Mercimeği neden bu kadar seviyorum?

Haşlanmış yumurtayla veya bulgurla çok iyi bir ikili oluyor. Balkabaklı salatası da nefis, tavuklu mezesi de... İyi bir bitkisel protein kaynağı, liften yana zengin. Kan şekerini dengede tutma, menopoz semptomlarını hafifletme gibi faydaları da olan yeşil mercimekle neler mi pişiriyorum, birlikte bakalım.

Haberin Devamı

Kuru baklagiller sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı... Hele içlerinden biri var ki tam bir şifa kaynağı. Benim de en sevdiğim yiyeceklerden... Zayıflamak istiyorsanız, Bağışıklığım kuvvetlensin, bağırsaklarım düzenli çalışsın diyorsanız işte bu mucizeyi, yani yeşil mercimeği sofralarınızdan eksik etmeyin. Onunla yapabileceklerimiz öyle çok ki... Balkabağıyla hazırladığım salatası mesela, bu mevsimin en leziz seçeneklerinden... Bunun için biraz mercimek ve brokoliyi ayrı ayrı tencerelerde haşlıyorum. Brokoliyi çok az haşlamak yeterli, biliyorsunuz. Hatta buharda pişirmeniz en iyisi... Küp küp doğrayıp tuz serperek fırında pişirdiğim balkabakları, haşlanmış mercimek ve brokoli, incecik doğranmış dereotu, zeytinyağı ve tuz... Hepsini harmanlayın, hazır!

Haberin Devamı

Mercimeği neden bu kadar seviyorum

Madem salatayla başladık, her biri ana öğün yerine geçebilecek diğer salata tariflerimden devam... Kornişon turşusu, ceviz içi, taze soğan, dereotu ve beyaz peyniri ufak ufak doğrayın. Haşlanmış yeşil mercimek, limon suyu, zeytinyağı ve pul biberle karıştırın. Kaşık kaşık yemek isteyeceğinize emin olduğum bir tarif bu...

Tavuklu yeşil mercimek salatam da öyle... Hatta bunu meze gibi düşünebilirsiniz. Haşlanmış mercimek, haşlanıp didiklenmiş tavuk göğsü, doğranmış kornişon turşusu ve ceviz içini sarımsaklı yoğurtla iyice karıştırın; hepsi bu kadar.

Bana sorarsanız mercimeğin en iyi arkadaşlarından biri yumurta... Biri omletle, diğeri haşlanmış yumurtayla yaptığım tariflerimi mutlaka deneyin. Omletli olan için 2 yumurtayı tuz ve karabiberle çırpın, 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla pişirin. Soğuyunca ince şeritler halinde doğrayın. Haşlanmış 1 patatesi küp küp kesin. Omlet dilimleri, patates, 1 su bardağı haşlanmış mercimek ve ince kıyılmış maydanozu karıştırın. Üzerine 1 kâse sarımsaklı yoğurt dökün, kırmızı biberle süsleyerek servis yapın. Yumurtalı diğer tarifim içinse haşlanmış mercimeğe haşlanıp küçük küçük doğranmış yumurta ve havuçları, ince ince kıyılmış maydanoz ve yeşil soğanı, limon suyu ve zeytinyağını katmanız yeter.

Haberin Devamı

Mercimeği bulgurla buluşturmayı da seviyorum ben. Bunun için haşlanmış iri bulgur, haşlanmış yeşil mercimek, doğranmış yeşil soğan, kuru domates (bir süre sıcak suda bekletin), taze nane ve marul gerekiyor. Tuz, pul biber, biraz limon suyu ve zeytinyağı ekleyip karıştırınca tamamdır. Dilerseniz nar taneleriyle de süsleyebilirsiniz.

Mercimeğin sıcak yemeği de bence şahane oluyor. Özellikle şeker hastaları için, şeker yükseltmeyen bir yemek bu... 1 kuru soğanı yemeklik doğrayıp 2 yemek kaşığı zeytinyağında soteleyin. Üzerine soyup küp küp doğradığınız 2 kabak, ezilmiş 3 diş sarımsak ve haşlanmış 1 kâse mercimeği koyun. Rendelenmiş 2 domates, biraz salça, tuz, karabiber ve pul biber... Hepsini karıştırıp kısık ateşte 20 dakika pişirin, hazır.

Haberin Devamı

Mercimeği neden bu kadar seviyorum
Salatalarınıza eklediğiniz 2 yemek kaşığı haşlanmış mercimek, kaliteli karbonhidrat kaynağı olarak enerji sağlar.

Gelelim bu baklagili neden bu kadar çok sevdiğime... Yeşil mercimek, iyi bir bitkisel protein kaynağı. Metabolizmamızı hızlandırıyor, sindirimi sırasında vücut daha fazla enerji harcayacağı için kilo verme hızımızı arttırıyor. İyi bir lif kaynağı olması sayesinde kan şekerini dengede tutuyor. Bu yüzden diyabet hastaları için yararlı. İçinde kolesterol olmadığı için kolesterolü yüksek kişiler de güvenle tüketebilir.

Mercimek aynı zamanda fitoöstrojen. Yani vücutta kısmi östrojen etkisi gösteren, ilaç gibi bir besin... Özellikle menopoz semptomlarını hafifletiyor. Meme, rahim kanseri gibi hormon bağımlı kanserlerden koruyor. Ancak bu hastalıkların tanısını alanların bu yiyecekten kaçınmasında fayda var çünkü kısmi östrojen etkisi bu hastalıklara iyi gelmez. Ve aklınızda olsun, salatalarınıza eklediğiniz 2 yemek kaşığı kadar haşlanmış mercimek kaliteli  karbonhidrat kaynağı olarak  eneji  sağlar. Mercimek demirden de çok zengin. Ancak vücutta bu demirin emiliminin artması için özellikle limonlu salatayla birlikte tüketilmeli.

Yazarın Tüm Yazıları