Karnabahar hiç bu kadar leziz olmamıştı!

Süt, yumurta ve baharatla bir sos yapıyor, bu sosa batırdığım karnabahar çiçeklerini fırında pişiriyorum. Karnabaharla bazen de yalancı mantı yapıyorum. Vücudumuzdaki toksik maddelerin temizlenmesine yardımcı bu sebzeyi sevmiyorsanız mutfağınızda daha popüler hale getirecek önerilerim var!

Haberin Devamı

İçerdiği sülfür nedeniyle pişerken kokan ve yendiğinde gaz yapan bir sebze karnabahar. Kimileri bu yüzden ondan uzak duruyor. Siz de o gruptaysanız tavsiyem, karnabaharı sevdiğiniz yemeklerle birleştirip yemeniz.

Karnabahar hiç bu kadar leziz olmamıştı

Örneğin ben, kısırı çok severim ama yüksek karbonhidrat içerdiğinden sık yiyemem. Şimdilerde canım kısır istediğinde bulgur yerine çiğden karnabahar koyarak kısır malzemeleriyle birleştiriyorum. Karnabahar tabanlı pizza da bir diğer favorim. Son yıllarda çok popüler... Bu sebzeyi çorbalarınıza katabilir veya benim yaptığım gibi yumurtalı harçla birlikte fırınlayabilirsiniz. Süt, yumurta, zerdeçal, zencefil, pul biber ve karabiberi karıştırıp bir sos hazırlıyorum, karnabahar çiçeklerini bu sosa bulayıp fırında pişiriyorum. Sonrasında üzerine sarımsaklı yoğurt döküp yiyorum. Böylelikle baharat çeşitleriyle karnabaharın antioksidan değerini arttırıyorum, yoğurtla da doygunluk süremi uzatıyorum.

Haberin Devamı

Karnabahardan mantıya ne dersiniz peki? 1 karnabaharı buharda pişiriyorum. 1 soğan ve 250 gram kıymayı kavuruyorum, 1’er tatlı kaşığı karabiber ve kırmızıbiber ekliyorum. Karnabaharların üzerine kıymalı harcı yayıp sarımsaklı yoğurt dökünce harika oluyor. Buharda pişirip yoğurt, ezilmiş sarımsak, limon suyu, hardal, karabiber, tuz ve kırmızıbiberle hazırladığım sosla yediğimde de enfes oluyor, tavsiye ederim.

C vitamininden zengin

Kış günlerinde bizleri uzun süre tok tutacak, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek, metabolizmamızı çalıştıracak karnabaharı sofralarımızdan eksik etmeyelim. Karnabahar C vitamini, folikasit ve kalsiyum içeriyor. Demir minerali açısından zengin olduğu için halsizlik ve yorgunluk semptomlarını azaltıyor ve bu bağlamda yeme isteğini azaltıcı etki gösteriyor. İçerdiği fosfat, potasyum ve indol-3 maddesi sayesinde kolon kanserine karşı koruyucu etkisi de var.

Doğal bir antioksidan olan ve yaş aldıkça vücudumuzda azalan glutatyon bakımından da zengin bir sebze bu... Dolayısıyla vücudumuzdaki toksik maddelerin temizlenmesine yardımcı... İçerdiği potasyum ve sülfürlü maddeler sayesinde tansiyon dengeleyici özelliğe sahip olduğu da aklınızda bulunsun.

Haberin Devamı

Karnabahar hiç bu kadar leziz olmamıştı

SARMA

(4 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 küçük karnabahar * 1 küçük lahana
* 500 gr kıyma * 2 soğan * 1 çay bardağı bulgur * 5-6 diş sarımsak (ezilmiş)
* 1 demet maydanoz * 1 demet nane
* 2 yemek kaşığı domates salçası
* 1/2 limonun suyu * Tuz * Karabiber, kırmızıbiber

NASIL YAPARIM?

* Lahanayı haşlayın. Karnabaharı robottan geçirip kaynar suda çok az bekletin, sonra soğuk suyla iyice yıkayıp suyunu iyice süzün.

* Karnabaharın içine kıymayı, ince doğranmış soğan, demet, maydanoz, limon suyu, bulgur, salça ve baharat çeşitlerini koyun.

* Sonra haşladığınız lahanaları iç malzemesiyle güzelce sarın. Az su ekleyin ve kısık ateşte en az 45 dakika pişirin.

Karnabahar hiç bu kadar leziz olmamıştı

PİZZA

(2 kişilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

* 1 küçük boy karnabahar

* 1 adet yumurta

* 1/2 su bardağı rendelenmiş dilpeyniri

* Tuz, karabiber

Domates sosu için;

* 2 yemek kaşığı domates salçası

* 1 yemek kaşığı biber salçası

* 1 yemek kaşığı ılık su

* 1 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 çay kaşığı kekik

Üzeri için;

* 8 adet mantar

* 1/2 su bardağı rendelenmiş dilpeyniri

* 1 sivri biber

* 1 kapya biber

NASIL YAPARIM?

* Pizza tabanı için karnabaharı çiçeklerine ayırın. Blender’dan geçirip un haline getirin. 1-2 dakika haşlayın, kevgir yardımıyla tel bir süzgece alın. Haşlanmış karnabaharların üzerine bastırarak fazla suyunu çıkarın.

* Karnabaharları, yumurta, rendelenmiş dilpeyniri, tuz, karabiber ve istediğiniz baharat çeşitleriyle bir kâsede karıştırıp hamur haline getirin.

Haberin Devamı

* Karnabahardan oluşan pizza tabanını yağlı kâğıt serili fırın tepsisine yuvarlak şekilde yayın.

* Pizza sosu için domates ve biber salçalarını ılık suyla karıştırıp kıvamını açın. Zeytinyağı ve kekik ekleyin.

* Sosu pizza tabanının orta kısmından başlayarak kenarlara doğru yayın. Tabanın kenar kısımlarında yaklaşık 1 parmak kalınlığında pay bırakmayı unutmayın.

*  Sosun üzerine doğradığınız mantar ve biberleri, rendelenmiş dilpeynirini ekleyin.

* Önceden ısıtılmış 200 derece fırında

20-25 dakika kadar pişirin. Fesleğen, nane ve maydanoz yaprakları serpiştirerek servis edin. Ben incecik kestiğim avokado dilimlerinden de koydum.

Yazarın Tüm Yazıları