Bizi zayıflatan bir iksir mi?

Sirke sadece salatalara, piyazlara değil, çorbalara ve et yemeklerine de çok yakışıyor. Son derece şifalı olan bu besinle ilgili en merak edilen sorulardan biriyse şu: “Sabahları sirkeli su içerek fazla kiloları verebilir miyim?”

Haberin Devamı

Özellikle elma sirkesi, kan şekeri üzerindeki olumlu etkisiyle ünlü. Çalışmalar, yemekten sonra yükselen kan şekerini ve insülin değerlerini düşürdüğünü gösteriyor.

Sirkenin kalorisi yok denecek kadar az. Yapısındaki ‘asetik asit’ sayesinde tokluk sağlıyor ve kilo kaybına da yardımcı oluyor. 175 obezle yapılan bir çalışmada katılımcılar üç gruba ayrılmış. Her gün olmak şartıyla, birinci gruba 1 yemek kaşığı elma sirkesi, ikinci gruba
2 yemek kaşığı sirke, üçüncü grubaysa plasebo verilmiş, yani elma sirkesi verildi gibi gösterilmiş. Üç hafta sonra elma sirkesi alan iki grupta kilo kaybı olduğu ve karın bölgesinde yağlanmanın azaldığı görülmüş.  12 hafta süren bir başka araştırmada katılımcılar bu kez iki gruba ayrılmış. Birinci gruba kalori kısıtlı bir diyet ve günde 30 ml elma sirkesi verilmiş. İkinci grubaysa sadece kalori kısıtlı bir diyet... Elma sirkesi tüketenlerin vücut ağırlığında, iştahta ve kalça çevresinde azalma görülmüş. İyi kolesterol düzeylerinde de artış... Ama bu sonuca sağlıklı bir diyetle varıldığını unutmamak gerek.

Haberin Devamı

Bizi zayıflatan bir iksir mi

Evet, elma sirkesinin kilo kaybını sağladığı yönünde birçok çalışma var ama  onu bir ‘iksir’ gibi düşünmek de pek doğru olmaz. Çünkü kalıcı bir kilo kaybı için sağlıklı bir beslenme rutini edinip bu rutine elma sirkesini de dahil ederseniz, olumlu etkilerinden
yararlanabilirsiniz.

Yemeklerden önce sirkeli bir salatayla öğüne başlamak, uzun vadede kalıcı bir çözüm olabilir. Elma sirkesini daha çok tüketmek isteyenler için en pratik yol, suya 1-2 yemek kaşığı ekleyerek içmek... Salatalara, çorbalara (özellikle tavuk çorbasına) ilave ederek yemeğin lezzetini arttırabilirsiniz. Sirke, limon, zeytinyağı ve kekikle hazırladığınız sosu balık ve et yemeklerine ilave edebilirsiniz. Ama günlük tüketimde 2 yemek kaşığını aşmayın. Fazla miktarda sirke diş minesini aşındırabilir; mide yanmasına, mide bulantısına ve boğaz tahrişine neden olabilir. Hatta bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. ‘Azı karar çoğu zarar’ mantığıyla yaklaşmak en doğrusu olur.

Haberin Devamı

Bizi zayıflatan bir iksir mi

ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK

Annelerimizin mutfaktan çıkarmadığı, pek çok yemeğe ilave edebileceğimiz üzüm sirkesini ne kadar tanıyorsunuz? Piyazlara çok yakışıyor. Özellikle limon suyu, acı biber veya sumakla karıştırıldığında şahane bir salata sosu oluyor. Çorbalarınıza baharatın yanında 1 yemek kaşığı da üzüm sirkesi eklemenizi öneririm.

Sarımsak ve kurutulmuş soğan kattığınız yoğurt sosuna da eklerseniz leziz bir dipsos yapabilirsiniz. Etleri marine ederken de kullandığımız üzüm sirkesinin sağlığa faydaları  çok. Aynı elma sirkesi gibi tokluk hissini arttırarak açlığı azaltıyor ve iştah kontrolüne destek oluyor. Antioksidan içeriği yüksek olduğu için kronik hastalıkların önlenmesine de yardımcı...

Haberin Devamı

Balsamik sirkeyi de öneriyorum. Baharat, zeytinyağı, hardal ve limonla karıştırıp salata sosu olarak kullanıldığınızda enfes bir lezzet yakalayabilirsiniz. Izgarada pişirilmiş et ve balığa ayrı bir tat ve doku kazandırıyor, ayrıca makarna soslarında da tercih edilebiliyor. Balsamik sirkeyle diyet yemeklerinizi tatlandırabilir, düşük kalorili tarifler geliştirebilirsiniz. Ama sirkenin asidik tadını kaybetmek istemiyorsanız yemeğe ateşten aldıktan sonra eklemeyi deneyin.

Yazarın Tüm Yazıları