GeriAlışveriş Diyeti kitabından öğrenin: Omni Diyeti
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Diyeti kitabından öğrenin: Omni Diyeti

Diyeti kitabından öğrenin: Omni Diyeti

New York Times’ın en çok satanlar listesinden “Omni Diyeti” kitabı raflarda!

Amerikalı beslenme ve sağlık uzmanı Tana Amen’ın, New York Times’ın en çok satanlar listesinde yer alan ve Pena Yayınları’ndan çıkan “Omni Diyeti” adlı kitabı iki haftada 5 buçuk kilo verdiren bir beslenme planı öneriyor.

Basit, bilime sayalı, bitkisel besinler ile yüksek kaliteli proteinlerin ideal oranından oluşan Omni Diyeti’nde Tana Amen’ın geliştirdiği diyet planına göre yüzde 70 meyve, sebze ve yüzde 30 protein tüketerek enerjiyi yükseltmek, hastalık riskini düşürmek, beyin ve hormon fonksiyonları düzenlemek, kilo vermek ve vücuda tamamen sağlık kazandırmak mümkün. Ancak Omni Diyeti’nin kullandığı bazı gizli silahlar da var. Bunların başında da bitki ve baharatlar geliyor.

Tana Amen, bitki ve baharatların yemeklere kattığı lezzetin yanı sıra sağlık açısından da faydalarını sıralıyor ve Omni Diyeti’nin vazgeçilmez unsuru olduğunu vurguluyor.

Hem sağlıklı hem leziz

Bitki ve baharatlar hastalıkla savaşta en güçlü sağlık destekçisi yiyecekler arasındadır ve öğünlerinize lezzet katarlar. Bitki ve baharatlar hem besin hem tat sağlar, sağlık ve lezzeti dengeler. Bitki ve baharatlardan yapılan doğal tedaviler zamanın başından beri kullanılmıştır. Pişirmede kullandığımız soslar, atalarımızın tedavi ve rahatlama amacıyla kullandıkları aynı bitkilerden gelir.

Bitkisel tedaviler iyileştiriciliğini bitki ve baharatlardaki vücuda faydalı besinlerden almaktadır. Çoğu bitki ve baharat birçok biçimde işe yarar, örneğin tek bir bitki antienflamatuar, antibakteriyel ve antiseptik olabilir. Reçeteli ilaçlar genelde tek bir sorunu tedavi etmek için oluşturulurlar ve sadece tek yönlü çalışırlar.

Mutfak için birkaç ipucu

Bitki ve baharatların gücünü harika tatlarına bağlayan ve yemeklerde bolca kullanılmasını öneren Tana Amen yemekleri tatlandıracak bazı ipuçları da veriyor ve “Bunları sadece başlangıç noktası olarak kullanın. Yaratıcı olun ve en sevdiğiniz tatları bulun” diyor.

  • · Smoothie’lere tarçın, küçük hindistancevizi, kakao, vanilya, kakule veya nane ekleyin.
  • · Salatalara fesleğen, frenksoğanı ve kişniş gibi taze doğranmış otlar koyun.
  • · Lezzetli ezme soslar yapmak için sarımsak, taze ot, kabuklu yemiş ve zeytinyağını karıştırın.
  • · Çorba ve güvece ot ve baharat ekleyin.
  • · Izgara et ve balık üzerine taze doğranmış otlar serpiştirin.
  • · Izgara sebzeleri terbiyelemek için çeşitli baharatları karıştırın.
  • · Et ve tavuk marinesi yapmak için farklı ot ve baharatları bira zeytinyağı ve limon suyu ile karıştırın.
  • · Şaşırtıcı bir lezzet karışımı için meyve salatasına taze nane ekleyin.
  • · Serinletici bir yaz içeceği için sodaya taze zencefil ve ezilmiş üzümsü meyve ekleyin.

Yazar: Tana Amen
Çeviri: Levent Aydoğan
Yayınevi: Pena Yayınları

False