Dövme yaptırmak istiyorsa ne demeli?

Yaz geldi, çocuklar geçici dövmelerle de olsa kollarını, vücutlarını süslemek, renklendirmek istiyor. Bu konuda çocukla diyalog halinde olup kalıcı dövme yerine bitkisel Hint kınası tarzı çözümler önerilebilir. İnatlaşmak yerine ileride sıkılma ihtimali anlatılıp konuyla ilgili detaylı bilgi verilebilir.

Haberin Devamı

* Çocuklar neden dövme yaptırmak istiyor?

Meliha Merve Çivikakan (Uzman psikolojik danışman): Dövme, çocuğun bireyselleşme, aidiyet öyküsünün bir izi gibi. Hobi amaçlı, sosyal ortamdan dışlanmama, daha popüler, daha özgür hissetme, kendini ispatlama, bedensel güzellik gibi nedenlerle dövme yaptıran çocuk ve gençler hayli fazla.

Merve Görgülü (Uzman psikolog): Çocuklar renkli şeyleri sever. Bu sebeple her fırsatta yüz boyası yaptırır, kendilerini en sevdikleri çizgi film karakterinin yerine koymayı arzularlar. Bazen de sakızların içinden çıkan geçici renkli dövmeleri ellerine, kollarına yapıştırabilirler. Çocukluk çağında ‘kahraman’ figürler çok önemlidir, bu sebeple de çocuklar en sevdiği çizgi karakterleri dövme olarak yaptırmak ister.

Dövme yaptırmak istiyorsa ne demeli

Haberin Devamı

* Peki, sağlık açısından nasıl değerlendirilmeli? Deri altına kalıcı dövme, makyaj ya da desen yaptırmak zararlı mı?

Serdar Bora Bayraktaroğlu (Plastik cerrah): Aslında bunun bilimsel bir cevabı yok. Eğer kullanılan maddeler doğru seçilirse zararsız sayılabilir. Ancak büyüme döneminde yaptırılan bu tarz işlemler sonrasında şekil değiştirip deforme olabiliyor. Bu da çocuğu büyüdüğünde mutsuz ediyor. Gelişen lazer teknolojilerine rağmen dövmeyi tamamen çıkarmak da mümkün değil! Yani çocuk seçeceği desenin hayatı boyunca onunla kalacağını bilmeli. Gençler arasında, arkadaşlıklar ya da ilk sevdalanmalar sırasında bir dövme hevesi  gelebiliyor. Aşk, keşif harika duygular ama bir hevesle, o anki duygu ve heyecanla yaptırılan dövmelerin sonrasında pişmanlık getirebileceğini gençlere hatırlatmak gerekiyor.

Alerjik reaksiyonlara dikkat!

* Anne-babalara önerileriniz neler?

Serdar Bora Bayraktaroğlu: Dövmecinin nasıl bir boya kullandığını, steril olup olmadığını öğrenmeden asla gidilmemeli. 18 yaş altındaki çocuklar için kısa ömürlü, bitkisel Hint kınası tarzı çözümler tercih edilmeli. Ayrıca hazır gıda ve sakızlardan çıkan geçici dövmelerde de dikkatli olunmalı. Bu gıda boyaları zararsız ama bazen alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebiliyor.

Haberin Devamı

Merve Görgülü: Çocuğa kesin bir şekilde ‘hayır’ demek, yasak koymak sizinle inatlaşıp aykırı davranmasına ve sizden uzaklaşmasına sebep olabilir. Bu nedenle onun karar sürecinde pozitif bir tutum içinde kalıp çocuğu dövmeyle ilgili bilgilendirmek daha uygun. Henüz dövmeye dair bilgisi yoksa birlikte araştırıp olası riskleri anlatabilirsiniz. Gelecek yıllarda iş ya da sosyal yaşamında yaşayabileceği problemlerden, sağlık açısından ortaya çıkabilecek sorunlardan bahsedebilirsiniz. İleride sıkılma ihtimalini ve yaptırmadan önce iyi araştırıp karar vermesi gerektiğini kendisine hatırlatın.

Meliha Merve Çivikakan: Çocuğun kendini gerçekleştirme, ait hissetme gibi duyguları kazanabilmesi için destekleyici bir aile çevresinde bulunması çok önemli. Ebeveynler, çocuklara özgüvenlerini arttıracak şekilde davranmalı ve olumsuzluk yaratabilecek davranışların önüne geçebilmek adına onlarla sürekli diyalog halinde kalmalı. Böylece sadece dövme yaptırma değil, her konuda bir mutabakata varılabilecek aile içi demokratik ortam sağlanabilir.

Haberin Devamı

HADİ GİDELİM

AlIce CIrcus On Ice 
Birbirinden yetenekli dünyaca ünlü akrobatların rol aldığı bu sirkte, çocukları bol şarkılı ve müzikli bir eğlence bekliyor.

Dövme yaptırmak istiyorsa ne demeli

Yer: Antalya-Muratpaşa Açıkhava Tiyatrosu
Tarih: Yarın / Saat: 21.00 / Yaş: 3+
İletişim: (0544) 436 36 01 / Fiyatı: 111 lira

HAFTANIN KİTABI

‘Çekilin, Ben Okurum!’da sadece içindeki karakterler değil, kitabı okuyan çocuklar da birer kahraman.

Dövme yaptırmak istiyorsa ne demeli

Yayınevi: Doğan Çocuk Yayınları
Yazar: Anıl Basılı / Resimleyen: Eda Ertekin Toksöz / Tür: Öykü / Yaş: 8+ Sayfa: 104 / Fiyatı: 47 lira

FOTOĞRAFINI ÇEK, GÖNDER

Ailenizin minik üyesinin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuklaHayat etiketiyle Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım.

Haberin Devamı

Esma ve Mehmet Sait Şahin’in kızı Elif Zeynep.

Dövme yaptırmak istiyorsa ne demeli

 

 

Yazarın Tüm Yazıları