GeriSağlık Ara öğünlerde beyaz leblebi atıştırın, açlığınızı yatıştırın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ara öğünlerde beyaz leblebi atıştırın, açlığınızı yatıştırın

Ara öğünlerde beyaz leblebi atıştırın, açlığınızı yatıştırın

Beyaz leblebinin faydalarından bahseden Uzman Diyetisyen Betül Koçak, birçok atıştırmalıktan daha az kalori barındıran beyaz leblebiyi ara öğünlerde gönül rahatlığı ile tüketebileceğimizin altını çiziyor.

Leblebi aslında nohudun nemini kaybetmiş halidir. Tekrar edilen ısıl işlemler sonucu nohut neminden uzaklaştırılır ve katkı maddesi kullanılmadan yalnızca ısıtılarak nohut leblebiye dönüşmüş olur. Tatlandırıcı, renklendirici ve koruyucu maddenin eklenmemesi, leblebiyi hazır aldığımız ürünler içerisinde doğallık yönünden ön sıraya taşımaktadır.

Beyaz leblebi içerisinde hem karbonhidrat hem de protein bulundurduğundan iyi bir ara öğün besinidir. Spor yapan, masa başında çalışan veya kolay bir atıştırmalık isteyen herkesin rahatlıkla tüketebileceği bir üründür.

Öğlen ve akşam yemeklerinin arası genellikle altı saati bulur. Bu durumda bir kahve fincanı kadar beyaz leblebiyle ara öğün yapmak bir sonraki öğüne daha az acıkmış halde girmemizi sağlayarak günlük kalori alışımızı azaltmış olur. Beyaz leblebi ile yapılan ara öğün sayesinde kan şekeri daha düzenli hale gelir, gün içerisinde odaklanma ve performans daha iyi olur.

BEYAZ LEBLEBİNİN BESİN DEĞERLERİ

Beyaz leblebinin karbonhidrat ve protein içeriğinin yanı sıra posa içeriği de bulunmaktadır. Sağlıklı bir bireyin günlük 25 gram posa alması gerekir. 1 kahve fincanı kadar beyaz leblebi bunun beşte birini karşılamış olur ve günlük hedefe ulaşmayı kolaylaştırır. Vücudumuz için gerekli olan mineraller bakımından da zengindir. Potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor beyaz leblebide bol miktarda bulunur, az miktarda da demir içerir. Magnezyum içeriği gün içerisinde odaklanmamızı artırır, daha enerjik hissetmemizi sağlar.

BEYAZ LEBLEBİ Mİ SARI LEBLEBİ Mİ?

Beyaz leblebi ve sarı leblebi mineraller açısından aynı içeriğe sahip olsalar da beyaz leblebi, posa ve protein açısından daha zengindir. Özellikle hazır gıdalarla beslenen kişilerde günlük posa ve protein alımı düşüktür. Eğer bu tarz bir beslenme düzeniniz varsa en azından beyaz leblebi ile ara öğün yaparak protein ve posa alımınızı yükseltebilirsiniz.

BEYAZ LEBLEBİ KAÇ KALORİ?

Enerji açısından birçok atıştırmalıktan daha az kalori barındırır. Bir avuç veya bir fincan kadar beyaz leblebi 70 kaloridir. Ortalama bir ara öğünde 15 gram karbonhidrat tüketilmelidir. Bir avuç veya bir fincan kadar leblebiyle de bunu karşılamak oldukça kolaydır.

Diyet/light ibaresi bulunan paketli atıştırmalıklarda koruyucu, tatlandırıcı ve renklendirici maddeler çok sık kullanılır. Bu ibareler bulunan ara öğünleri tercih etmektense katkı maddesi olmayan leblebiler çok daha iyi bir seçenek olacaktır.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False