Ramazan akşamlarına özel: Haşhaş ezmeli milföy tatlısı

Sevgili lezzetsever dostlarım... Bir Ramazan ayına daha kavuşmanın sevinci ve heyecanı içindeyiz. Bir ay boyunca iftarlar yapılacak, kocaman sofralar kurulacak, o sofralara “onun da sahibi gelir” diye bir tabak fazla konacak, paylaşımlar artarken, en keyifli sohbetler de birbirinden enfes lezzetlerle buluşacak. Ee peki, bu bereketli akşamlarda tatlı yiyip tatlı konuşmayalım mı yani?

Haberin Devamı

Hiç şüphesiz geleneksel inançlarımızdan biridir “tatlı yiyip tatlı konuşmak.” Çünkü kesinlikle tatlının mutlulukla bir ilgisi var. Zira altında, meseleleri tatlıya bağlamak yatar. Bir düşünsenize; sevdiklerimizin yeni yaşını kutlamak için bir yaş pasta ile sürpriz yapar, ekip arkadaşlarımızdan biri terfi aldığında yine yaş pasta seçmeye koşar, kız istemeye gidiyorsak kocaman bir çikolata paketi yaptırır, “hayırlı olsun”ziyaretine gidiyorsak da kendimizi baklava seçerken buluruz.Bu sebeptendir ki tatlıyı hayatımızdaki kutlama, sevinç ve barışın simgesi dahi sayabiliriz.

Tatlı seçenekleri Ramazan ayının da önemli başlıklarından biri haline geliyor elbette.
Bilhassa uzun açlıkların ardından yiyeceklerle giderilen hasretin üzerine, çayın kahvenin yanında hangi tatlının yenileceği de ciddi bir mesele halini alıyor. Türk mutfağımızın sütlüsünden şerbetlisine, meyvelisinden çikolatalısına uzanan geniş tatlı seçkisi de iştahları hayli kabartıyor. Ben de hem hafifliğiyle mideleri yormayacak hem de pratikliğiyle yüzleri güldürecek haşhaş ezmeli bir milföy tatlısıyla geldim karşınıza.

Milföy hamurunun hem pratikliği hem de lezzeti ile tatlı ya da tuzlu tariflerin vazgeçilmez yardımcılarından birisi olduğu aşikar. Bu lezzet yardımcısı malzeme biraz yeni fikirlerle beraber harika tariflerin de ortaya çıkmasına yardımcı oluyor.Örneğin; ben önce bal ile haşhaş ezmesini, ardından meyve ve susamları milföy ile buluşturdum. Üzerine yumurta sarısı ve susam ilave edip 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirdim. İşte bu kadar! Bundan sonra geriye yalnızca iftar sonrası çay saatlerinizde keyfinize lezzet katmak kalıyor. Çıkan lezzeti tarif etmeyeceğim. Kokusu evinizi, tadı da damağınızı çevirdiğinde kendiniz anlayacaksınız.

Haberin Devamı

Haşhaşlı ve meyveli iç dolgusuyla fark yaratan bu tarif, herkesin beğenisini toplayacak. Hatta tüm sevdikleriniz reçete dahi soracak. O zaman haydi detaylara geçelim!

Bu köşe yazım vesilesiyle Ramazan ayının ülkemize sağlık, huzur ve bol bereket getirmesini dilerim. Bu kutsal ay, tüm dualarınızın kabul olmasına vesile olsun.
Paylaşmanın ve yardımlaşmanın değerini bir kez daha anımsayalım. Hayırlı Ramazan’lar!

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Ramazan akşamlarına özel: Haşhaş ezmeli milföy tatlısı

Malzemeler

6 adet milföy hamuru
2 yemek kaşığı bal
Yarım kase haşhaş ezmesi
Yarım kase dondurulmuş meyve
2 yemek kaşığı susam

Üzeri için

1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı susam

Yapılışı

. Milföy hamurlarının ilk üç adetini mutfak tezgahının üzerine alarak birleştirin.
. Ardından bir kaseye haşhaş ezmesini alın, üzerine balı ekleyerek karıştırın ve bir kaşık yardımı ile hamurların heryerine gelecek şekilde sürün.
. Üzerine meyve ve susamları ekleyin.
. Kalan üç hamuru en üst katına serip merdane yardımıyla üzerinden geçin.
. Bıçak ile eşit parçalara kestikten sonra yuvarlayıp fırın tepsisine yerleştirin.
. Son olarak üzerine yumurta sarısı ve susam ekleyip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.Şimdiden afiyet olsun!

Yazarın Tüm Yazıları