Tarte tatin (Altüst kek) tarifi

Lezzet hikayelerini sever misiniz ? Eminim bir çoğumuz sevdiği bir lezzeti tadarken bunun ilk olarak nasıl ortaya çıktığını merak ediyordur. Ben de meraklı bir pastacı olarak bir reçeteyi uygulamadan önce mutlaka tarihini araştırırım. O lezzetin nasıl ortaya çıktığı, ilk kim tarafından yapıldığı, hakkındaki uzuuun uzun rivayetler çok hoşuma gider. Verdiğim eğitimlerde sıklıkla bu hikayeleri anlatarak başlarım eğitime. Tarte Tatin ‘in hikayesi ise en sevdiklerim arasında yerini alır. Hikayemizde hem bir dalgınlık sonucu ortaya çıkan bir lezzet hem de bir casusluk söz konusu..

Haberin Devamı

Fransa ‘ da küçük bir köydeki “ I’HOTEL TATİN” Stephanie ve Caroline adında iki kız kardeş tarafından işletiyordu. Büyük olan Caroline misafirleri kabul ederken, Stephanie ise mutfaktan sorumluydu. Yoğun bir av döneminde mutfakta elmalı tartlarını hazırlayan Stephanie dalgınlık sonucu kalıbın altına şeker ve elmaları koyar, hata yaptığını farkettiğinde ise elinde kalan, ağızda eriyen o nefis tart hamurunu elmaların üzerine kapatıverir. Dalgınlık sonucu ortaya öyle bir lezzet çıkar ki, bu altüst turtanın lezzeti Fransa ‘ ya kadar yayılır. Meşhur MAXİM otelinin sahibi bu tatlıyı bir yemek sırasında tadar ve kız kardeşlerden tarifi istediğinde nazikçe reddedilir. Sonrasında ise tarifi alabilmek için pasta şeflerinden birini Hotel Tatin ‘ e bahçıvan olarak gönderir ve tarifin sırrını öğrenir. Restoranının imza tatlısı olarak “Tarte Tatin” adıyla menüye koyar. O zamanın ünlü mutfak eleştirmeni “Maurice-Edmond Sailland” tarifi kitaplarından birinde yayınlayınca ünü iyice yayılıp bugüne kadar geldi. Gelelim tarife...

Malzemeler

Haberin Devamı

23 cm’ lik bir tart kalıbı ya da kelepçeli kalıp

Tart hamuru için;

125 gr tereyağı (küp küp doğranmış ve soğuk)

1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı toz şeker

½ çay kaşığı tuz

1 adet yumurta sarısı

Karamel için;

1.5 su bardağı toz şeker

3 yemek kaşığı su

1-2 damla limon suyu

1 tatlı kaşığı tereyağı

3-4 adet yeşil elma

YAPILIŞI

Karamel için;

Toz şeker, su ve limon suyunu bir arada şeker eriyip açık kahverengi olana kadar tavada eritin.

Şeker eriyip, renk aldıktan sonra içerisine tereyağını ekleyin.

Hazırladığınız karameli tart kalıbınızın tabanına tamamen yayın.

Üzerine soyup, 4-6 parçaya dilimlediğiniz elmaları dizin.

Tart hamuru için bıçaklı mutfak robotunda, un, şeker ve tuzu karıştırıp, yavaş yavaş tereyağı parçalarını ekleyip kum gibi olana kadar çekin.

Son olarak yumurta sarısını ekleyip hamur bıçağın etrafında toparlanana kadar çekmeye devam edin.

Hazırladığınız hamuru kalıbınızdan 1-2 cm büyük olacak şekilde açıp elmaların üzerine örtün ve kenarlardan elmalara doğru kapatın.

Haberin Devamı

Önceden ısıttığınız fırında 175 derecede tart hamuru altın rengi alana kadar 20-25 dakika boyunca pişirin.

Tartı servis etmeden önce ılıyana kadar bekleyip kalıptan ters çevirerek çıkartın.

Özellikle yaz aylarında üzerine bir top vanilyalı dondurma ile servis edebilirsiniz.

Şimdiden ellerinize sağlık 😊

Yazarın Tüm Yazıları