Gönül Altınkapı

Domates köftesi

12 Nisan 2009
(YUNAN USULÜ) MALZEMELER:

2 adet taze domates

1 adet soğan

1/2 demet maydanoz

1 su bardağı bira

5-6 adet kuru domates

Bir tutam tuz ve karabiber

Alabildiği kadar un

2 su bardağı çiçekyağı

HAZIRLANIŞI:

Soğanı ve maydanozu robottan geçirin. Taze domatesleri ufak boyda doğrayın. Kurutulmuş domates koyacaksanız önce sıcak suda 5 dk bekletin sonra çıkarıp doğrayın. Yağın içinde konserve domatesse doğrudan doğrayın ve taze domatesle beraber soğan rendesiyle karıştırın. Birayı döküp arzu ettiğiniz ölçüde tuzunu ve karabiberini ekleyin. Un alabildiği kadar olacak bunu bir gün önceden yapıp buzdolabında 2-3 gün bekletebilirsiniz. İstediğiniz zaman sıcak sıcak kızartabilirsiniz. Yağınız kızgın olmalı kaşık yardımıyla mücver gibi kızartın.
Yazının Devamını Oku

Kabak mücveri

8 Şubat 2009
MALZEMELER:

3-4 adet kabak

5-6 adet taze soğan

2-3 sivri biber 1/2 demet maydanoz

1/2 demet dereotu 3 yumurta 4-5 y.kaşığı un Bir tutam tuz ve karabiber 125 gr. teneke peyniri Kızartmak için Kristal çiçek yağı

HAZIRLANIŞI:

Kabakların dış yüzeyi bıçağın keskin tarafı ile kazınır. Kabaklar yıkanıp kurulanır ve rendelenir. Kabaklar bekletildikçe su salar. Eğer sulu ve mevsiminde bir kabak mücver yapacaksanız korkmadan koyu bir kıvam alana kadar un koyabilirsiniz. Rendelenmiş kabağın içine ince kıyılmış taze soğan, dereotu, biber ve maydanoz karıştırılır; baharatlarla tatlandırılır. İçine yumurta kırılıp çırpılır ve istenen kıvama gelinceye kadar un konur. (Yumurtaların büyüklüğü ve küçüklüğü de un oranınızı değiştirebilir) İçerisine rendelenmiş teneke peyniri konur, yağlanmış borcama dökülür ve her iki tarafı da kızaracak şekilde 180 derece ısıtılmış fırında pişirilir. Bol peynirli arzu edilirse, kızarmaya yakın mücverleri fırından çıkarılır, üzerine kaşar rendesi eklenip tekrar fırınlanır. Kızarmış mücverler servis için kare kare kesilir.
Yazının Devamını Oku

Mercimekli bulgur lapası

21 Aralık 2008
HAZIRLANIŞI:

Su, mercimek ve bulgur bir tencereye koyulur, pişirmeye başlanır. Pişerken sık sık karıştırılır ve üzerinde oluşan tabaka bir kaşık yardımı ile alınır. Tuz ve biber eklenir, koyulaşınca ocaktan alınır. Bu sırada soğan küp küp doğranır ve yağda kavrulur. Daha sonra kavrulmuş soğan yağından süzülür ve mercimekli bulgur lapasına eklenir. Tavada kalan yağda kırmızıbiber kızdırılır ve tabaklara koyulan lapanın üzerine dökülür.

MALZEMELER:

1 su bardağı kırmızı mercimek

1/2 su bardağı bulgur

Tuz, kırmızıbiber (süs biberi varsa daha çok yakışır)

1 adet kuru soğan

3 su bardağı su

Kristal zeytinyağı
Yazının Devamını Oku

TAYLAND USULÜ NOODLE (ÇİN ERİŞTESİ)

30 Kasım 2008
MALZEMELER:

1 paket noodle (erişte)

2 yemek kaşığı soya sosu

4 yemek kaşığı acı biber sosu

1/2 kırmızı láhana ince doğranmış

Bir avuç çam fıstığı

5 adet esmer şeker dövülmüş

4 diş sarımsak ezilmiş

1/2 demet taze soğan, jülyen doğranmış

4-5 adet baby ıspanak

1 yemek kaşığı susam yağı

4 yumurta

HAZIRLANIŞI

Kaynamış suda 8 dakika kadar noodle (erişte) haşlanıp süzülür. Birbirinin içinde yumak olmuş noodle (erişte) sıcak suda açılıp ince çubuk makarna görünümünü alır. Susam yağı, Kristal zeytinyağı ile karıştırılarak vok tavasına konur. 4 adet yumurta içine kırılır, karıştırılarak pişirilir; daha sonra pişen yumurtalar bir kaba alınır. Vok tavasına süzülen noodle (erişte)’a konur. 2 yemek kaşığı soya sosu 1 yemek kaşığı susam yağıyla beraber noodle (erişte) içine dökülür. Toz şeker, sarımsak, lahana, taze soğan ve pişmiş yumurtalar noodle (erişte)’a eklenir, 5-10 dakika kadar yarım ateşte karıştırılarak pişirilir. Bir tutam noodle (erişte)’ı, acı biber sosuyla karıştırılıp tabağa konur. Etrafına da sıcak suya sokup çıkarılan ıspanak yaprakları konarak süslenir. Servise hazır noodle (erişte) üzerine çam fıstığı serpilir.
Yazının Devamını Oku

LİMONLU PASTA

23 Kasım 2008

MALZEMELER:

4 yumurta

300 gram şeker

1 çay kaşığı tuz

Yazının Devamını Oku

Yumurtalı börülce

28 Eylül 2008
MALZEMELER:

1/2 kg börülce 4 yumurta

Bir tutam tuz ve karabiber

HAZIRLANIŞI:

Börülceler ayıklanır, 3 cm parçalara bölünür. Tencerede kaynamış suyun içerisine tuz konur, börülceler haşlanır, süzgüye çıkarılır, hiç suyu kalmayana kadar bekletilir. Bir kásede yumurtalar tuz ve karabiberle çırpılır. Börülceler parti parti yumurtanın içine atılıp bir parça tereyağı gezdirilmiş teflon tavada altı ve üstü omlet tarzında pişirilir.
Yazının Devamını Oku

LOR KURABİYESİ

7 Eylül 2008
(1 adet 100 kalori)

MALZEMELER:

1/2 kilo lor peyniri

3 yumurta

2 su bardağı

toz şeker

4 su bardağı un

2 paket Baking

Powder

1 paket vanilya

HAZIRLANIŞI:

Tuzsuz ve yağlı olan lor peyniri şekerle kıvama gelene kadar güzelce karıştırılır. Yumurtalar karışımın üzerine eklenir ve peynirin ezilmesi için 10 dk karıştırılır (Peynirde topaklanma olmayacak). Karışımın üzerine un ve kabartma tozu elenir. Elde edilen yumuşak hamur elde şekillendirilir, büyük yuvarlaklar lor kurabiyesine çok uygun. Kurabiyelerin üzerini önce yumurta beyazına (şekerin yapışması için) sonra toz şekere batırarak süsleyebilirsiniz. Tepsiye dizilen hamur 170 derece ısıtılmış turbo fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilir.

Yağın yumuşaklığına göre un artabilir veya azalabilir.

Ortalama pişme süresi 25 dakikadır fakat bu süre fırının modeline göre değişir.
Yazının Devamını Oku

LORLU POĞAÇA

31 Ağustos 2008
HAZIRLANIŞI:

Oda sıcaklığındaki margarinin içine çiçek yağı, yoğurt, 2 yumurta sarısı ve 1 yumurta beyazı bir kaba konup karıştırılır. Ortalama 2 bardak un, kabartma tozlarıyla birlikte elenip bu karışıma eklenir ve yavaş yavaş yoğrulur. Hamur ele yapışmayacak hale gelene kadar un ilave edilir. Hamurunuz kulak memesinden daha yumuşak olmalı ki pişince ağızda dağılsın. Fazla un poğaçanın pişince sert olmasına sebep olur, yumuşak hamur tercihiniz olmalı. Hamurdan ufak parçalar alınıp merdaneyle açılır. Bir bardak yardımıyla hamura yuvarlaklar kesilir, kesilmiş olan yuvarlakların içine lor peyniri konup kapatılır. Kapatılmış olan poğaça hamurlarının üzerine 1-2 damla zeytinyağı damlatılmış yumurta sarısı sürülür, böylece poğaçalara parlaklık katılır. Dilerseniz poğaçalarınızı çörek otuyla da süsleyebilirsiniz. 175 derece ısıtılmış fırında tepsiye dizilmiş poğaçalar üzerleri kızarana kadar pişirilir.

MALZEMELER:

1 paket margarin

1 çay bardağı Kristal çiçek yağı

1 çay bardağı yoğurt

2 yumurta

(1 yumurta sarısı üstüne ayrılacak)

1 tatlı kaşığı tuz

2 paket kabartma tozu

250 gr. lor peyniri

Aldığı kadar un
Yazının Devamını Oku