Kilo verdiren karbonhidratlar

Kilo vermekle alakalı bilinen en büyük yanlışlardan biri de karbonhidratı kesmeniz gerektiği... Bu kesinlikle doğru değil... Yapılan birçok çalışma yüksek karbonhidrat diyetiyle de kilo verebileceğinizi gösteriyor. Yeter ki doğru karbonhidratı seçin...

Haberin Devamı

Tam tahıllı ekmek ve makarna

Baget, beyaz ekmek veya diğer her türlü işlenmiş karbonhidrat yerine tam tahıllı karbonhidratları tercih etmelisiniz. İşlenmiş karbonhidratları bırakma aşamasında bu alternatifler çok işinizi görecek... Tam tahıllar, aşırı kilolu olma, tip 2 diyabet ve kalp hastalığında daha düşük riskle bağdaştırılmaktadır.

Kinoa

◊ Bir diğer tam tahıl olan kinoa, karbonhidratlar arasında en yüksek protein oranına sahip olanlardan. Bu da kendisini kilo verme ve kas kütlesini artırmada en ideal karbonhidrat seçimlerinden biri yapar. Kinoa, Akdeniz diyetinde önemli bir yere sahiptir ve kalorilerin yaklaşık %50’si meyve, sebze ve tam tahıllardan geldiği için altın standardında olarak değerlendirilmektedir.

Yulaf

Diğer tam tahılların sağladığı tüm yararların yanı sıra yulaf ayrıca düşük kolesterolle bağdaştırılan beta-glukan içerir. Sabahları yulaf yemek kilo vermek için harika bir kahvaltı seçeneğidir. Yulaf aynı zamanda harika bir tam tahıl karbonhidrat opsiyonudur çünkü sizi daha uzun süre tok tutar ve kan şekeri dalgalanmalarını önler.

Haberin Devamı

Tatlı patates

Tatlı patates, sağlıklı beslenmek istiyorsanız harika bir seçimdir. Birçok kilo verme rehberi yanlış bir şekilde, eğer kilo vermek istiyorsanız nişastalı sebzelerden uzak durmanızı öneriyor. Ancak patatesin lif içeriği kilo vermek için harika... Lif, sindirim sürecini yavaşlatarak doymayı artırır ve bu da daha az kalori ile daha tok olmanız anlamına gelir.

Kavılca buğdayı, süpürge darısı ve arpa

◊ Bu daha az bilinen tam tahıllar yukarıda bahsettiğim diğer tam tahıllara benzer faydalara sahip olmalarının yanı sıra lif, B vitamini ve protein bakımından oldukça zengindir. Diğer tam tahıllar gibi sizi tok tutarlar ve bu da diyet yaparken çok önemlidir!

Sihirli sebzeler

◊ Sebze ağırlıklı beslenmek kilo vermede çok etkilidir. Sebzelerin karbonhidrat olduğunu duyunca şaşırabilirsiniz ancak aslında kalorileri düşük, Vitamin ve lif zengini karbonhidrat olduklarından diyetinizde mucizeler yaratabilirler. Havuç, bezelye, fasulye, pancar, yabani havuç ve mercimek tüketiminizi artırmaya çalışın.

Haberin Devamı

120 değil 60!

Kilo vermeye çalıştığınız zaman porsiyon, en çok dikkat etmeniz gereken şeydir. Özellikle de konu karbonhidratlar olunca... Örneğin bir porsiyon tahıl 120 gram değil, 60 gramdır. Diğer en önemli kural ise işlenmiş karbonhidratlardan kaçınmak. İşlenmiş karbonhidratların içerdiği işlenmiş şeker yüzünden karbonhidratlar kilo vermede adı kötüye çıkmıştır.

‘The Dr: Oz Show’ hafta içi her gün saat 12.30’de Sony Channel Dijitürk 51. Kanal ve D-Smart 52. Kanal’da yayımlanmaktadır.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları