Üreticiye destek ürüne bereket

Güncelleme Tarihi:

Üreticiye destek ürüne bereket
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2023 21:04

Ödemiş Belediyesi, tarım ve hayvancılığın Ege’deki önemli merkezlerinden Ödemiş’teüretimi destekliyor, üreticiyi yalnız bırakmıyor. Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Üreti- ciye destek ürüne bereket anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin en çok süt üretimine sahip ilçesi olma özelliğini taşıyan, coğrafi işaretli ürünleri patates ve kestaneyle adından söz ettiren, meyve fidanı üretiminin ülkedeki merkezi olan, avantajlı toprak yapısı, iklim koşullarıyla süs bitkilerinde de ülke ihtiyacının yüzde 60’tan fazlasını karşılayan ilçede, Ödemiş Belediyesi de tarım ve hayvancılığı önemli çalışmalarla destekliyor. 2019’da kurduğu Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’yle tarım ve hayvancılığı destekleme konusunda yeni bir sayfa açan Ödemiş Belediyesi, akıl ve bilimin ışığında yerinde çözümlerle ilerliyor.

BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ

Ödemiş Belediyesi’nin üreticiyle tüketiciyi doğrudan buluşturduğu ve üretici kooperatiflerini desteklediği Otamış markasıyla kurulan Halkın Marketi, 2021’de Eski Otogar’da hizmete girdi. Üretici kooperatifleriyle işbirliği içerisinde et ve et ürünleri, süt, yoğurt ve peynir, zeytin, zeytinyağı, salça ve reçel gibi kaliteli ve uygun fiyatlı ürünlerin Otamış markasıyla halka sunulduğu Halkın Marketi, üretici ve tüketicinin aracısız buluşma noktası haline geldi. Büyük ilgi gören Otamış Halkın Marketi’nde; Gereli, İğdeli, Haliller, Adagüme, Bademli, Ovacık, Hopa, Karateke, Eşme Kadın kooperatiflerinin ve Arıcılar Birliği’nin ürünleri satılıyor.

Haberin Devamı

Üreticiye destek ürüne bereket

FİDANLIKTA HAYAT VAR

Ödemiş’in ana geçim kaynaklarından süs bitkileri üretimi de Ödemiş Belediyesi’nin Otamış markasıyla destekleniyor. Küçük üreticiyi desteklemek amacıyla Ovakent yolunda Ödemiş Belediyesi’ne ait daha önce şantiye olarak kullanılan 45 bin 900 metrekarelik taşınmazda fidanlık kuruldu. 2021 yılında ilk adımların atıldığı Otamış Fidanlığı’nda, belediye imkanlarıyla yapılan hazırlıkların ardından bir yılın sonunda kuraklığa dayanıklı bitkiler yetiştirilmeye başlandı. Dört adet tünel sera ve bir adet büyütme serasının kurulduğu Otamış Fidanlığı’nda tohumdan başlayan, sektör standartlarına uygun üretim süreci ile Ödemiş’in süs bitkilerinin ana kentlere Otamış markasıyla ulaştırılması ve bu alanda faaliyet gösteren kooperatiflerle işbirliğine gidilmesi hedefleniyor. Çalışmalar çerçevesinde Otamış Fidanlığı’ndan ilk sevkıyat Ankara Büyükşehir Belediyesi ANFA Genel Müdürlüğü’ne yapıldı. Öncelikli olarak 5 bin 650 adet lavanta ile bin 250 adet gül sevkiyatının yapıldığı fidanlıkta yeni sevkiyatlar için çalışmalar devam ediyor.

Haberin Devamı

ALTERNATİF ÜRETİM MODELLERİ

ÖDEMİŞ Belediyesi alternatif üretim modelleriyle üreticiye öncü ve örnek olma hedefiyle Konaklı Mahallesi’nde bin 536 metrekarelik alanda kurulan serayla bölge üretimine yeni bir alternatif olarak örtüaltı üretim modeli sundu. Sebze fidesi üretim serası oluşturma çalışmalarında sona gelindi. 6 bin metrekarelik alanda ata tohumlarıyla ekim yapılarak tohumlar çoğaltıldı ve tohum bankası oluşturuldu. İpekböcekçiliğinin de kadın üreticilerin emeğiyle İpek Evi oluşturuldu.

YERELDE KALKINMA VE HEP BİRLİKTE PAYLAŞMAK İÇİN 

HER koşulda üreticiyle omuz omuza olduklarını vurgulayan Belediye Başkanı Mehmet Eriş, şu bilgileri veriyor: “Çağlar boyunca tarımın kalbinin attığı topraklarda ekonomi belediyeciliği uygulamalarının yanı sıra üreten belediyeciliğin en güzel örneklerini sunuyoruz. Otamış Halkın Marketi ve Otamış Fidanlığı ile Ödemiş’in marka değerini yükseltirken üreticimizin emeğinin değerini koruyoruz. Tunç Soyer Başkanımızın ‘Başka bir tarım mümkün’ vizyonuna uyumlu şekilde İzmir Büyükşehir Belediyemizin de destekleriyle bölgemizdeki üretici kooperatiflerimiz, üretici birliklerimiz ile el ele vererek yerelde kalkınma ve hep birlikte paylaşma hedefiyle çalışıyoruz. Rekor düzeydeki çalışmalarımızın yanında üreticimizin sesini her platformda duyurmaya ve ürettiklerimizi tanıtmaya devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

SUYUN HER DAMLASINA SAHİP ÇIKIYORLAR

TARIMSAL Hizmetler Müdürlüğü; tarıma destek çalışmaları kapsamında üretime can suyu da sağlıyor. 3,5 yıllık süreçte 30 kilometre yeni sulama hattı döşeyen belediye, 4 bin dekar tarım alanı sondaj kuyuları ve kaynak suyu, 10 bin 400 dekar tarım alanını Bademli Şehit Asteğmen Coşkun Kale Barajı Sulaması ve 12 bin dekar tarım alanını Gölcük Gölü suyuyla olmak 26 bin 400 dekar alanı suyla buluşturuyor. Bademli Şehit Asteğmen Coşkun Kale Barajı Sulaması’nda akıllı-kartlı sayaçlı sistem uygulamasına 2020 itibariyle başlayan Ödemiş Belediyesi, suyun her damlasına sahip çıkıyor. 106 adet tam otomatik sayacın kullanıldığı sistemle arazi büyüklüğü ve ürün türüne uygun miktarda su verilerek suyun her damlası değerlendirilmiş oluyor. Belediye, elektrik enerjisi olmayan bölgelerdeki sondaj kuyularında güneş panelleri ile enerji ihtiyacını karşılayıp hem tarıma can suyu veriyor hem de tasarruf sağlıyor. Bu tasarruflu projeyle gelir getirici tür ağaçlandırma sahasına yeni dikilecek fidanlarla birlikte 45 bin kestane fidanı sulama suyuna kavuşmuş olacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!