Suriyelilere ‘çalışma izni’ geliyor

Güncelleme Tarihi:

Suriyelilere ‘çalışma izni’ geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2016 20:44

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye’deki Suriyelilere, Türkiye’nin hassasiyetlerini de dikkate alan bir çalışma izni verilmesi ilgili yasal düzenlemenin Bakanlar Kurulu yönetmeliği olarak önümüzdeki günlerde yayınlanacağını açıkladı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Suriyelilere verilen çalışma izinleri konusunda yeni düzenleme yapılacağını açıkladı. 2 milyon 411 bin Suriyelinin Türkiye’ye geldiğini ve 7 bin 351’ine çalışma izni verildiğini aktaran Kurtulmuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı yeni düzenleme ile Suriyelilerin Türkiye ekonomisine katkı sağlayacaklarını söyledi. Bakanlar Kurulu dün, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplandı. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Kurtulmuş şunları söyledi:

AR-GE REFORM PAKETİ

“Ekonomide hem nitelikli büyümeyi sağlamak ve sürdürmek, hem de orta gelir tuzağına düşme riskini ortadan kaldırmak için Ar-Ge’de devrim niteliğinde adımlar atılmaya ihtiyaç var. 2002’de Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılası’nın 0,53’ü Ar-Ge’ye giderken 2014 yılı itibari ile yüzde 1.03’e çıkmıştır. 2023 hedefimiz de bu payın yüzde 3’e çıkmasıdır. Ar-Ge reform programı ile ilgili yasal düzenlemeler önümüzdeki günlerde parlamentoya sevk edilecek.

Haberin Devamı

YÜZDE 10 KOTASI OLACAK

Türkiye’de bulunan Suriyelilere, Türkiye’nin hassasiyetlerini de dikkate alan bir çalışma izni verilmesi için Bakanlar Kurulu yönetmeliği ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı çalışma ele alındı. Bununla ilgili yasal düzenleme de Bakanlar Kurulu yönetmeliği olarak önümüzdeki günlerde yayınlanacak.Suriyelilere verilen bu çalışma izni Türkiye’deki vatandaşlarımızın istihdamlarını kısıtlayacak bir alan değildir. Öncelikli olarak geçici koruma sağlanan yabancılar geçici kimlik belgesi düzenlendikten 6 ay sonra çalışma izni için başvurabilecek. Türkiye’nin herhangi bir yerinde değil, İçişleri Bakanlığı tarafından kendilerine kimlik belgesi verilen ikamet ettiği illerde çalışma hakkına sahip olacak. Çalıştıkları iş yerindeki toplam çalışan sayısının yüzde 10’unu geçemeyecekler. Başvuru tarihinden itibaren geriye dönük 4 haftalık sürede açık bulunan işyerlerinin kapatılmadığı hallerde yüzde 10 kotasının dışına çıkılabilecek. Ayrıca geçici tarım ve hayvancılık işleriyle uğraşacak Suriyeliler için, valiliklerin ihtiyaca göre bu kotayı esnetilebilecekler. Suriyeli sağlık personeli ve eğitimciler için Çalışma Bakanlığı’nın izinleri dışında Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK gibi kurumların olurları alınacak. Suriyeli sığınmacılar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı bakımından Türk vatandaşlarının sahip olduğu yükümlülüklere tabi olacaktır.

Haberin Devamı

BEYİN AVCISI ÜLKELER

Kayıt dışı istihdamın önüne geçilecek ve Türkiye’de iş hayatına katkı sağlayacak önemli bir düzenleme. Gelip burada beyin avcılığı denilen üst düzey okumuş insanları alıp kendi ülkelerine götürenler oldu. Yeni Suriye kurulana kadar büyük oranda bu insanlar burada. Buradaki Suriyelilerin iş dünyasına katılmalarına müsaade edelim. Suriyeliler sadece kırmızı ışıkta mendil satan çocuklardan ibaret değil. Artık Suriyeliler kendileri onlara bir takım yardımlarla destekleri ile değil kendi alın terleriyle değil ekonomik kalkınmaya katkıda bulunsunlar.”

BAKMADAN GEÇME!