Ezmesi, mezesi, ekmeği...

Soframızın vazgeçilmezi zeytini sadece kahvaltıda mı yiyorsunuz? Ben farklı baharat ve aromalarla birleştirip hamurişinden mezeye onlarca farklı tarifte kullanıyorum. Dağ kekiği, biberiye, zahter ve dereotu gibi taze otları özellikle tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Limit aşım gününü duydunuz mu? Gezegendeki kaynakları tüketme oranlarını ülke bazında ve global ölçekte hesaplayan bu tarih, harcamamız gereken limiti ne kadar önce bitirdiğimize dikkat çekiyor. Tarih Türkiye için bu yıl 29 Temmuz olarak belirlendi. Yani temmuz sonu itibariyle gelecek senenin kaynaklarını tüketmeye başlayacağız. Artan nüfusun ve kaynakların bilinçsiz tüketilmesinin etkisiyle giderek daha erkene çekilen bu tarihi bir uyarıcı gibi görüp önlem almaya başlamamız gerekiyor.

VİTAMİN DEPOSU...

Kaynaklarımızı kendimize yetirmek için birçok adımı kendi mutfağımızdan başlayarak atabiliriz. Ülkemizin kaynaklarına öncelik verme nedenim de bu. İthal bir gıdanın ülkemize girebilmesi için kat ettiği yol, karbon salımı, su tüketimi gibi değerler hesaplanınca astarı dünyamız için kendisinden çok daha pahalıya geliyor çünkü. Geçen hafta bu köşede yer verdiğim zeytinyağı gibi zeytin de dünyaya ihraç ettiğimiz, bolca yetiştirdiğimiz ürünlerden. İlk hasadını vermesi 15 yıl sürebilen zeytin ağaçları 600 yıla kadar yaşayabiliyor. Sahip çıkmamız, ülkemizin kaynaklarını korumamız açısından çok çok önemli.

Haberin Devamı

Meyvesi kahvaltı soframızın vazgeçilmezi olan zeytini mutfağımdan asla eksik etmiyorum ve günün her saati severek yiyorum. Tam da bu yüzden çeşit çeşit tarifimin başrolü zeytin... Farklı baharat ve otlarla birleştirmeyi seviyorum. Makarnadan salataya, hamurişlerinden mezeye kadar zeytinli birçok lezzet hazırlıyorum. Özellikle dağ kekiği, biberiye, zahter ya da dereotu gibi aromalı otlar zeytine çok yakışıyor.

A ve E vitaminlerinden zengin olan zeytin, bağışıklığımızı güçlendiriyor, kalp sağlığımız için de faydalı. Soframızdan hiç eksik olmasın!

CEVİZLİ ZEYTİN MEZESİ

Ezmesi, mezesi, ekmeği...

(4 kişilik)

NE LAZIM?

250 gr Hatay kırma yeşil zeytini

3 dal taze soğan

1/2 demet maydanoz

2 domates 

1 su bardağı ceviz

Zeytinyağı

1 fincan nar ekşisi

1 diş sarımsak

Tuz

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

Zeytinyağının içine sarımsağı rendeleyin. baharat çeşitlerini ilave edin, iyice karıştırın.

Zeytinleri ve küçük küçük doğranmış domatesleri bir kâsede karıştırın.

İnce kesilmiş taze soğan ve maydanozu da ilave edin.

Nar ekşisi, zeytinyağı ve tuzla sos yapın. Sosu zeytinlerle iyice karıştırın. Servis etmeden önce minik minik doğranmış cevizleri de serpiştirin. Bu tarife kekik ve pul biber de ekleyebilir, domates yerine kuru domates de kullanabilirsiniz. Bunun için domateslerin üzerini geçecek kadar kaynar suda 10 dakika bekletip süzmeniz yeterli .

ZEYTİNLİ HAMUR TOPLARI

Ezmesi, mezesi, ekmeği...

(3 kişilik)

NE LAZIM?

Siyah zeytin (çekirdekleri çıkarılıp dilimlenmiş)

Haberin Devamı

3 su bardağı un

2 su bardağı ılık su 

Rendelenmiş vegan peynir

1 paket kuru maya

Dereotu

Zeytinyağı

2 çay kaşığı toz şeker 

1 tatlı kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

Bir kaba aldığınız unun ortasına çukur açarak ılık suyu, kuru mayayı ve şekeri ilave edin. İyice karıştırın, birkaç dakika bekletin.

Tuzu da katıp en az 15 dakika yoğurun. Hamur hazır olunca streç filmle kapatın, 15-30 dakika dinlendirin.

Zeytinler, kıyılmış dereotu ve peyniri bir kapta karıştırın.

Dinlenen hamurdan parçalar koparın, minik toplar yapın. İçliköfte gibi ortalarını açın ve harçtan 2 çay kaşığı koyup elinizle kapatın. Tüm hamurlar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.

Haberin Devamı

İyice kızdırdığınız zeytinyağında hamurlar altın rengi olana kadar kızartın ve havlu kâğıt serdiğiniz tabağa alıp fazla yağını emdirin.  Sıcak servis edin.

ZEYTİN EZMESİ

Ezmesi, mezesi, ekmeği...

(2 kavanoz)

NE LAZIM?

1/2 kilo çekirdeksiz siyah zeytin

1.5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

1 yemek kaşığı balsamik sirke

5 diş sarımsak

1/2 limonun suyu

1 çay kaşığı tuz 

NASIL YAPARIM?

Sarımsakları ezip zeytinyağına koyun ve 10-15 dakika aromalarını salmaları için bekletin (Vaktiniz varsa daha uzun bekletebilirsiniz).

Zeytinler, zeytinyağı ve kalan tüm malzemeyi robotta 30 saniye kadar çekin. Zeytinlerin biraz ağza gelecek şekilde granüllü kalmasını istiyorsanız daha kısa süre çekebilirsiniz. Bu ezmeyi kızarmış ekmeklerin üzerine veya sandviçlerin arasına sürebilirsiniz. Hava almayan bir kapta ve buzdolabında, üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirerek saklayabilirsiniz.  Aklınızda olsun, kullandığınız zeytin, zeytinyağı ve sarımsağın kalitesi ne kadar iyiyse ezmeniz de o kadar lezzetli olacaktır.

Haberin Devamı

ZEYTİNLİ EKMEK

Ezmesi, mezesi, ekmeği...

(4 kişilik)

NE LAZIM?

3/4 su bardağı çekirdeksiz siyah zeytin

3 su bardağı un

1 su bardağı ılık su

2/3 paket yaş maya

1 yemek kaşığı bitkisel süt

2 tatlı kaşığı zeytinyağı

1.5 çay kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

Oda ısısındaki yaş mayayı ılık suda çözdürün. Şekeri ekleyip karıştırın.

Unu bir kaba alın. Ortasını oyun ve mayalı suyu ilave edip karıştırın.

Zeytin hariç kalan tüm malzemeleri katıp 10 dakika yoğurun ve minik minik doğranmış siyah zeytinleri ekleyin. Üzerini temiz bir bezle örterek oda sıcaklığında 1 saat dinlendirin.

Hamuru, yağladığınız ekmek kalıbına alıp bir fırça yardımıyla üzerine çok az zeytinyağı sürün. 15 dakika daha bekletin.

Fırına vermeden önce bıçak yardımıyla enlemesine bir çizik atın.

Önceden ısıttığınız 190 derece fırında 30 dakika pişirin. İyice soğumasını bekleyip servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları