Nabız düşüklüğü, pek çok hastalığın göstergesi olabilir. Nabız düşüklüğü sorunu yaşayan kişilerin bu soruna iyi gelen yiyecekleri tüketmesi gerekir. Nabız düşüklüğüne iyi gelen yiyecekler arasında ise, yağlı balıklar, yağlı tohumlar, keten tohumu, üzümsü meyveler ve kuru baklagiller yer alır. Nabız düşüklüğüne iyi gelen yiyecekler nelerdir? sizler için derledik.
#Nabız DüşüklüğüKadınlarda adet döneminde olan sancı, bazen kişiyi işten güçten alıkoyacak kadar fazla olur. Günlük hayatını, sosyal ve iş hayatını etkiler. Tıp dilinde bu sancının adı dismenore olarak geçer. Bazı kadınlarda adet sancısı adet günü yaklaştığında başlar, adet bitene kadar, hatta bittikten sonra bile birkaç gün devam eder. Bazı kadınlarda ağrı o kadar şiddetli olur ki, acile gitmek ve serum taktırmak bile gerekebilir.
#Adet SancısıYeni bir yıla “merhaba” demeye hazırlanıyoruz. Heyecanlı ve hevesliyiz. “Zor” bir yılı geride bırakıp yeni umutlara yelken açmanın keyfi de var elbette. Sanırım yeni yıl için en mühim dileğimiz yine “daha çok sağlık” olacak. Peki bunun yolu nereden başlıyor? Tabii ki “beslenme”den. O nedenle de bugün ve yarın “beslenme” konusunu size yeniden hatırlatacak eski bir anayasayı, “beslenme anayasası”nı raftan indireceğiz. Eğer hazırsanız iyi, keyifli, lezzetli ve sağlıklı bir beslenme yolculuğuna hemen başlayabiliriz. İşte o yolculuğun ilk 11 kuralı...
#Osman Müftüoğluİnsülin direncinin yol açabileceği sağlık sorunlarını geçen hafta bu sayfada özetledim. O kısa özet bile keyfinizi kaçırmış olmalı ki ertesi gün sayısız e-posta aldım. Konu mühim. Mühim olduğu için de sizi tekrar tekrar uyarmak, hatta dilimde tüy bitene kadar tekrarlamak zorundayım: Yeni bin yılın “veba”sı obezite salgını, o salgının “orkestra şefi” ise insülin direncidir. O direnci erkenden fark etmekse hepimizin vazgeçilmezi, her hekimin önceliğidir. Peki nasıl ve ne zaman şüpheleneceğiz bu sorundan? Yanıtlar için buyurun...
#İnsülin DirenciHer şey gibi beslenmenin de değişmez ve değiştirilemez bazı temel ilkeleri, “olmazsa olmazları” var. Yarın bayramımız başlıyor, milletçe, ailece onu kutlayacağız. Muhtemelen de yemeyi içmeyi azıcık abartacağız. İşte bu nedenle bayram öncesinde bazı temel beslenme kurallarını size yeniden hatırlatmayı düşündüm. Bayramınızı en iyi dileklerle kutluyor, sağlık ve huzur dolu günler diliyorum.
Sağlıklı kilomuzu korumanınn en kolay yolu düşük yağ içerikli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmaktan geçiyor. Unutmayın ki, değişken kilo fazla kilodan daha tehlikeli! Sık kilo alıp verenlerde sağlık sorunları kilosunu koruyanlara göre daha fazla görülüyor. İşte İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Karaçam’dan kilo koruma tüyoları...
Çay içinde bulunan ve mide ile yemek borusunda kansere neden olabilecek tanen maddesinin zararlı etkisi de, çaya karıştırılacak süt ve limonla önlenebiliyor. Konya Sağlık Müdürü Eşref Okunakol, yaptığı açıklamada, ölümcül bir hastalık olarak bilinen kanserin riskini azaltmada, alınan gıdaların önemli rolü olduğunu söyledi.
#YemekSon yedi yıldır üst üste en iyi beslenme modeli seçilen Akdeniz diyeti, 2024’ün de birincisi. En iyi diyet seçilmesinin ise çok önemli nedenleri var. Hadi gelin bugün diyabet, kanser, Alzheimer ve kalp rahatsızlıklarından korunmada etkili bir beslenme tarzı olan Akdeniz diyetinin ne olduğuna bir göz atalım. Çünkü bu diyet, emin olun kaliteli bir yaşam sürmenizin ve sağlıklı yaş almanızın da sırrını içeriyor.
#Akdeniz DiyetiBazı besinler kanser hücrelerini vücuttan uzaklaştırma konusunda vücudun iç dinamiklerine daha fazla destek veriyor. Pek çok uzman ise ölçüyü kaçırmadan bu besinlere sofranızda yer açmanız gerektiği konusunda uyarıyor. Peki kansere meydan okuyan besinler hangileri? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? İşte detaylar…
#SağlıkUzmanlar kanserin, dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirtiyor. Doç. Dr. Ozan Akıncı “50 yaş altı kanser vakaları son 30 yılda daha da artmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre ülkemizde 50 yaş altı kanser vakası oranı yüzde 66’dır” dedi.
#Ozan AkıncıSağlıklı görünmenin ilk kuralı sağlıklı bir cilde sahip olmaktan geçiyor. Cilt bakımı ise bunun en önemli ayaklarından biri… Ancak tek unsur bu değil. Doğru zamanda, doğru miktarda besinler tüketerek de cilt güzelliğinize katkıda bulunabilirsiniz. Yayımlanan yeni bir rapora göre, karotenoidlerin cildi daha güzel ve genç gösterdiği ortaya çıktı. Peki cilt bakımına katkıda bulunan ve cildi yenilemeye yardımcı olan besinler hangileri? Bu gıdaları ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Hangi tarifler etkili? Uzman Diyetisyen Büşra Şen ile mercek altına aldık.
#SağlıkRamazan ayının en güzel yanı iftarda aile ve dostlarla birlikte olmaktır ama bazen sofranın etrafındakiler, bazen de sofranın kurulduğu yer değişebilir. Her nerede ve kiminle olursak olalım lezzetli bir sofra kurmak aslında hiç de zor değil. Nasıl mı? İşte herkesin kendine göre bir mutluluk bulacağı 5 harika piliç tarifi!
#Sponsorlu İçerikBir çoğumuz evde vaktimizin büyük bir bölümünü mutfakta geçiriyoruz. En çok burası kirleniyor haliyle en çok da mutfakta temizlik yapılıyor. Peki temizlemeyi unuttuğunuz ya da görmezden geldiğiniz bazı yer ve nesnelerde zararlı mikropların gizlendiğini biliyor musunuz? New York Post, mutfakta en çok mikrop barındıran beş yere dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bu uyarıları ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Manavgat Turizm Fakültesi öğretim görevlisi Hamza Yalçın, Osmanlı mutfağının hem çeşit, hem de sebzelerin doğru kullanılması ve yemeklerin çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirterek, "Sadece patlıcandan 156 çeşit yemek yapılıyor" dedi.
#Patlıcan YemekleriBalık türleri gerek akvaryumlar için gerekse de insanlar için en önemli besin kaynaklarından biridir. Çünkü balık türleri içeriğinde önemli derecede protein, vitamin, mineral, yağ asidi gibi öğeleri barındırmaktadır. Elbette ki bu besin öğeleri bazı balık türlerinde daha yüksek değerde bazı balık türlerinde ise ona oranla daha düşük değerde olabilmektedir. Sokar balığı nasıl pişirilir, temizlenir, avlanır, faydaları nelerdir, özellikleri nelerdir, besin değerleri nasıldır detayları ile derledik.
İç Anadolu Bölgesi'nin ilgi çekici şehirlerinden birisi olan Niğde'nin birçok meşhur yemeği bulunmaktadır. Sizler için Niğde Yemekleri - Niğde'de ne yenir ve neyi meşhur? Niğde mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Niğde YemekleriMasterChef Türkiye 2022'nin sonlarına yaklaşırken, yarışmacılar için şeflerin hazırladığı zorlayıcı tabaklar da ekranlarda izleyicilerle buluşuyor. İşte o tariflerden biri olan 'Toprak Ana' ya da 'Ben Saksı Değilim' gibi isimlerle bilinen bir Somer Şef yemeği daha... Şef Somer Sivrioğlu’nun Noma’nın şefi Rene Redzepi’den esinlenerek hazırladığı ve 'Ben Saksı DEğilim' adını verdiği bu muhteşem tarif, malzemeleri ve yapım aşamaları ile haberimizde...
#Masterchef Ben Saksı DeğilimYaz mevsiminin gelmesi ile, taze sebze ve meyveler de pazarlarda yerini almaya başladı. Günümüzde her markette dört mevsim tüm sebze ve meyveleri bulmak mümkün olsa da, mevsiminde tüketilen sebzeler lezzet ve sağlık açısından doğru bir tercih oluyor. Peki, mevsim sebzeleri neler? Hangi mevsimde hangi sebzeleri tüketmeli? İşte, ay ay tüketilmesi gereken sebzeler.
#Hangi Mevsimde Hangi Sebze Tüketilmeli