Rüzgar Şef ile Ramazan Menüsü 11. gün: Lebeniye çorbası, Şehzade kebabı, sultan lokumu tatlısı

Tam ismine layık bir çorba yoğurtlu bir çorba; Lebeniye çorbası. Arapça kökenli leben kelimesinden gelen, içinde köfte ve nohut bulunan harika yoğurtlu bir çorba. Güneydoğu Anadolu bölgesine ait bir çorba tarife köfteli çorbada denilir. Oldukça besleyici bu çorbadan hem dayanamayıp ikinci tabağı almayın, şehzade kebabına yer bırakın.

Haberin Devamı

LEBENİYE ÇORBASI TARİFİ

MALZEMELERİ

KÖFTESİ İÇİN:

200 gram kıyma
1 küçük soğan
1 çay kaşığının ucuyla tuz ve karabiber

ÇORBA İÇİN:

1 su bardağı haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı pirinç
1,5 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı beyaz un
Yarım limon suyu
6 su bardağı sıcak su

SOS İÇİN:

2 yemek kaşığı dolusu tereyağı
2 yemek kaşığı dolusu kuru nane

YAPILIŞI: İlk olarak kıyma, soğan rendesi, tuz ve karabiberi yoğuruyoruz. Fındık büyüklüğünde köfteler yapıp una buluyoruz. Tavaya 1-2 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyip köfteleri hafifçe çeviriyoruz. Bir tencereye sıcak suyu koyuyoruz. Yıkanmış pirinci, nohutu ilave edip pişmeye bırakıyoruz. Ardından köfteleri de koyuyoruz. Tuzu da ilave edip karıştırıyoruz. Yoğurt, limon suyu ve unu pürüzsüz kıvama gelene kadar bir kasede iyice çırpıyoruz. Sonra yoğurtlu sosun üzerine tencereden bir kepçe sıcak su ilave ediyoruz ve kesilmemesi için sürekli karıştırıyoruz. Ardından sosu hızlıca tencereye ilave edip hızlıca karıştırıyoruz. Diğer taraftan da tereyağını tavada eritiyoruz. İçine nane ilave edip hafifçe yakıyoruz. Son olarak çorbanın içine ekleyip karıştırıyoruz. Çorbamız hazır. Afiyet olsun.

ŞEHZADE KEBABI TARİFİ

Kuşbaşı et ve patlıcanın müthiş buluşması. Fırında kolaylıkla hazırlanabilen bu yemeği çok seveceksiniz. Şehzadelerin gözdesi bu fırın yemeğinin sofranızın gözdesi olacak. Evinizdeki fırında kolaylıkla pişirebileceğiniz patlıcanlı şehzade kebabı, kebap tarifleri sevenlerin favorisi.

MALZEMELERİ

Haberin Devamı

500 gr. kuşbaşı et
2-3 adet büyük patlıcan
1 büyük kuru soğan
4-5 adet çarliston biber
1 avuç çeri domates
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz ve baharatlar
1 su bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI: Patlıcanları iri iri doğrayın ve kızartın ve cam fırın tepsisine dizin.3 su bardağı su ile eti düdüklüde haşlayın. Soğan ve 2 adet biberi iri şekilde doğrayın ve patlıcanların ardından kızartın. Ardından patlıcanların üzerine ekleyin. Son olarak da haşlanan etleri biberlerin üzerine ilave edin. Bir kasede 2 su bardağı su, salça ve baharatları karıştırıp tepsiye gezdirin. Üzerini biberlerle ve çeri domateslerle süsleyip 180-200 derece fırında pişmeye bırakın. 35-40 dakika sonunda pişmiş olacak. Biberleri arada ters yüz edebilirsiniz. Afiyet olsun.

PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ

Haberin Devamı

Sade pirinç pilavı yapmak maharet ister. Lapa olmadan, tane tane ve lezzetli bir pilav için gerekenler hepsini yazdık. Tarifimize göz attıktan sonra kötü pilav yapma ihtimaliniz yok. Türk mutfağının en klasik eşlikçisi pirinç pilavının yapması kolay ama tane tane yapmak, istenen kıvamı yakalamak zordur. Bu aşamada devreye püf noktaları girer.

MALZEMELERİ

1 su bardağı pirinç
1,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 kahve fincanı zeytinyağı

YAPILIŞI: Pirinçleri güzelce yıkayıp nişastasından arındırın. Yağları pilav tenceresine alın. Pirinçleri ekleyip kavurmaya başlayın. Pirinçler saydamlaşana kadar kavurun. Üzerine sıcak suyu ilave edip hafifçe karıştırıp kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin. Pilav göz göz olana kadar pişirin. Ardından altını kapatıp 7-10 dakika kadar dinlendirip servis edin.

Haberin Devamı

YOĞURTLU MOR LAHANA SALATASI TARİFİ

Mor lahana vitamin bakımından çok zengin, yoğurtla buluştuğunda ise çok faydalı bir salataya dönüşüyor. Pilav ve şehzade kebabının yanında da oldukça hafif bir alternatif. Yedikçe yedirir. Mor lahananın faydaları saymakla bitmez. En önemli faydası bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Mor lahanayı salataların üzerine doğrayıp ya da rendeleyerek de tüketebilirsiniz.

MALZEMELERİ

1 adet orta boy mor lahana
1 kase süzme yoğurt
1 çay bardağı mayonez
3-4 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı karışımı
İri çekilmiş 1 çay bardağı ceviz içi
1 avuç dere otu

YAPILIŞI: Mor lahanayı ortasından ikiye ayırın ve sert kısmını çıkarın. Geri kalanı ise rendenin iri tarafıyla rendeleyebilir ya da ince şekilde doğrayabilirsiniz. Yağı tavaya koyun. Üzerine mor lahanaları ilave edip kavurmaya başlayın. Hacmi yarı yarıya düşecektir. Başka bir kasede yoğurt, tuz, mayonez ve sarımsak rendesini karıştırın. Lahana ve yoğurtlu karışımı güzelce harmanlayın. Servis kasesine alın. Üzerine ceviz içi serpebilirsiniz ya da dereotuyla süsleyin. Afiyet olsun.

SULTAN LOKUMU TATLISI TARİFİ

Haberin Devamı

Sultan lokumu diğer adıyla sultan sarmasının pek çok versiyonu bulunur ama biz en çok Hindistan cevizli halini seviyoruz. Yemek sonrası ikram etmek için oldukça hafif bir tatlı. Çayın yanına da pek yakışır. Sultan Lokumu: ismini hak eden bir tatlı. Göze hitabeden bu harika sütlü tarif davet menülerinde sofranıza renk ve lezzet katacak. Mutlaka denemelisiniz.

MALZEMELERİ

70 gr. margarin (tereyağı)
1/2 litre süt
4 yemek kaşığı dolusu un
4 yemek kaşığı dolusu şeker
1 paket vanilya
2-3 tane damla sakızı
1 paket krem şanti
1 paket Hindistan cevizi

YAPILIŞI: Yağı bir tencereye alıp eritiyoruz. Üzerine unu ekleyip unun kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. İçine şeker ve sütü ekleyip yoğun bir muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişiriyoruz. Yoğunlaşan muhallebinin altını kapattıktan sonra vanilya ile damla sakızını dövüp ekliyoruz. Mikserle 5 dakika kadar çırpıyoruz. Bir tepsiye Hindistan cevizi serpiyoruz. Üzerine yavaşça muhallebimizden ince bir tabaka olacak şekilde döküyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Diğer taraftan süt ve krem şantiyi çırpıyoruz. Yoğunlaşan krem şantiyi buzdolabında bekletiyoruz. Bir saatin sonunda krem şantiyi soğuyan muhallebinin üstüne ince bir katman olacak şekilde sürüyoruz. Bu şekilde 1 saat daha buzdolabında bekletiyoruz. Ardından suya ıslattığımız bıçakla dikdörtgen şeklinde kesip rulo şeklinde sarıyoruz. İstediğiniz büyüklükte istediğiniz kalınlıkta kesebilirsiniz. 1-2 saat daha buzdolabında bekletip çıkarıyoruz. En son en üste biraz daha Hindistan cevizi serpip servis yapıyoruz. Afiyet olsun

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları