Erbay Karakaya "Düzenli kardiyo ile sağlıklı hayat mümkün"

Güncelleme Tarihi:

Erbay Karakaya Düzenli kardiyo ile sağlıklı hayat mümkün
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2022 17:54

Fitness eğitmeni Erbay Karakaya kardiyo hakkında çokça merak edilen soruları yanıtladı. Samimi açıklamalarda bulunan Karakaya, kardiyonun önemine vurgu yaparak herkesi kardiyo yapmaya davet etti.

Haberin Devamı

 

‘Kardiyo haftada kaç gün yapılmalı?’ sorusuna cevap veren Karakaya, “Genel olarak kardiyonun haftada 3-4 gün yapılmasını öneriyorum. Her gün de yapılabilir ama makul seviyede olmalı. Kişi kendisini yormamalı. Zaten sporun amacı bu. Kişi birden yüklenirse ortaya can sıkıcı durumlar çıkabilir. Kardiyonun yapılma sıklığı da kişinin vücudundaki yağ oranına göre değişir. Kardiyo çalışmalarına başlamadan önce danışanlarımın vücut yağ oranını inceliyorum. Daha sonrasında ise kardiyo çalışmalarına başlıyoruz” dedi.

KİMLER YAPABİLİR?
“Kardiyo oldukça sağlıklı bir çalışma. Hemen herkese bunu öneriyorum” diyen Karakaya, kimlerin kardiyo yapması konusunda şunları söyledi: “Ama şuna değinmeden geçemeyeceğim. Yorgun haldeyken kişinin kardiyo yapmaya kalkışması doğru olmaz. Vücut zaten yorgun, üstüne kardiyo yapmaya kalkışmak vücut için eziyet olur. Bunun dışında özellikle ciddi kalp rahatsızlığı, bel ağrısı vs. olanların da kardiyo yaparken dikkat etmeleri gerekiyor.”

Haberin Devamı

HANGİ KURALLAR OLMALI?
Kardiyo yaparken muhakkak uyulmalı gereken kuralları da anlatan Karakaya, “Kardiyo yapacak kişiye göre de değişiyor aslında uyulması gereken kurallar. İlk defa yapacak kişi ile kardiyoyu alışkanlık haline getiren kişilerin uyması gereken kurallar bir değil. İlk defa yapacak kişiler birden bu spora yüklenirse ortaya hoş olmayan durum çıkabilir. Kardiyoyu alışkanlık haline getiren kişiler de nasıl yapılacağını öğrenmiştir artık. Nerde nasıl davranacaklarını bilirler. Ben verdiğim eğitimlerde de sık sık dile getiriyorum bunu” ifadesini kullandı.

KARDİYONUN YARARLARI
Karakaya son olarak kardiyonun yararlarını da şu sözlerle ifad etti: “Sporun zararı asla olmaz. Tabiİ kurala uygun yapılmazsa incinme, kırılma gibi birtakım olumsuz durumlarla karşılaşılabilir. Düzenli kardiyo yapmak, vücut sağlığı için inanılmaz değerlidir. Başta kalp sağlığı olmak üzere birçok organın sağlıklı işleyişinde önemli bir yere sahip. Stresi azaltması, ideal kiloya ulaşma da diğer faydaları arasında yer alıyor. Ben insanlara doğru kardiyo yapmaları için yıllardır eğitim veriyorum. Yeter ki azimli olalım. Sağlıklı vücuda sahip olmak hiç de zor değil.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!