Rüzgar Şef ile Ramazan 13.gün menüsü: Karnabahar çorbası, fırında sebzeli et yemeği, karakuş tatlısı...

Karnabaharı sevmeyenlere karnabaharı sevdirecek, harika bir iftar çorbası. İçimi kolay, yumuşacık, mideye iyi gelen bol vitaminli bir çorba. Dumanı üzerinde üstüne kızarmış ekmek parçalarıyla servis edin. İşte, çorbası tatlısıyla Rüzgar Şef ile Ramazan 13.gün menüsü...

Haberin Devamı

SALÇALI KARNABAHAR ÇORBASI

MALZEMELERİ

yarım karnabahar
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı beyaz un
1 tatlı kaşığı salça
1 lt. sıcak su
2 yemek kaşığı bulgur
1 çay kaşığı tuz

Rüzgar Şef ile Ramazan 13.gün menüsü: Karnabahar çorbası, fırında sebzeli et yemeği, karakuş tatlısı...

YAPILIŞI

Karnabaharları derin bir sirkeli su dolu kapta bekletip güzelce yıkıyoruz. Karnabaharı parçalara ayırıp temizleyip bir tencerede haşlıyoruz. Suyunu süzüp karnabaharları bir kenarda bekletiyoruz. Bir tencereye, tereyağı ve un koyup kavuruyoruz. Salçayı ilave ediyoruz. Karıştırıyoruz. Karnabaharları ilave ediyoruz.Sıcak su ekleyip tuz ilave edip karıştırıyoruz. Bir süre kaynattıktan sonra blanderdan geçiriyoruz. Ardından ocaktayken haşlanmış bulguru ilave ediyoruz. Bir taşım kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

PATLICAN KIZARTMASI

Patlıcan kızartması diyip geçmeyin. Çıtır çıtır oluyor. patlıcan sevmeyenlere patlıcanı sevdiriyor. İftar sofrasında cips gibi tüketmek garanti. Dikkat fazla kaçırmayın et yemeğine yer bırakın. Patlıcan Türk mutfağına çok hakim olan bir sebze. Hele etle pişirilmişse bir harika olur. Fakat kızartması da bir o kadar sevilir.

MALZEMELERİ

yarım kg patlıcan
1 su bardağı galeta unu
2 adet yumurta
1 tutam tuz
1,5 çay bardağı beyaz un
Zeytinyağı kızartmak için

YAPILIŞI

Patlıcanları güzelce yıkayıp temizleyin. Uzunlamasına dilimlere bölün.Unu genişçe bir tabağa alın. Biraz tuz ekleyip karıştırın. Dilimlenen patlıcanları una bulayın.Yumurtaları çırpın. Una buladığınız patlıcan dilimlerini çırpılmış yumurtaya bulayın En son galeta ununa bulayın.
Bir tavaya yağ alın. Kızgın yağda patlıcan dilimlerini nar gibi olana kadar kızartın. Yağdan aldığınız patlıcanları kağıt havluya koyup yağın alın sonra servis edin. Afiyet olsun

SODALI BÖREK

Puf puf kabaran, hazır yufkayla yapılan hazırlaması 10 dakikanızı almayacak bir bröek tarifimiz var. Sizde bizim gibi ara sıcak olarak börek seviyorsanız tam sizlik bir tarif. Oldukça da bereketli sahura 1-2 dilim ayırmayı unutmayın. Sodalı börek, hazır yufka ile kolayca hazırlayıp fırında pişebilecek bir tarif.

MALZEMELERİ

Haberin Devamı

4 adet taze yufka
1 kase beyaz peynir
1 şişe maden suyu
1 çay bardağı süt
1 adet yumurta
1 avuç maydanoz
üstü için 1 yemek kaşığı çörek otu

YAPILIŞI

Derin bir kaseye süt ve yumurta akı ilave edip karıştırıyoruz. üzerine maden suyu ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.Büyük borcamın altını yağlayıp yufkayı kırışık şekilde yerleştiriyoruz. sostan bir kepçe alıp ıslatıyoruz. Ardından üstüne yeniden yufka koyuyuoruz. Tekrar ıslatıp peyniri ufalayarak koyuyoruz. Üzerine ince kıyılmış maydanoz koyuyoruz.
Üzerine yeniden yufka sos, tekrar yufka olarak kapatıyoruz. En üste sos döküp ayırdığımız yumurta sarısını sürüp çörek otu serperek fırına gönderiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

FIRINDA SEBZELİ ET YEMEĞİ

Hazırlaması 10 dakika, bulaşık çıkarmaz. Harmanlayıp baharatlarla buluşturup fırına atıyoruz. Püf noktalarına önem verirseniz lokum gibi bir et yemeği 1 saatin sonunda size fırından göz kırpacak. Bir lezzet düşünün, lokum gibi bir et, yanında çeşit çeşit sebzeler ve birbiriyle harmanlanmış harika bir lezzet şöleni. Bulaşık çıkarmayan bu fırında et yemeği tarifine bayılacaksınız.

MALZEMELERİ

500 gr. bifteklik et
2 adet patates
8-10 adet arpacık soğan
2 adet havuç
1 adet kırmızı biber
2-3 adet çarliston biber
5-6 diş sarımsak
1 er çay kaşığı tuz, karabiber
1 er çay kaşığı kekik, kimyon
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça

YAPILIŞI

Haberin Devamı

Fırın tepsisinin içine eti, küp doğranmış çarliston biberleri, kırmızı biberleri, patates, havuç, soğanları sarımsağı koyuyoruz.Üzerine baharatları tuz, karabiber, kekik, kimyonu döküyoruz. Üzerine zeytinyağı gezdirip bir kaşıkla iyice harmanlıyoruz.Salçayı suda eritiyoruz. Yemeğin üzerine döküyoruz. Yağlı kağıdı tepsinin üzerine kapatıp önceden ısıtılmış 200 derece fırında et yumuşayana kadar pişiriyoruz.

KARAKUŞ TATLISI

Biraz uğraştıracak ama uğraştığınız her saniyeye değecek, çıtır çıtır şerbetli karakuş tatlısı yapıyoruz. Gerek şekliyle, gerek tadıyla aklınızı başınızdan alacak. Adana'da misafir geleceği zaman mutlaka yapılan, çok eskilerden kalan reçetelerle bugüne ulaşmış müthiş bir tatlı tarifi.

MALZEMELERİ

Haberin Devamı

1 adet yumurta
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı soğuk su
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çimdik tuz
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
4,5-5 su bardağı beyaz un

Şerbeti için;

2,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
5-6 damla limon suyu
açmak için 1 su bardağı buğday nişastası
Kızartmak için 1 su bardağı zeytinyağı
üstü için 1 kase ceviz içi

YAPILIŞI

Bir tencereye su ve şekeri alıp karıştırıyoruz. Şeker eriyip hafif yoğunlaşmaya başlayan şerbete limon damlatıyoruz. Soğutuyoruz. Hamur malzemelerini derin bir kaseye koyuyoruz. Yumurta, zeytinyağı, su, toz şeker, tuz, sirke, vanilya, kabartma tozunu koyuyoruz. Unu azar azar ilave ederek yoğuruyoruz.Kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sert bir hamur elde etmelisiniz. Hamuru 4 eşit parçaya ayırıyoruz. 1 tanesini ayırıyoruz. Tezgaha hafif un serpip oklavayla incecik olacak şekilde açıyoruz.Açtığımız hamurun üzerine nişasta serpiyoruz bolca. Uçtan başlayarak rulo yapıyoruz. 1 parmaktan biraz daha kalın olacak şekidle bıçakla dilimliyoruz.Oklavayı alıyoruz dilimlediğimiz hamuru dik şekilde tutup üstüne bastırıp açıyoruz. Avcunuzun içinden birazcık daha küçük olacak şekilde açıyoruz. Zaten açtığınızda kat yerlerini göreceksiniz. zeytinyağı döktüğümüz tavayı ısıtıyoruz, orta hararetli açıyoruz ocağı ve kızan yağa açtığımız tatlıları koyuyoruz. Çatalla yanlardan sıkarak kat yerleri ortaya çıkana kadar ara ara dokunarak tatlının iki tarafınıda kızartıyoruz.Soğuyan şerbetin içine kızaran tatlıları süzgeçle alıp şerbete atıyoruz. 1-2 defa çevirip şerbeti çektirip hemen servis tabağına alın. Çok tutarsanız şerbet tatlının çıtırlığını alır.Tüm tatlılar için aynını yapıyoruz İri parçalar halindeki cevizleri tatlının üzerine serpiyoruz. Afiyet bal olsun.

Yazarın Tüm Yazıları