GeriSağlık Siz hangilerini yanlış biliyorsunuz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Siz hangilerini yanlış biliyorsunuz?

Siz hangilerini yanlış biliyorsunuz?

Kalp ve damar hastalıkları hakkında yanlış bilinenler...

Varislerden şok diyetlere, yüksek kolesterolden tansiyona kadar halk arasında yanlış bilinen konuları Kalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Orçun Ünal anlattı.

Ünal, varisin sebep olduğu durumları ağrı, kramp, kaşıntı, şişlik görüntüsü, psikolojik mutsuzluk olarak belirtiyor.

Varis sadece kadınlarda mı olur?

Varis, kanı akciğer ve kalbe geri taşıyan toplardamarların genişleyerek kıvrımlı bir hal almasıdır. Cilt altında olabileceği gibi derin yerlerde de varis gelişebilir. Modern çağın hastalığı olan varis uzun saatler boyunca ayakta kalan kişilerde oluşur. Yoğun ve uzun çalışma koşulları ve hareketsizlik varisin görülme sıklığını artırır. Varisin sadece kadınlarda görüldüğü inanışı yanlıştır. Erkeklerde de görülmekle birlikte kadınlarda erkeklere oranla dört kat daha fazla olur.

Varisi olan kadınlara öneriler

• Uzun süre ayakta hareketsiz kalmamak gerekir.

• Ayağı bilekten ileri geri hareket ettirmek ve ayakuçlarında yükselmek gibi basit egzersizler uygulanabilir.

• Mümkün olduğunca bacaklar uzatılabilir ve tabure, sehpa, masa veya sandalye üzerinde yükseltilebilir.

• Düzenli olarak ve normal tempo ile yapılan günlük yürüyüşlerin yanı sıra bisiklet binme ve yüzme sporları yapılabilir.

• Yoğun kas faaliyetleri veya ağırlık kaldırmayı gerektiren egzersizler yapılabilir.

• Dar ve eklem yerlerini sıkan pantolon giymemek gerekir.

Şok diyetler kalbi etkiler mi?

Şok diyetler metabolizmayı ve dolayısıyla vücuttaki mineral ve elektiroit dengesini bozar. Bu elektrik değişikliğinden etkilenen en hassas organ kalptir. Bu yüzden ani kilo kayıpları kalp krizlerine bile neden olabilir.

Bireyin her besinden belli oranlarda tüketerek, yaşına ve cinsiyetine uygun şekilde kilo vermesi gerekir. Eğer kilo vücuttaki kaslardan ve sudan gidiyorsa bu durum uzun vadede vücuda zarar verir. Organizmayı kemikler ve kaslar ayakta tuttuğu için kasların güçlü olması özellikle kalp ve diğer iç organlar açısından önemlidir.

Zayıf insanlarda yüksek kolesterol sorunu olmaz mı?

Her ne kadar fazla kilolu ve şişmanlarda daha sık olsa da her tip vücutta yüksek kolesterol olabilir. Bu nedenle kişinin kilosu, aktivite düzeyi ve beslenme tarzı ne kadar kalp sağlığına uygun olsa da kan kolesterolünüzü düzenli olarak ölçtürmeniz gerekir.

Sağlıklı ve zinde kişiler tansiyon hastası olur mu?

Tansiyon insanın kendini iyi hissetmesi ile alakalı bir durum değildir. Bir insan kendini çok iyi hissetmesine karşı tansiyonu yükselebilir veya tansiyonunda dengesizlikler görülebilir. Genel olarak herkesin bünyesinin farklı olduğunu bilmek gerekir. Bu nedenle bir kişide tansiyonun yükselmiş ya da düşmüş olduğundan bahsedebilmek için herhangi bir şikayetinin ya da hastalığının olmadığı dönemde tansiyonunun zaman zaman ölçülüp değerlerinin bir kenara kaydedilmesi yararlı olur.

False