TURİZMİ BÖYLE UÇURMUŞLAR

Güncelleme Tarihi:

TURİZMİ BÖYLE UÇURMUŞLAR
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2022 14:48

Türkiye’nin kalbi Kapadokya’ya, Meksika’dan İspanya’ya, Endonezya’dan Polonya’ya ve Çin’e yani dünyanın hemen her yerinden hatırı sayılır bir turist geliyor. Bu heyecanın bir bedeli var. Pek ucuz değil, eylül ayından itibaren kişi başı 250 Euro’ya uçulabiliyor.

Haberin Devamı

BU hafta kafamızı Akdeniz’den kaldırıp, Toroslar’ın üzerinden ‘Türkiye’nin kalbi’ Kapadokya’ya bir göz atalım isterseniz. Pandeminin hemen ertesinde altın çağını yaşayan Kapadokya’da neler oluyor neler...

Önce durum tespiti yapalım; bölge bu yaz başından beri tıka basa dolu. Oteller yüzde 90 dolulukta seyrederken, ören yerlerinden, restoranlara, vadilerden, tepelere her yer turist dolu. Ve belki inanması güç ama bu turistlerin büyük bir çoğunluğu Güney Amerika ülkelerinden: Meksika, Kolombiya, Brezilya, Arjantin ve Amerikalı turistlerin yanı sıra İspanya, İtalya, Malezya, Endonezya, Tayvan, Özbekistan, Kırgızistan, Bulgaristan, Polonya’dan da hatırı sayılır turist geliyor Kapadokya’ya. Yani neredeyse dünyanın her yerinden inanılmaz bir pazar çeşitliliği var.

Haberin Devamı

TURİZMİ BÖYLE UÇURMUŞLAR

Pandemiden sonra en güçlü turist kaynağı Çin pazarını tamamen kaybederek boşluğa düşen Kapadokya’nın kısa sürede bu değişimi nasıl gerçekleştirdiğini bölgede faaliyet gösteren deneyimli turizmcilere sordum. Samimiyetle anlattıklarını sizlerle aktaracağım.

Kapadokya’ya turist çoğunlukla İstanbul ve Antalya üzerinden Kültür turu vasıtası ile geliyor. Az miktarda Kayseri havalimanı üzerinden gelenler de var. Bölge son yıllarda Resort otelcilikten, ‘cave hotel’ denilen kaya otellerine geçiş yaptı. Bölgedeki bazı oteller pandemide kapandı ve daha sonra otel işlevinden koptu. Bölgeye sit alanı olması nedeni ile yeni otel yapılması pek mümkün değil. Önümüzdeki yıllarda Barcello, Marriot ve Likya Lodge otellerinin devreye girmesi bekleniyor. Bölgenin yatak kapasitesi 15 bin civarında.

BALON ÇILGINLIĞI
Kapadokya’nın en önemli çekim gücü Balon uçuşlarından kaynaklanıyor. Güney Amerika’dan 15 bin kilometre uçarak Atlas Okyanusunu, Afrika’yı, Avrupa’yı geçip Kapadokya’ya gelen turistin en büyük tutkusu balon ile uçabilmek. Bu konuda bilgisine ve tecrübesine güvendiğim 27 yıldır bölgede yaşayan Kapadokya Balons Genel Müdürü Levent Nuray’a danıştım. Kapadokya’nın 156 sıcak hava balonu ile dünyada en çok balona sahip olan bölge olduğunu ve günlük uçuş yapan 3 bin 500 misafir ile dünyanın en önemli balon destinasyonu olduğunun altını çizdi. Bölgeye gelen turistlerin yüzde 80’i mutlaka balon uçuşu gerçekleştiriyor. Balonlarda kota olduğu için uçamayanlar ve gözyaşları ile bölgeyi terk edenler de az değil.

Haberin Devamı

UÇAK BİLETİ FİYATINA BALON TURU
Tabii bu heyecanın bir bedeli var. Pek ucuz değil, eylül ayından itibaren kişi başı 250 Euro’ya uçulabiliyor. Münih-İstanbul uçak biletinden daha pahalı. Talep öyle fazla ki uçamayanlar mağdur olmasın diye, ciplerle balonları takip eden turlar var. Her gün yaklaşık 100 cip ile 500 kişi ‘balonların altında balon turu’ yapıyor. Dünya da böyle bir tur yoktur sanırım. Bu, bölge halkının kıvrak zekâsı ve yaratıcılığı ile ilgili bence. Hatta balonları seyretmek için birçok yerde kahvaltılı paketler sunuluyor. Sabah 6 da çayınızı yudumlarken başınızın üzerinden balon geçiyor. Bu da ekstra satılıyor. Bitmedi, özel uzun kıyafetlerle balon arka planlı çekim noktaları var. Arka fonda balonlarla rengarenk kıyafetler içinde fotoğrafınız oluyor. Butik otellerin bazı odaları ‘balon manzaralı’ satılıyor. Arka planda Balon olan her şey değerli ve özel yani.
Pandemi sonrasının seyahat çılgınlığını, çılgın düşünebilen Kapadokyalılar çok iyi değerlendirerek önemli bir başarıya imza attılar, bize de sadece bu başarıyı kaleme dökmek düştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!