Ustaysan eğer göster belgeni

Bugünden itibaren ’tehlikeli ve çok tehlikeli’ işlerde çalışan 150 bin kişi ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ almak zorunda. Düzenleme 40 farklı meslek dalını kapsıyor. Yani, yeni düzenleme ile ‘duvarcı ustasıyım’ demek artık bir işe yaramayacak, ‘duvarcı ustasıyım, bu da resmi belgem’ demek gerekecek.

Haberin Devamı

HEM çalışanları hem de işverenleri yakından ilgilendiren düzenleme bugün başladı. Bugünden itibaren 40 meslekte, mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar çalışamayacak, işveren tarafından da çalıştırılamayacak. Bu da Türkiye İş Kurumu verilerine göre kayıtlı, yaklaşık 150 bine yakın çalışanı ilgilendiren düzenleme anlamına geliyor.  2015 Mayıs’ında, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yeni bir düzenlemeye gidilerek, ‘tehlikeli’ ve ‘çok tehlikeli’ işlerde, 40 meslek için Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu getirildi. Mesleki yeterlilik belgesi almak için de hem çalışanlara hem de bu kişileri çalıştıranlara bir yıllık geçiş süreci tanındı.İşte bu süre, 25 Mayıs’ta doluyor. Şunu da belirteyim, bu yılın Mart ayında yeni bir tebliğ daha yayınlandı ve bu mesleklere 8 meslek daha eklendi böylece 48 meslek için yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilmiş oldu. Ancak bu 8 meslek için zorunluluk 2017’de başlayacak. Peki, 26 Mayıs’tan itibaren ne olacak? Aralarında inşaat boyacısı, duvarcı, çelik kaynakçısının da olduğu inşaat, otomotiv, enerji ve metal sektörlerinde 40 meslekte;  belgelendirme kuruluşları tarafından açılan sınavlara katılarak, belge almamış olanlar çalışamayacak. Yani, yeni düzenleme ile ‘duvarcı ustasıyım’ demek artık bir işe yaramayacak, ‘duvarcı ustasıyım, bu da resmi belgem’ demek gerekecek. Bu tarihten itibaren mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişileri çalıştıran işyerlerine ise belgesiz çalıştırdığı her bir işçi için 500 lira para cezası kesilecek.

Haberin Devamı

BELGE ZORUNLULUĞU OLAN 40 MESLEK

26 Mayıs itibariyle: Ahşap kalıpçı, alçı levha-alçı sıva uygulayıcı, alüminyum ve çelik kaynakçısı, asansör bakımcısı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz altyapı yapım personeli, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz personeli, doğalgaz bakım operatörü, doğalgaz polietilen boru kaynakçısı, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik-pnömatik, ısı yalıtımcısı, doğalgaz iç tesisat personeli, boyacı, iskele kurum elemanı, makine bakımcısı, otomotiv elektromekanikçisi, otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcısı kaynakçısı, betoncu.
Mart 2017 itibariyle: Asansör bakım onarımcısı, asansör montajcısı, CNC programcısı, metal saç işlemeci.

Haberin Devamı

5 SORUDA MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ

Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni kimler veriyor?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından yapılan sınavlar sonucu çalışanlar belge almaya hak kazanıyor.

Herkes belgeyi almak zorunda mı?
Meslekî ve teknik eğitim okullarından, üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren  okul ve bölümlerinden mezun olanların sınava girip, belge almasına gerek yok.

Sınav ve belge için belgelendirme kuruluşuna parayı ben mi ödeyeceğim?
Sınavlarda başarılı olanların 2019’un Aralık ayına kadar belge masrafı ve sınav ücretinin yarısı İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak.

Belge için son bir tarih var mı?
Her zaman gidilip, belge almak için sınava girilebilir. 26 Mayıs tarihi ise 40 meslekte belge aranma zorunluluğunun başladığı tarih.

Sınavlarda başarısız olanların ücretlerini devlet karşılayacak mı?
Başarısız olan adayların sınav ve belgelendirme ücretleri fondan karşılanmayacak.

Yazarın Tüm Yazıları