GeriSağlık Çiğ hamur yiyenlere kötü haber!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çiğ hamur yiyenlere kötü haber!

Çiğ hamur yiyenlere kötü haber!

Çiğ hamur ya da çiğ kek ve kurabiye yemek hangi risklere yol açıyor?

Birçok kişi çiğ hamur, çiğ kek ya da kurabiye hamuru yemekten çok hoşlanır. Peki çiğ yenilen hamur, kek ya da kurabiye hazımsızlık, midede yanma, ishal, kabızlık gibi komplikasyonlara neden olur mu? Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Doğan, tüm merak edilenleri anlattı.

Çiğ hamurda un, tuz ve suyun yanı sıra içeriğinde karbonhidrat ve protein de vardır. Karbonhidratların sindirilebilmeleri için emilmeleri ve metabolize olmaları gereklidir. Eğer enzimler yoksa karın ağrısı ve ishal olarak ortaya çıkan emilme bozuklukları görülebilir.

Pişirilmiş ya da ezilerek püre haline getirilmiş besinlerdeki nişasta çiğ ve tane olarak yenilen besinlere göre daha kolay sindirilirler. Örneğin; patates nişastası çiğken sindirilemez durumdayken pişirildiğinde hızla sindirilebilir hale geçer, soğutulduktan sonra yenildiğinde ise sindirimi daha yavaştır.

Çiğ hamuru sindirmek zor

Tahıl nişastaları (un, bulgur, makarna) kurubaklagil nişastasına (nohut, fasulye, mercimek) göre daha kolay sindirilebilir. Proteinlerle beraber alınan nişastanın sindirimi daha yavaş olur.

Yavaş sindirilen nişasta kan şekerini hızla yükseltmez. Oysa glisemik indexi yüksek besinler olarak adlandırdığımız beyaz ekmek, taze pişmiş patates, pirinç ve şeker kan şekerini hızla yükselten gıdalardır. Bu bilgiler ışığında baktığımızda çiğ hamur yerken un içinde bulunan proteinler ve nişastadan ötürü sindiriminde güçlük çekeceğimizi aklımızdan çıkarmamalıyız.

Çiğ kek ve kurabiye hamurunda tehlike daha büyük

Kek ve kurabiye söz konusu olduğunda işin daha farklı bir boyutu ortaya çıkıyor. Çiğ yumurta, yağ, şeker, un eklenerek yapılan kurabiye ve keklerde dikkate alınması gereken en önemli nokta çiğ yumurtadır.

Çiğ yumurtadan salmonella denilen mikrop bulaşabilir. Bu mikrop bağışıklık sistemi güçlü olanlarda ishal gibi bir yan etki ile kendisini gösterirken bağışıklık sistemi güçlü olmayanlarda daha ciddi sorunlar oluşturabilir. Bir diğer sakıncası ise çiğ yumurta içinde bulunan “avidin” adlı proteinin vücudumuz için gerekli olan vitaminlerden biyotinin metabolizmadaki görevini engellemesi ve vücutta biotin eksikliğine yol açmasıdır.

Yumurta pişirilerek yenildiğinde avidinin biotine etkisi kaybolur. Yetişkinlerde günlük biotin ihtiyacı 25-30 mikrogramdır. Günlük normal bir diyet size ortalama 0.10-0.30 mg biotin sağlar. Barsaklarda bakterilerin yaptığı biotinden de yararlanırız. Çiğ yumurtada bulunan “avidin” in olumsuz etkisi, salmonella riski ve pişmemiş nişastanın yaratacağı sindirim güçlüğü nedeniyle çiğ hamur, çiğ kek ve kurabiye yemek çok sağlıklı bir yöntem değildir. 

False