Kıbrıs tatlısı tarifi
Kıbrıs tatlısı tarifi içerisinde son birkaç yılın en popüler tatlılarından Kıbrıs tatlısı nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız, sizi hemen tarifimize alalım. Kremasıyla, ceviziyle çok beğeneceğiniz Kıbrıs tatlısı hem sütlü hem de şerbetli tatlı sevenleri mutlu edecek lezzetiyle sizi bekliyor. Kıbrıs tatlısı yapımı ve malzemeleri aşağıda yer alıyor..
Yapımı için malzemeler
- 3 adet yumurta
- Yarım su bardağı toz şeker
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı galeta unu
- 1 su bardağı kırılmış ceviz
- 1 su bardağı Hindistan cevizi
- 1 paket kabartma tozu
Kreması için:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı nişasta
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 paket krem şanti
Şerbeti için:
- 2 su bardağı su
- 1,5 su bardağı şeker
- 1 paket vanilya
Kıbrıs tatlısı tarifi Nasıl yapılır?
- Kıbrıs tatlısı yapımı için ilk dikkat edilecek husus kıbrıs tatlısının şerbeti soğuk dökülür.
- Bu nedenle önce şerbeti hazırlayarak işe başlayın. Bir tencereye suyu ve şekeri alın. Kaynamaya başlayınca altını kısın. 15 dakika ocağı kapatın, vanilyayı şerbete ekleyip karıştırdıktan sonra soğumaya bırakın.
- Tatlının keki için yumurtalarla şekeri güzelce çırpın. Ardından diğer malzemeleri ekleyip bir kek hamuru elde edin. Hamurunuzu yağlanmış bir tepsiye dökün.
- Fırını 160 dereceye ayarlayıp keki fırına verin. 30 dakika pişirin. Çıkarır çıkarmaz soğuk şerbeti üzerine döküp çekmesi ve soğuması için bir kenara alın.
- Bu esnada süt, nişasta, vanilya ve şekeri bir tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Altını kapattıktan sonra toz halindeki krem şantiyi ilave edip mikserle 5 dakika çırpın.
- Soğuyan şerbetli kekin üzerine kremayı döküp her tarafının eşit olması için bir spatula yardımıyla üzerini düzleyin. Bolca Hindistan cevizi de serptikten sonra buzdolabına koyun. 2-3 saat soğuyup katılaşınca servis edebilirsiniz.
Kıbrıs Tatlısı Çeşitleri
Kolay ve çok lezzetli bir tatlı olan Kıbrıs tatlısı, enfes tadı ile kendine hayran bırakıyor. Hem şerbetli hem de kremalı bir tatlı olan Kıbrıs tatlısı sütlü tatlı ve şerbetli tatlı ayrımını tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor. Kıbrıs tatlısı, ülkemizin pek çok yerinde hemen hemen aynı yapılan bir tatlı çeşididir. Kıbrıs tatlısı hem tarifi kendine has lezzeti ile sofraların yeni gözdesi olmaya aday bir tatlıdır.
Kıbrıs tatlısı, kolay yapılış şekli ile dikkat çekiyor. Kısa süre içinde şerbetini içine çekerek kolay hazırlanan Kıbrıs tatlısı ile misafirlerinize unutulmaz bir lezzet sunabilirsiniz. Kıbrıs tatlısının alt kekinde şerbet, üst kısmında ise sütlü muhallebi bulunan Kıbrıs tatlısı, ziyafet sofralarını taçlandırıyor.
Kıbrıs Tatlısı Püf Noktaları
Kıbrıs tatlısı, özellikle de şerbetli tatlı seven kişilerin beğenisini topluyor. Kıbrıs tatlısının içinde bulunan ceviz ve Hindistan cevizi Kıbrıs tatlısının en belirgin özellikleri arasında yer alıyor. Ekmek kırıntısı ya da galeta unu kullanılarak yapılan bu tatlı çeşidinin üzerine koyulan muhallebi ise, tatlının lezzetine lezzet katıyor. Bazı tariflerde tatlının üzerine kremşanti kullanılsa da orijinal tarifinde muhallebi ile yapılan bir tatlı çeşididir. Eğer galeta ununu evde yapmak istiyorsanız ekmek kırıntılarını kum inceliğine gelene kadar rondodan geçirmeniz gerekir. Gerekirse ekmekleri fırınlayabilirsiniz. Galeta unu yapımında tuzlu ekmek kullanmamanız gerekir. Aksi takdirde tatlınızı yerken ağzınıza tuz tadı gelebilir.
Kıbrıs Tatlısı Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri
Kıbrıs tatlısının üzerine kremşanti kullanarak değil de orijinal tarifine uygun olacak şekilde muhallebi dökerek daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Kıbrıs tatlısında kullanacağınız şerbetin soğuk olması çok önemlidir. Şerbeti hazırlamak için bir tencereye şeker, limon suyu ve su ekleyerek kaynatmanız gerekir. Kısık ateşte 15 dakika şerbet kaynadıktan sonra keki hazırlayabilirsiniz. Ardından oda sıcaklığında bekletilmiş olan yumurtaları ve şekeri 5-6 dakika boyunca mikser ile karıştırmanız gerekir.
Ardından sıvı yağ, galeta unu ve Hindistan cevizi yağının yarısını ekleyerek karıştırmanız gerekir. Ardından sütü, vanilyayı, galeta ununu ve kabartma tozunu ekleyerek iyice karıştırmanız gerekir. Fırın kabını güzelce yağladıktan sonra kek harcına düzgün bir şekilde yaymanız gerekir. Ardından sıcak fırına 175 dereceye ayarlanmış olan bir fırında 20-25 dakika boyunca kızarana kadar pişirmeniz gerekir.
Kıbrıs Tatlısı Sunumları
Kıbrıs tatlısı, keki ve üstündeki enfes muhallebisi ile zaten iştah açıcı ve hoş bir görünüme sahip olan bir tatlı çeşididir. Tercihen Kıbrıs tatlısını hazırladıktan sonra 1 saat boyunca buz dolabında beklettikten sonra üstünü zevkinize göre Hindistan cevizi ya da yeşil fıstık ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Ziyafet sofralarında ve ağır yemeklerin ardından da sunulabilecek hem lezzetli hem de pratik olan bu tatlı, görüntüsü ile de beğeni topluyor.
Kıbrıs Tatlısının Faydaları Var mıdır?
Hafif ve çok lezzetli bir tatlı olan Kıbrıs tatlısı, şerbetli bir tatlı olmasına rağmen diyet yapan kişilerin bile rahatlıkla tüketebileceği çok özel bir tatlı çeşididir. Krema ve kekin birleşimi ile ortaya çıkan bu enfes lezzet, her evde bulunan basit malzemeler ile yapılıyor. Kıbrıs tatlısının içinde bulunan yumurta, protein bakımından zengin olduğu için günlük protein ihtiyacınızı karşılar. Tatlının içinde yer alan süt ise, büyüme ve gelişmeyi hızlandırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda kemik gelişimine yardımcı olur. Aynı zamanda cildin yıpranmasını ve yaşlanmasını önemli ölçüde önler. Beyin gelişimine de yardımcı olur. Vücutta enfeksiyon oluşumunu önlemeye yardımcı olur ve kemik erimesini geciktirir.
Kıbrıs Tatlısı Kaç Kalori?
Kıbrıs tatlısının bir porsiyonunda yaklaşık olarak 200 kalori bulunur. Şerbetli bir tatlı olmasına rağmen aynı zamanda çok pratik ve çok hafif bir tatlı çeşididir. Bu özelliği sayesinde yaz kış yenilebilir. Diyet yapan kişiler bile aşırıya kaçmamak üzere bu tatlıyı gönül rahatlığı ile tüketebilir.
Kıbrıs Tatlısı Kilo Aldırır mı?
Kıbrıs tatlısı, hafif yapısı ve enfes lezzeti ile dikkat çeken bir tatlı çeşididir. Düşük kalorisi olan bu özel tatlı, aşırıya kaçılmadan tüketildiği zaman kilo aldırmaz. Bu özelliği sayesinde diyet yapan kişilerin bile rahatlıkla tüketebileceği bir tatlı çeşididir. Özellikle de Kıbrıs tatlısı, tatlı krizleri için tercih edilebilecek en güzel ve en hafif tatlılar arasında yer alır.