Rüzgar Şef ile Ramazan Menüsü 9. gün: Taze fasulye çorbası, fırında et, domatesli pilav...

Bolu'ya özgü, taze fasulye çorbasını mutlaka denemelisiniz. Lezzeti şahanedir. Bir deneyen tekrar yaptırır. Bol vitaminli, besleyici, kolay ve ekonomiktir. Söz verdiğimiz gibi yeni lezzetler, değişik tatlarla kolay ve lezzetli sofralar kurmaya devam ediyoruz. Bu çorba tarifini denemediyseniz hemen deneyin.

Haberin Devamı

TAZE FASULYE ÇORBASI

MALZEMELERİ

6-7 adet taze fasulye
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı beyaz un
1 çay kaşığı tuz
2 adet domates
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzeri için:
1 yemek kaşığı kuru nane

YAPILIŞI

Fasulyeleri minik minik doğruyoruz. Derin bir tencereye sıcak su ile fasulyeleri koyup yumuşayana kadar haşlıyoruz. Ardından Tel süzgeçle tabağa alıyoruz. Bir kasede yoğurt, yumurta sarısı, unu iyice çırpıyoruz ve kenara alıyoruz.

Tencereye zeytinyağını koyuyoruz. Domatesleri rendeliyoruz ve tencereye ekleyip karıştırıyoruz. Ardından haşlanmış fasulyeleri ekliyoruz. 3 su bardağı sıcak suyu ve tuzu ilave edip bir taşım kaynayana kadar pişiriyoruz. Çorbanın kesilmemesi için yoğurtlu terbiyemizin içine çorbanın suyundan bir kepçe alıp karıştırıyoruz. Ardından terbiyeyi boşaltıp hızlıca karıştırıyoruz. Bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz. Çorbamız hazır.
Üzerine kuru nane serperek servis ediyoruz. Afiyet olsun.

FIRINDA ET

Haberin Devamı

Size söz verdiğimiz gibi kolay tariflerle devam ediyoruz. Bu et tarifi öyle kolay ki yaparken
8-10 dakikanızı almayacak. Fırına atıp diğer işlerinize bakabileceksiniz. Lokum gibi pişen etleri iftar sofrasında sunup övgüleri toplamakla uğraşabilirsiniz. Hafta sonunuza yakışacak çok pratik ama bir o kadar lezzetli yemek. Tek mesele bekleme süresi.

MALZEMELERİ

500 gr. kuşbaşı kuzu eti
1 adet soğan
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı süt
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı un
1 adet yanmaz fırın poşeti

YAPILIŞI

Soğanı incecik doğrayın. Et, soğan, süt, yağ ve baharatlar ile iyice harmanlayıp kapaklı bir kaba koyun. 4-5 saat dinlendirin. Fırın poşetine 1 tatlı kaşığı un serpin ve içinin unlandığına emin olun. Fazla unu da boşaltın. Eti poşete yerleştirip ağzını bağlayın. Hava alması için bir kaç yerden delik açın ve 200 derece fırında arada kontrol ederek 30-40 dakika arası pişirin.

DOMATESLİ PİLAV

Domatesli pilav yapması kolay gibi görünse de püf noktalarına dikkat edilmesi gereken bir yemek. Lapa olmaması için önerilerimizi mutlaka okuyun. Yazın müjdecisi bir domatesli pilav tüm dertleri unutturur.

MALZEMELERİ

Haberin Devamı

2 su bardağı pirinç
1 su bardağı domates rendesi
1 tatlı kaşığı şeker
1 adet soğan
1 çay kaşığı dolusu tuz
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağından iki parmak eksik kaynar su

YAPILIŞI

Tencereye yağları koyuyoruz. Tereyağı eridikten sonra soğanları ve pirinci koyup uzun uzun kavuruyoruz. Soğanlar renk değiştirip pirinçler saydamlaştığında üzerine domates rendesini, şekeri ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz. Üzerine suyu ekleyip karıştırıp kapağını kapatıyoruz. Suyunu çekince ocaktan alıp 10 dakika dinlendiriyoruz. Afiyet olsun.

YOĞURTLU MISIR SALATASI

Siz de bizim gibi yemeğin yanına yoğurtla yapılan salata arıyorsanız doğru adrestesiniz. Süzme yoğurtla yapılan mısır salatası hem içindeki otlarla birleştiğinde lezzeti çok güzel oluyor, hem de serin serin Ramazan günlerine pek yakışıyor. Davet sofralarına en yakıştırdığım salata yoğurtlu yapılan salatalardır. Hem meze lezzetinde hem de hafif bir tarif.

MALZEMELERİ

Haberin Devamı

1 kase süzme yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1,5 çay bardağı konserve mısır
2 diş sarımsak
8-7 adet kornişon turşu
1 avuç dereotu
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

YAPILIŞI

Süzme yoğurt, mayonez ve sarımsağı bir kasede iyice çırpın. İçine dereotu, mısır ve kornişon turşuyu ilave edip karıştırın. Servis tabağına koyup üzerine sızma zeytinyağı gezdirin. Afiyet olsun.

EKMEK KADAYIFI

Ramazan ayının olmazsa olmazı, en az bir kere iftar masalarına davet etmeniz gereken bir lezzet. Hele hele kaymakla ikram ederseniz ‘yemem’ diyen bile 2 dilimi yer. Bizden söylemesi. Afyon'un meşhur tatlısı, hele hele kaymakla servis edildiğinde insanın aklını başından alır. Kurutulmuş olarak satılan kadayıf dikkatlice suyla ıslatılıp fazla suyu çektirilir.

MALZEMELERİ

Haberin Devamı

1 adet ekmek kadayıfı
6 su bardağı toz şeker
6 su bardağı su
Yarım limon suyu

Üzeri için:

1 kutu kaymak
Fıstık içi

YAPILIŞI

Büyük bir tepsinin ortasına ekmek kadayıfını koyun. Üzerine 3 su bardağı ılık suyu yavaşça her yerine gelecek şekilde dökün. İyice çekmesi için yarım saat bekletin. Diğer bir tarafta tencerede 6 su bardağı şeker ve 6 su bardağı suyu koyup karıştırarak kaynamaya başlayana kadar karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra kısık ateşe alıp 10 dakika daha kaynatın ve ocaktan indirmeden önce limon suyunu ilave edip karıştırın. Ekmek kadayıfı bütün döktüğünüz ılık suyu çekmiş olmalı. Bir kağıt havluyla ekmek kadayıfına bastırarak fazla suyunu alın. Ardından kısık ateş üzerine tepsiyi çevire çevire ve azar azar şerbeti verin. Şerbeti verirken kaşıkla hafifçe bastırıp kadayıfın tüm tepsiyi doldurmasını sağlayın. Böyle olduğunda ocaktan alıp tamamen şerbeti çekmesini ve soğuması için bekletin. Ardından dilimleyip arasına veya üstüne kaymak koyarak ve üzerini fıstıkla süsleyerek servis edin. Afiyet olsun

Yazarın Tüm Yazıları