ÜRETİCİYE KIZMAYIN

Güncelleme Tarihi:

ÜRETİCİYE KIZMAYIN
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2023 10:34

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 verilerine göre, ülkemizde büyükbaş hayvan sayısı 2021 yılına göre yüzde 5.6 azalarak 17 milyon 24 bin başa geriledi.

Haberin Devamı

Küçükbaş hayvan sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 2.2 azalarak 56 milyon 266 bin baş oldu. Devletin resmi rakamlarına göre hayvan varlığımız bir önceki yıla göre azalmış.

Antalya’da ise 2021 yılında 185 bin 421 büyükbaş, 1 milyon 505 bin de küçükbaş hayvan varlığı bulunurken, bu rakamlar 2022 yılında büyükbaşta 164 bin, küçükbaşta 1 milyon 280 bine gerilemiş. Başta yem olmak üzere girdi maliyetlerinin yüksekliği, yaşlanan çobanlar, geçmişte etin ve sütün para etmemesini hayvan varlığının azalmasının başlıca nedenleri arasında sıralayabiliriz. Antalya’da hayvancılık işletmelerinin yüzde 97’si aile işletmesi. Ancak üzülerek söylüyorum bu rakam da giderek azalıyor.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin 15 Haziran tarihli verilerine göre, mezbahada dananın kesim fiyatı geçen yıla göre yüzde 133.6 artarak 224.67 TL’ye çıktı. Yine mezbahada kuzunun kesim fiyatı geçen yıla göre yüzde 105.3 artarak 189.70 TL’yi geçti. Belirttiğim gibi, bu rakamlar mezbahadaki kesim fiyatları... Bunun kâr oranı, lojistiği, kasaba ulaşması, kasapta işçilik, kira, elektrik, su, stopaj...vs birçok maliyetin üzerine eklenmesiyle 1 kilogram dana eti tüketiciye ulaştığında fiyatı 400 TL’yi geçiyor.

Haberin Devamı

28 Haziran’a az kaldı, önümüzde Kurban Bayramı var. Hayvancılık sektörü temsilcileriyle konuştuğumda bu yıl kurbanın pek hareketli geçmeyeceğini söylüyor. Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin “Kurbanlık hayvan sıkıntımız yok” demesi bizleri sevindirse de öyle görünüyor ki bu yıl kurbanlık hayvanlara talep de az olacak.

Sektör temsilcileri, kurban satışının bu yıl yarıdan fazla azalacağını öngörüyor. Geçen yıl canlı kurbanlık dananın kilogram fiyatı 65 TL iken, bu yıl 160 TL’ye satılıyor. Canlı dana fiyatı bir yılda yüzde 146 artmış. Geçen yıl canlı keçinin kilogram fiyatı 62 TL iken bu yıl 140 TL’ye satılıyor. Keçinin fiyatı bir yılda yüzde 126 artmış. Satıcı bir yıl boyunca beslediği hayvanın elinde kalmasından korkarken, alıcı artan fiyatlara yetişemediği ve alamadığı için mutsuz.

Tanıdığım birçok kişi dini vecibelerini yerine getirmek için hayır kurumları ya da LÖSEV gibi kurumların kampanyalarını takip ederek en düşük fiyattan kurbanını bağışlamayı düşünüyor. Çünkü alıp keseceği kurbanlıkla bağışlayacağı kurbanlık arasındaki fiyat farkı epey fazla.

Haberin Devamı

Aslında artan hayvan ve et fiyatı nedeniyle üreticiye kızmayın. Onlar da ne yapacağını şaşırmış durumda. 2020 yılında 94 TL’ye aldığı besi yemini, 2021 yılında 136 TL’ye, 2022 yılında 292 TL’ye, 2023 yılında ise 340 TL’ye alabilmiş. Tabii bu sadece yem kısmı, hayvancılıkta giderler sadece yemle bitmiyor, işçiliğinden elektriği, suyuna kadar diğer maliyetler de bindiğinde hayvan yetiştiricisine de bir şey diyemiyoruz.

Geçen yıl kurbanla ilgili yazdığım yazıya baktım, batı cephesinde değişen pek bir şeyin olmadığını gördüm. Bakalım seneye nasıl bir yazı kaleme alırım. Şimdiden iyi bayramlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!