KOBİ’lere sıfır faizli 36 ay vadeli, 450 milyon liralık kredi desteği

Gündemin yoğunluğundan olsa gerek, gözlerden kaçtı.

Haberin Devamı

KOSGEB, iki yıl aradan sonra, KOBİ’lere yönelik makine teçhizat kredi faiz desteği başlattı. Geçtiğimiz hafta açıklanan destekle, işletmelere 450 milyon liralık kredi hacmi oluşturulacak ve KOSGEB, 100 milyon lira tutarında faiz desteği verecek. Amaç, imalat sanayini teknoloji odaklı desteklemek. Nitekim son dönemde hükümet de bilişim ve teknoloji alanlarını öncelikli desteklenecek sektörler olarak belirledi ve bu alanlara yönelik hem istihdam teşviki hem de kredi desteği sağlıyor. Şimdi bu desteklere KOBİ’lerin alacağı makine teçhizat da eklendi. Benzer uygulama 2016 yılında da yapılmıştı ve o dönem, 472 milyon lira kredi kullandırılmış, 95 milyon lira faiz desteği KOSGEB tarafından karşılanmıştı.

İŞLETME BAŞINA 300 BİN LİRA
Peki, KOSGEB’in sunduğu yeni imkandan kimler, nasıl yararlanacak? Öncelikle şunu belirteyim, bu destekten yerli ve yeni makine teçhizat alımı yapacak olan işletmeler yararlanabilecek. Yani, alınacak makine ve teçhizatın yerli malı tebliğine uygun olarak alınması gerekiyor. Tabi bir de yeni olması gerekiyor ki, kullanılmış makine-teçhizat için destek verilmeyecek. İkincisi, KOSGEB desteklerinden yasaklı olmayan işletmeler kredi kullanabilecek. Üçüncüsü ise 2016 yılında makine teçhizat kredi faiz desteği alanlar, bu sefer aynı destekten yararlanamayacak.

Haberin Devamı

Destek miktarına gelince; KOBİ’lerin kullanacağı kredilerde işletme başına 300 bin liraya kadar olan faiz ya da kar payı bedelinin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacak. Kredi sıfır faizli olacak ve ilk 6 ay ödemesiz, kalanı da üçer aylık eşit taksitler halinde ödenecek. Böylece 36 ay vade imkanı sunulacak.

KİMLER, NASIL YARARLANACAK?
Makine ve teçhizat kredi faiz desteğinden yararlanmak isteyen işletmeler 1 Ağustos tarihine kadar KOSGB’e başvuracak ki, başvurular 4 Haziran itibariyle başladı. Gelelim, kritik soruya; destekten başvuran tüm işletmeler yararlanabilecek mi? Hayır; KOSGEB, işletmenin faaliyet gösterdiği sektör, işletmenin ölçeği ve karlılık durumu gibi bazı kriterlere göre başvuruları sınıflandıracak. Destekten yararlanacak olan işletmeler KOSGEB’in protokol imzaladığı bankalardan birine kredi başvurusu yapacak. Anlaşılacağı üzere, makine ve teçhizat kredisini bankalar verecek. Banka, kredi tutarını işletmeye değil; işletmenin makine ve teçhizatı aldığı tedarikçinin hesabına yatıracak. Makinenin işletmeye teslim edilip edilmediğinin kontrolünü de yine banka yapacak.

Haberin Devamı

Birilerinin aklına, ‘bankaya kredi başvurusu yapıldığında teminat konusu ne olacak?’ sorusu gelebilir. Teminat sıkıntısı yaşayan işletmeler Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) sunduğu kefalet hizmetinden yararlanabilecek. Daha açık bir anlatımla makine ve teçhizat kredi faiz desteği KGF destekli olacak.

Yazarın Tüm Yazıları