Baharat kültürümüz geliÅŸiyor

Yapılan son araştırmalara göre ülkemizde en çok kullanılan baharatların başında kırmızı pul biber geliyor.

Haberin Devamı

Pul biberi, karabiber, kekik, nane ve kimyon izliyor. Tek tek baharatların yanı sıra Hint safranı, köri, kişniş gibi baharatların belli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen baharat karışımlarının pazar payı da gittikçe artıyor.
Son yıllarda baharatların yemeklere lezzet verme amacıyla kullanımı epeyce arttı. Baharatlar Anadolu’ya Ä°pek Yolu’yla Asya ve UzakdoÄŸu’dan gelirken, baÅŸka baharatlar da develerle Afrika’dan taşındı. Artık bir yerden bir yere bir ÅŸey taşımak çok daha hızlı olduÄŸu için baharatın her çeÅŸidini marketlerde bulabiliyoruz. Evet baharat kullanımı söz konusu olduÄŸunda dünya sıralamasında listenin üst sıralarındayız ama yine de Hintlilerle rekabet edemeyiz sanırım.Â

Kürt köftesi-Şark köftesi

Köfte harcını hazırlamak üzere ince ince doğranmış soğanlar tencereye konulup üstüne bulgur, reyhan ve tuz eklenir. Üzerine çok az çıkacak kadar sıcak su ilave edilir. Kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir, bir kenarda ılımaya bırakılır. Bulgurlu harç ılıyınca bir tepsiye boşaltılarak içine un katılır ve iyice yoğrulur. Bu köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak çiğköfte gibi parmakların izi çıkacak biçimde köfteler yapılır ve bir başka tepsiye dizilir.
Öte yandan içinde 4 bardak kaynar su olan tencereye köfteler atılır, yaklaşık 10 dakika pişirildikten sonra köftelerin suyu süzülür. Haşlandıktan sonra servis tabağına alınan köftelerin üzerine, sarmısak katılmış süzme yoğurt dökülür.
Sos için; bir tavada tereyağı eritilir, ince piyazlık doğranmış soğanlar eklenerek rengi sararıncaya kadar kavrulur ve üzerine et kavurması ilave edilir. Bu arada salça, tuz ve toz kırmızıbiber de ilave edilerek 8-10 dakika daha pişirilir. Hazırlanan bu sos, yoğurtlu köftelerin üzerine gezdirilir.
Yemekçinin notu: Aslında Anadolu’da yemeklerde kullanılacak bulgur hiç yıkanmaz. İçinde saklandığı kabından alınır ve doğrudan yemeğin içine katılır. Ancak bugün marketlerde satılan endüstriyel şartlarda ve büyük fabrikalarda hazırlanmış bulgurların yıkanıp süzülmesinde fayda vardır.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Haberin Devamı

Köfte harcı için
- 3 su bardağı köftelik ince bulgur
- 2 baÅŸ orta boy soÄŸan
- 1 tatlı kaşığı kuru reyhan
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
Yoğurtlu sosu için
- 2 su bardağı süzme yoğurt veya torba yoğurdu
- 3-4 diş sarmısak
Sosu için
- 7-8 yemek kaşığı et kavurması
- 1 baÅŸ orta boy soÄŸan
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber

Yazarın Tüm Yazıları