Muğla'nın Milas ilçesinde "Ata" ismi verilen ve yapılan bilimsel araştırmalarda yaklaşık 3 bin yıllık olduğu belirtilen anıt zeytin ağacı törenle hasat edildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Aktürk, "Litresini 100 bin liradan açık artırmaya sunacağız. Şu an teklif verenler var, 100 bin liranın da üzerine çıkacaktır. Ata ağaçtan elde edilecek gelirin tamamını, okulların ihtiyaçlarının karşılanması ve çocukların eğitimi için bağışlanacak" açıklamasında bulundu.
#Ata ZeytinyağıNil Karaibrahimgil ve Serdar Erener, orman içindeki evlerinin bahçesinde röportaj verdi. Sakalları ve bastonuyla dikkat çeken Serdar Erener, röportajında şehir yaşamını tehlikeli bulduğunu söyledi.
#Doğayla İç İçe Yaşayan ÜnlülerTürk mutfak kültürü devirdiğimiz 100 yıllık süreçte sürekli olarak gelişmiş. Batılılaşma dönemi, ilk lokantacılık adımları, göçmenlerin etkisiyle gelişen pastacılık kültürü, küreselleşmenin etkisiyle hayatımıza giren restoran zincirleri, yerel ürünlerimizin çeşitlenmesi gibi başlıklarla yemek kültürümüzün mihenk taşlarını inceledik.
#Cumhuriyetİstanbul’da buluşan girişimci ve çiftçi kadınlar kendi hikâyelerini anlattı. Kadınların girişimcilik serüveninde engelleri aşıp, çevresine değer katarak gerçekleştirdiği üretimler dikkat çekti. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, “Tarım, kadın emeğinin en yoğun ve en görünmez olduğu sektör. Daha iyi bir gelecek için gerekenlerden biri bu görünmez gücü görünür hale getirmek” dedi.
#Sponsorlu İçerikİstanbul’da buluşan girişimci ve çiftçi kadınlar kendi hikâyelerini anlattı. Kadınların girişimcilik serüveninde engelleri aşıp, çevresine değer katarak gerçekleştirdiği üretimler dikkat çekti. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, “Tarım, kadın emeğinin en yoğun ve en görünmez olduğu sektör. Daha iyi bir gelecek için gerekenlerden biri bu görünmez gücü görünür hale getirmek” dedi.
#Tarımsal ÜretimGizem ve minik seyyah Lorin’in bu ay rotası Kuzey Ege’nin gözdesi Ayvalık ve ardından bir klasik olan Erdek... Ayvalık’ta çocuklarla birlikte yapacak çok şey yokmuş gibi görünse de sığ ve bu mevsimde sıcak olan denizi, rengârenk ara sokakları huzur dolu bir tatil vaat ediyor. Erdek ise İstanbul’a yakınlığı, Marmara’nın en güzel denizi, koruduğu 90’lar ruhu ve bütçe dostu olmasıyla cazibe noktası...
#Çocukla SeyahatKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşMUĞLA İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, veteriner hekim ve heyecanını hiç kaybetmeden sürekli proje peşinde koşan bir bürokrat... Aslen Milaslı olan Saylak, haliyle bölgenin coğrafi yapısı ve doğal dokusunu iyi tanıyor. Sürekli, “Sorunlar var ama çözümler de var” diye konuşan Saylak ile uzun bir görüşme yaptım. Çünkü dünya çapında bir turizm merkezi olarak öne çıkan Muğla’nın büyük tarım, gıda ve ormancılık potansiyeli kamuoyunda fazlaca bilinmiyor. Bu yönüyle Hürriyet Ege, Muğla’nın söz konusu özelliğinin tanıtımı bakımından önemli bir görevi yerine getiriyor diyebiliriz.
#1Roma’yı birçok kez farklı nedenlerle ziyaret etmiştim. Pantheon, Trevi Çeşmesi, Collesium, İspanyol Merdivenleri, Campo de Fiori, Trajan’s Market, Palazzo Valentini gibi tarihi ve turistik yerleri de Lazio bölgesindeki faşist dönem mirası modern yapıları da, San Lorenzo’daki eski makarna fabrikasındaki sanatçı atölyelerini de dolaşmıştım.
#Müge AkgünDaha 2000’li yılların başına kadar İzmir zeytinyağı piyasasında ‘dökme yağ’ olarak işlem gören Milas zeytinyağının ‘makus talihi’, Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın önce 24.06.2014 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan, ardından 23.12.2020 tarihinde Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret almasıyla birlikte işler değişmiş. Burada Ali Osman Menteşe’den söz etmemiz gerekiyor. Çünkü o öncü olmuş.
#ZeytinyağıŞeflik mesleği günümüzün ‘pop star’lığı gibi. O da bu mesleğin en popülerlerinden. “Hayatımdan yemeği çekip alsan yaşamımın tadı tuzu gider” diyor. Türkiye’deki ilk restoranı Efendy’yi açan Somer Sivrioğlu’yla buluştuk; şefliği, mekânını, anneannesiyle başlayan yemek tutkusunu ve bilinmeyenlerini konuştuk; “Gençken kalbini kırdığım, kendilerini soğuk odaya kilitleyen şefler olmuştur. Hepsinden özür dilerim.”
#Somer SivrioğluMuhabir, seyyah, belgesel ve film yapımcısı Coşkun Aral’la ödüllü fotoğraflarını, “Ustam” dediği Ara Güler’i, savaş muhabirliği yaptığı dönemlerde çektiği zorlukları ve o kadim gazetecilik ikilemini konuştuk: “Biz haberciler insan kurtarma amaçlı bir meslek yürütmüyoruz. Bizim işimiz hayatı çekmek olmalı. Ama felaket anlarında bunun kararını sadece akıl değil, vicdan da veriyor.”
#Coşkun AralTürkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki siyasi ilişkilerin olumlu seyri, ihracat rakamlarına da yansıyor. Türkiye, 2020 yılında 1 milyar 879 milyon dolar ihracat yaptığı BAE’ye 2021 yılında yüzde 66’lık artışla 3 milyar 121 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türk ihracatçısı, Birleşik Arap Emirlikleri'ne 4 milyar dolarlık ihracat hedefi koydu.
#Birleşik Arap EmirlikleriAvrupa’da gıda sektöründeki herkesin tanıdığı ‘Hilmi Baba’ lakaplı Hilmi Selçuk’u önceki gün yaşadığı Frankfurt’ta kaybettik. Tanıyanların ve sevenlerin başı sağ olsun demek isteriz. Faruk Şen, Halit Çelikbudak, Kerem Çalışkan ve Hüseyin Adalı ile yakın dosttu. Frankfurt’tan onu görmeden, pastırmasını ve işkembesini almadan yurda dönemezdik. Almanlar bile bu özgün gıdalara alışmıştı. Türkiye’de aynı tadı alamazdık diye söylersek ayıp sayılmamalı. Türk bakkalların en önemli gıda ürünü sayılırdı. Hem üretir hem de Türklerin yoğunlukta olduğu kentlere gider, servis ederdi.
#Hilmi Selçuk