Aman yıkamayın!

Çocukların uyurken sarıldığı yumuşacık ayıcıkları ve birbirinden renkli pelüş hayvanları onların en iyi dostları... Özellikle okul öncesi çağ çocukları o oyuncaklarla kendileri arasında bağ kuruyor. Eğer bir anne ona sormadan yıkarsa veya çok yıprandı diye çöpe atarsa, eyvah! Uzman Dr. Şirin Seçkin sebeplerini açıklıyor...

Haberin Devamı

Çocukların uyku arkadaşları neden önemli?

Uyku arkadaşları çocuklar için çok önemlidir ve mutlaka her çocuğun bir uyku arkadaşı vardır. Onunla uyumak, onunla vakit geçirmek çocuğa kendini iyi ve güvende hissettirir. O oyuncağı kendisinin bir parçası gibi görür çocuk. Meselâ onunla daha kolay bir şekilde uykuya dalıyor, onunla beraber seyahat ediyorsa kendini daha rahat ve evdeymiş gibi hissediyor, yabancılık çekmiyor. Bu nedenle böyle bir objeyi çocuktan esirgememek gerekiyor.

Aman yıkamayın

Neden yıkanmamalı peki?

Birçok anne bunun farkında olmayabiliyor, ama çok önemli bir konu bu. Hiçbir şekilde onu çocuğa sormadan yıkamamak, “Bu çok eskidi, yırtıldı” diye atmamak gerekir. Çünkü o zaman çocuğun en iyi arkadaşı bir anda yok olur. Bu da onun güven duygusunu zedeler. Çocuğun uyku objesi çok eski bir bez bebek olabiliyor ve anne “Bu çok eskimiş, atayım” diyebiliyor veya “Ben bunu bir yıkayayım” diyor. Çocuk bir bakıyor ve bebeğini ona sormadan birinin yıkadığını görüyor. Üstelik ona sormadan! Perişan olabiliyor. O kirli de olsa, rengi solmuş olsa da çocuk ona başkasının dokunmasını istemiyor.

Haberin Devamı

Aman yıkamayın

Çocuklar uyku objelerini ne zaman seçiyor?

Bazı bebekler böyle bir objeyi 9 aylıkken, bazıları 10 aylıkken seçebiliyor ama mutlaka kendisi karar veriyor. Bu nedenle, böyle durumlarda mutlaka çocuğa sorarak hareket etmek gerekiyor. Anne babalar farkında değil, ama çocukların uyku objeleri onların da hayatını kolaylaştırıyor. Sözgelimi eğer bir çocuk tatile veya başka bir yere götürülecekse mutlaka yanında beraber uyuduğu oyuncağı da götürülmeli. Böylece çocuğun kendini ev ortamında hissettiğini ve oraya daha kolay uyum sağladığını görecekler.

ÇOCUKLARA MASAL ANLATMANIN YARARLARI

Haberin Devamı

KENDİ GAZETENİ YAP

Hürriyet Çocuk Kulübü’nün geleneksel hale gelen yarışmasına 7-14 yaştaki çocuklar katılıyor. Ödüller Dinozor Çocuk’tan. Üç kişiye tablet, bir kişiye dağ bisikleti, beş kişiye de kitap seti. Tek sayfalık gazete hazırlayacak olan çocuklar gazetelerini kargo ile ‘Hürriyet Gazetesi, Hürriyet Çocuk Kulübü 100. Yıl Mahallesi, 2264. Sokak, No: 1 23204 Bağcılar-İstanbul’ adresine veya dijital olarak hck@hurriyet.com.tr e-posta adresine gönderebilecekler. Son başvuru tarihi 21 Ocak. Yarışma ile ilgili ayrıntılı bilgi ise www.hurriyetcocukkulubu.com adresinde.

Aman yıkamayın

HADİ ANNE GİDELİM

Origamiden mobilya atölyesi
Bu atölyede çocuklar birbirinden renkli kâğıtları katlayarak şirin mi şirin mobilyalar yapmayı öğrenecek.
Yer: İstanbul-Oyuncak Müzesi
Tarih: Yarın
Saat: 11.00
Fiyat: 40 TL
Tel: (0216) 359 45 50

Haberin Devamı

Aman yıkamayın

Harika kanatlar müzikali
Çocukların çok sevdiği Harika Kanatlar ekibi bu kez bir kutup macerası gösterisiyle sahnede.
Yer: Adana-Orhan Kemal Kültür Merkezi
Tarih: Bugün
Saat: 13.00
Fiyat: 28 TL
Tel: (0322) 239 64 64

Aman yıkamayın

Yazarın Tüm Yazıları