Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tarihi ve kültürü ile önemli kentlerinden birisi Adıyaman. Tarihi olarak en eski yerleşim yerlerinden biri olan Adıyaman, ev sahipliği yaptığı pek çok değerli medeniyetin izlerini geçmişten günümüze yansıtabilmeyi başaran ender yerleşim yerlerindendir. Muhteşem doğası Nemrut Dağı'ndan Cendere Köprüsü'ne kadar görülmesi gereken yerleriyle çok sayıda yerli ve yabancı turisti en güzel şekilde ağırlıyor. Bu güzelliklerden biri de zengin mutfağıdır. İşte Adıyaman Yemekleri - Adıyaman'da ne yenir ve neyi meşhur? Adıyaman mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#Adıyaman'da Ne Yenir Ve Neyi Meşhur?Bilimsel çalışmalarına İngiltere merkezli Liverpool Üniversitesi’nde devam eden Türk bilim insanı Dr. Ceren Kabukçu ve ekibi, tarihteki en eski pişirilmiş yemek kalıntılarını keşfetti. Keşif, dünya basınının manşetlerinde yer alırken Dr. Ceren Kabukçu, yaklaşık 70 bin yıllık örneklerin keşif sürecini Demirören Haber Ajansı’na (DHA) anlattı.
#Ceren KabukçuTürkiye’nin bu yılın ilk 6 aylık dönemindeki 105.7 milyon dolarlık baharat ihracatının 67 milyon 58 bin dolarlık büyük kısmının Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri tarafından karşılandığı bildirildi. Yıllık 200-250 milyon dolar aralığında olan baharat ihracatının 1 milyar dolar seviyesine taşınması hedefleniyor.
#Ege İhracatçı BirlikleriTürk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında konuşan Doç. Dr. Özge Samancı “Geç Osmanlı dönemindeki pilav, tavuk çorbası, baklava, börek ve kabak dolması gibi yemeklerin önemi, günümüzde hâlâ yediğimiz lezzetler olmaları... Aslında mutfağımız çok geleneksel” diyor.
#Özge SamancıTürk mutfağında birbirinden farklı tarifler ve lezzetli yemekler bulunmaktadır. Türk mutfağında neredeyse her yörede sulu yemekler bulunur. Sulu yemeklerin de çok sayıda çeşidi yer almaktadır. Sulu yemekler nelerdir? Etli ve etsiz sulu yemek çeşitleri listesi ve isimleri nedir tüm detayları ile derledik.
#Sulu YemeklerTürk, Suriyeli ve Iraklı kadınlar, ailelerinden yadigâr kalan ve nesilden nesile aktarılan 141 yemek tarifini bir kitapta topladı. ‘Yadigâr’da kadınlar tariflerin yanı sıra hangi özel günlerde ve sofralarda yer aldığına dair bilgi veriyor, yemeklerin hikâyesini anlatıyor.
#GazetehaberleriPaella tarifi, özünde pirinç bulunan İspanyol pilavıdır. İspanya'nın en çok tüketilen yemeklerinden birisi olan paella içerisinde tavuk suyu, sebze, safranın ana malzemelerini oluşturduğu paella, Valencia bölgesinin simgesel ürünüdür. Deniz mahsüllerinden, çiftlik hayvanlarından ve sebzelerden bir araya getirilebilen paella için fırın kullanımı gerekmektedir. Peki, paella nasıl yapılır? İşte, kolay paella tarifi
#PaellaDünyada sağlıklı beslenme trendlerinin artmasıyla birlikte, aslında Hindistan’ da çok eski zamanlardan beri uygulanan ayurvedik beslenme sistemi günümüzde özellikle batıda, her geçen gün üzerine çalışmaların arttığı bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayurveda, dünyanın en eski bütünsel sağlık ve beslenme sistemlerinden birisi olup felsefesinde insanın doğuştan sahip olduğu özelliklere ve mevsimlere göre beslenmek, dış dünya ile insanın iç dünyasının birbiriyle uyumlu ve bedeninin sağlıklı olması önem arz etmektedir.
#Ayurvedik BeslenmeTarih boyunca birçok önemli ticaret yolları kurulmuştur. Bu yollar sayesinde başta ticari olmak üzere ayrıca siyasi, kültürel ve toplumsal pek çok etkileşim gerçekleşmiştir. Şimdi ticari yolların önemine bakacağız ve aralarındaki ilişkinin rollerini inceleyeceğiz. İşte 6. sınıf sosyal bilgiler tarihi ticaret yolları konu anlatımı.
#6. Sınıf Sosyal Bilgiler Tarihi Ticaret Yolları Konu AnlatımıDoğal Tıp Uzmanı Şaduman Karaca ile 4 yıl önce Kars’ta Peynir Sempozyumu sırasında tanışmıştım. O dönemde bölgenin endemik bitkilerini araştırıyor, özel bir üniversitenin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümünde fitoterapi dersleri veriyordu. Bitkilere ilişkin bilgisinden çok etkilenmiştim.
#Müge AkgünPlastik kaplarda, poşetlerde ve nemli ortamlarda saklanan baharatların kısa sürede aflatoksin adı verilen zehirli küf gelişimine neden olabileceğini ve bunun da karaciğer kanserine yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Karagöl ile Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökçe Bönce, baharatlar hakkında önemli bilgiler verdi.
#Baharat Nasıl SaklanırMetabolizma; vücudumuzda gece gündüz çalışan bir sistem. Hepimizde mevcut olan; kimimizde hızlı, kimimizde daha yavaş çalıştığını bildiğimiz doğal bir düzen. Aktif bir şekilde çalışan metabolizmayı, kendisine gün boyu gönderilen yiyeceklerden elde ettiği kaloriyi kusursuz biçimde kullanabilen bir makineye benzetebiliriz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sinem Usuk, 6 adımda metabolizmayı canlandırmanın yollarını açıkladı.
#Beslenmeİstanbul’da yaşayan Temel Tacal (51), ortopedi uzmanı. Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde sanatsal anatomi dersi veriyor. Aynı zamanda fotoğrafçı. Sırt çantasıyla dünyayı gezen Tacal, yılda en az iki kez uzak coğrafyalarda üçer haftalık yolculuklara çıkıyor. Geçen temmuzda gittiği Guilin için “İki nehir, dört gölle çevrili. Endüstriyel kirlilikten uzak, üstelik UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde” diyor.