İşin şekli değişti….

Güncelleme Tarihi:

İşin şekli değişti….
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2022 11:30

Covıd-19 Pandemisi ile birlikte toplum ve tabii ki çalışma hayatı da farklı bir sürece girdi.İş hayatında alışılmış mesai kavramı yerini evden çalışma sistemine zorunlu olarak bırakmak durumunda kaldı.

Haberin Devamı

İş hayatının aktörleri pek alışık olmadığımız bir düzende yüz yüze iletişimden çok dijital alanlarda görünür oldu. Bu süreç beraberinde birçok sorunları da getirdi.

Sohbet etme fırsatı bulduğum iş hayatındaki bu aktörler oldukça sıkıntılı olduklarını belirtiyor, açıkçası ben de bu duruma katılıyorum.
Kısa vadede belki bu sürecin olumsuz yansımalarını görememiş olabiliriz ama uzun vadede iş hayatına ,performansa olumsuz etkileri olduğu aşikar..

Pandemi sürecinde evden çalışma sisteminde çalışma hızının düşmesinden ,iş akışındaki yanıt alınamayan yazışmalardan , cevapsız maillerden, dönülmeyen cevapsız aramalardan görüyorum ki birçok sektörde kendini göstermiş.
Bu süreç şirketler ve çalışanlar içinde performansa hiç te olumlu yansıyor gibi değil…

Haberin Devamı

Özellikle teknoloji sektörünün hazır olduğu ve bu nedenle pandemi önlemlerine daha hızlı ayak uydurduğunu görüyoruz.
Uzaktan çalışma yöntemi fiziksel etkileşimi de azalttığı için yüz yüze iletişimde daha hızlı çözülebilecek konularda hız kaybettiriyor.
Bunun yerini ise Zoom toplantıları alıyor..

Ortak çalışma kültürü, ekip motivasyonunun sağlanması, etkin ve hızlı çalışmanın sürdürülebilmesi için uzaktan çalışma sistemini birçok şirket analiz ediyor, değerlendiriyor ve sonuçlarını tartışıyor.
İşyerinde olma disiplininin ortaya koyduğu enerji daha etkin planlama ve yakın iletişim ile potansiyele daha çok yansıyor. Evden çalışma sisteminde iş ve özel hayat arasındaki sınırlar esniyor.
İş planlama, sonuçların takibi, hızlı çözüm oluşturma, etkin iletişim gibi alanlarda yavaşlama olduğu görülüyor.

Şunu söylemek gerekir ki, kurum kültürünü yaşatmak, iş disiplini devamı, kurum içi iletişimi güçlendirmek ve performansı olumlu yönde destekleyici konularda adapte etmek bu dönemde liderlerin ve yöneticilerin gündeminde olmalı.
Pandemi sonrasında da tüm dünyada olduğu gibi çalışma koşullarının da benzer değişikliklerin olacağını düşünürsek, yeni düzene uyum sağlayabilmek ve iş hayatında verimin sürekliliği için tüm sektörlerde piyasa dinamiklerine göre iş yapış şekillerinin düzenlenmesi gerekecek.

Haberin Devamı

Microsoft’un ABD’deki 61 bin çalışanı üzerinde yaptığı araştırmada evden çalışmanın yaratıcılığı körelttiği, iletişim ve ekip çalışması becerilerini azalttığı ortaya çıkmış.
Farklı departmanlarda çalışanlar arasındaki bilgi paylaşımının zorlaştığı da ek sonuç olarak belirlenmiş.

Hatta bu süreçte çalışanların haftanın belirli günleri ofiste, diğer günler evde çalışmasına olanak tanıyacak hibrit çalışma düzeni üzerinde daha çok durulduğu görülüyor.
Yine araştırmalara göre genç çalışanlar evden çalışma düzeni içinde kendilerini işlerine verme konusunda daha fazla zorluk yaşıyor. Çünkü evden çalıştıklarında daha küçük bir grupla sosyalleştikleri ya da bağ kurdukları için farklı fikirlere maruz kalmıyorlar.
Oysa ki ofis ortamı çalışana farklı bakış açısı, farklı görüşler, yaratıcılık ve yeni fikirler üretmeye açık hale getiriyor.

Haberin Devamı

Kısacası pandemi ile birlikte sınırları esneyen iş hayatı ve özel hayat ilişkisi birçok yöneticinin geliştirmesi gereken planlamaları beraberinde getiriyor.
Anladığım şu ki, sohbette iş dünyası evden çalışma sistemini çok benimsemiyor...

BAKMADAN GEÇME!