıyla...

Su zayıflatır mı

Haberin Devamı

BİR SORU

Soğuk su mu, ılık su mu?
Bastıran sıcaklarla birlikte su ihtiyacımız arttı. Daha sık ve bol su içmemiz lazım.
Su ihtiyacı karşılanamayan her beden performansını kaybedip yorgun, halsiz, bitkin düşüyor, hastalıklara açık hale geliyor.
Nedeni şu: Vücudumuzun yaklaşık yüzde 70’i su! Beynin yüzde 80’i, kasların yüzde 75’i, kanın yüzde 90’ı da su.
Belki size garip gelecek ama kemiklerin bile yüzde 20’den fazlasını su oluşturuyor.
Kısacası su vücudumuzun temel yapıtaşı. Suyun önemi sadece bununla da sınırlı değil.
Yalıtkan, ısı düzenleyici, kayganlık sağlayıcı ve eritici olarak görev yapıyor. Yediğimiz gıdaların daha iyi sindirilmesi, bedenin toksin ve benzeri atıklardan temizlenmesinde de mühim görevler üstleniyor.
İşte bu nedenle kaliteli, temiz ve yeterli su içmek boynumuzun borcu!
Peki suyun soğuğu mu, ılığı mı makbul? Sağlık ve kilo kontrolü üzerinde farklı etkileri var mı?

Su zayıflatır mı

Haberin Devamı

BİR YANIT

Geçmiş mi, gelecek mi?

Özellikle ruh sağlığı söz konusuysa geçmişten çok geleceğe bakmamızda fayda var. Bu yaklaşımı ilk kez 9. Cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman Demirel’den öğrenmiştim.
Özel hekimliğini yaptığım dönemde küçük not defterime yazdığım 500’den fazla anekdottan birinde şöyle demiş: Arkana bakarak önünü göremezsin! Peki işin uzmanları bu konuda ne diyor? Buyurun...
“Herhangi bir anda yaşamış olduklarımız ve uzak geçmişimiz şu andaki ruh halimizi ve mutluluğumuzu biçimlendirmede şaşıracak kadar güçlü bir etkiye sahiptir.
Mutsuz bir çocukluğu düşünmek depresyona girmek için tek yönlü bir biletken, eski sevgilinizle yaşadığınız güzel bir anı düşünmek bugününüzün daha mutlu geçmesini sağlayabilir.
Geçmişteki olumsuz bir olayı düşünmek şimdiki mutluluğumuzu artırıyor. Bu da zihnin karşılaştırma seviyesinin değişmesinden kaynaklanıyor.
Yani geçmişteki kötü anları anımsamak ters etki yapıyor, içinde bulunduğumuz an bize daha parlak görünüyor.
Kısacası her gün bin türlü zorlukla karşılaştığımız modern dünyada, geçmişin çok mutlu anlarını hatırlamanın bize pek de bir faydası yok. Geçmişte yaşanan fakirliği, zorlukları düşünmek şu an ki hayatımızın daha iyi görülmesini sağlar. Yetersiz olduğunuz noktalara saplanıp kalarak zaman kaybetmeyin.
Mutluluğun beklentilerinizle algıladığınız olumlu edinimleriniz arasındaki mesafeyi kısaltmakla ilgili olduğunu unutmayın.
Bu yüzden ya beklentilerinizi azaltın ya da sahip olduklarınızın değerini bilin. Düşüncelerinizi mutluluğunuzu artıracak şekilde yönlendirmeniz önemlidir. Eksiklerinize değil, sahip olduklarınıza yoğunlaşın.
Güzel duygular, sağlıklı ve iyimser bir gelecek düşüncesinin üzerine akar.” (Robert Ornstein ve David Sobel/Sağlıklı Hazlar/Kuraldışı Yayıncılık/İstanbul/2004)

Haberin Devamı


Su zayıflatır mı

5 SORU/5 YANIT

SORU 1: Neden fazla kiloluların hepsi şeker hastası değil?
Fazla kilolar, insülin direnci, metabolik sendrom gibi sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Şişmanlığın şeker hastalığı, kalp krizi, damar sertliği, inme gibi hastalıklara yol açma ihtimali yüksektir.
Fazla kiloluların yaklaşık yüzde 80’i bu sağlık sorunlarıyla er ya da geç tanışırlar.
Kısacası, kilolu olmak mutlaka şeker hastası olmak anlamına gelmez ama fazla kilolu ya da obez birinin şeker hastalığına yakalanma ihtimali gerçekten çok yüksektir.

SORU 2: Kalıtımsal özelliği olan şeker hastalığı hangisi?
Tip 1 şeker hastalığında pankreas insülin üretemez. İnsülini yapan sistem ya doğuştan ya da nedeni açıklanamayan bir nedenden ötürü bağışıklık sisteminin saldırısına uğrar.
Bu saldırı insülin üreten sistemi mahveder ve pankreas insülin üretemez duruma gelir. Sonuçta enjeksiyonlar ile karbonhidrat metabolizmasının işlevlerini dışarıdan desteklemenin gerekli olduğu bir tablo ortaya çıkar.
Tip 2 şeker hastalığı ise kalıtımsal özellik taşır. Aile bireyleri arasında şeker hastalığı, glikoz tolerans bozukluğu ya da reaktif hipoglisemi tanısı ile izlenenler vardır. Bir sonraki kuşakta dengesiz ve kötü beslenme, hareketsizlik gibi yanlış seçimler bu sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

Haberin Devamı

SORU 3: İnsülin direncim var, düşük kalorili bir diyet uygun olur mu?
Hayır, önemli olan nokta düşük kalorili değil glisemik yükü az olan bir diyet uygulamak. Aksi halde kandaki insülin seviyesi düşmüyor. Kandaki insülin değeri azalmayınca da kilo vermek çok zorlaşıyor, verilen kilolar kısa sürede geri alınıyor. Hem de fazlasıyla!

SORU 4: İnsülin direncine krom kullanabilir miyim?
İnsülin seviyesini azaltmak için destek olarak kromdan faydalanmak mümkün. Günde 200-400 miligram kromium pikolinot desteği faydalı olabiliyor ama kromun gücünü fazla abartmamak lazım. Tarçının da insülin direnci üzerinde olumlu bir etkisi olduğu biliniyor. Tarçın, insülin kullanımını kolaylaştırıyor ve insülin şeker dengesini iyileştiriyor. Uzmanlar istenen etki için günde 2-3 çay kaşığı toz tarçının yeterli olduğunu belirtiyorlar.

Haberin Devamı

SORU 5: İnsülin direncine en etkili ilaç hangisi?
İnsülin direncine karşı metformin, akarboz, glitatoz en sık kullanılan reçeteli ilaçlardır. Özellikle metformin bunlar arasında en popüler olanı. Ama sakın bu ilacı gelişigüzel kullanmaya kalkmayın. Her ilaç gibi bu ilacı da ancak doktorunuz önerdiğinde ve doktorunuzun gözetimi altında kullanabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları