GeriMutfak Tüyoları Dondurmaya yeni yaklaşım: Sorbe
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dondurmaya yeni yaklaşım: Sorbe

Dondurmaya yeni yaklaşım: Sorbe

Son yıllarda dondurmaya rakip olarak severek tüketilen tatlılardan biri de sorbe... Peki, sorbe nasıl yapılır, çeşitleri nelerdir?

Sorbe Çinlilerin keşfettiği, sıcak yaz günlerinde serinletici bir yiyecek olarak meyve suyu veya meyve püresinden yapılan bir çeşit tatlıdır. Etimoloik olarak sorbe sözcüğünün tatlı içki anlamına gelen Türkçe 'şerbet' kelimelerinden geldiği düşünülmektedir. Fransızca 'sorbet' kelimesinin anlamı ise ezilmiş buz parçacıkları içeren meyve suyudur.

Dondurmaya yeni yaklaşım: Sorbe

Sorbe Anadolu'da uzun yıllardır süregelen, meyve suyu, pekmez ve balın dağların doruk noktalarından getirilen tertemiz karların üzerine dökülmesiyle yapılan kar dondurmasına benzer oluşturulmuş bir tatlıdır. Son yıllarda ise en trend soğuk tatlılardan biri olmuştur. İlk anda akla dondurmayı çağrıştıran sorbeyi dondurmadan ayıran oldukça farklı özellikleri vardır. Öncelikli olarak sorbenin yapımı dondurmaya göre çok daha kolaydır. İçerisinde süt ve yumurta bulundurmaz. Ayrıca, yapısı dondurma gibi kıvamlı değil daha buzlu ve kristalizedir.

Sorbeler günümüzde hem yemeğin ardından tatlı niyetine hem de yemek öncesi ve yemek aralarında ağzı nötralize etmek için (örneğin tavuktan ete veya balığa geçerken) tüketilir. Ana malzemesinin meyve olmasından dolayı oldukça sağlıklıdır. Gluten içermediği için çölyak hastaları, vegan beslenen kişiler, süte ve yumurtaya karşı alerjisi olanlar için dondurma hissi uyandıran harika bir tatlıdır.

Dondurmaya yeni yaklaşım: Sorbe

Vişne, limon, frambuaz, muz, böğürtlen, çilek, kara dut, incir, elma, ananas, erik, kiraz, kızılcık, kivi, kara üzüm gibi daha birçok meyveyle yaz kış evde kendi sorbelerinizi yapabilirsiniz. Dondurulmuş meyveleri mutfak robotunda püre haline gelinceye kadar çekip üzerine çok az su, biraz limon suyu veya limon kabuğu, isteğe bağlı olarak da şeker ekleyebilirsiniz. Sorbe yapımında kullandığınız limon suyu meyve tadının ön plana çıkmasını sağlayacaktır. Şeker oranını da damak tadınıza ve kullandığınız meyvelere göre düzenleyebilirsiniz.

Sorbelerin sunumu da oldukça önemlidir. Kullanacağınız kupu mutlaka önceden soğutmalısınız. Tercihe bağlı olarak süslemek için ceviz, fındık veya fıstık kullanabilirsiniz.

Özel gün ve davetlerinizde sorbenizin üzerine alkollü içki (genellikle likör tercih edilir) dökerseniz misafirlerinize şık bir ikram sunmuş olursunuz.

False