TEKNOLOJİ ÜSSÜ OLACAK

Güncelleme Tarihi:

TEKNOLOJİ ÜSSÜ OLACAK
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2022 09:14

4’üncü kez düzenlenecek BilimFest ile kapılarını açmaya hazırlanan Antalya Bilim Merkezi’ni tanıtan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, “Antalya’nın bir teknoloji üssü olması için ilk adımı bu merkezle attık” dedi.

Haberin Devamı

KEPEZ Belediyesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) iş birliğiyle Dokumapark’ta kurulan Antalya Bilim Merkezi, 31 Mart tarihinde BilimFest ile kapılarını her yaştan bilim ve teknoloji meraklısına aralayacak. Bilim Merkezi, 31 Mart-2 Nisan tarihleri arasında festivale ev sahipliği yapacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleşecek açılışta Antalyalılar, savunma sanayi, bilim ve teknoloji alanında yeniliklerle buluşacak.

TEKNOLOJİ ÜSSÜ OLACAK

DOKUMAPARK’TA AÇILIŞ HEYECANI

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, bugünlerde açılış heyecanını yaşadıkları Antalya Bilim Merkezi ve bu yıl 4’üncü kez ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanan BilimFest’in kent için önemini ve bilim odaklı hedeflerini Hürriyet’e anlattı. Birbirini destekleyerek büyüyecek bu iki oluşum için ortak bir gelecek vizyonu çizen Başkan Tütüncü, yıldan yıla büyüyerek uluslararası arenaya taşınacak bu iki projeyi tanıtırken öne çıkan bazı konu başlıkları şöyle:

BU YOLCULUK 6 YIL SÜRDÜ

Haberin Devamı

“Bilim Merkezi’mizi Antalya’ya kazandırma yolculuğu, yaklaşık 6 yıl sürdü. Bu yolculuğun neticesinde 12 bin 500 metrekare kapalı alanı, 14 sergisi ve 8 atölyesiyle Türkiye’nin çok kapsamlı bir bilim merkezini meydana getirdik. Bakın burada ROKETSAN, HAVELSAN, ASELSAN, TEI, TUSAŞ var. Yine bununla beraber Türkiye’de sanayi ve teknolojiyi geliştiren, yeni teknolojiler üreten kamu şirketlerini tanıtıyoruz. Özel girişimin ürettiği teknolojileri de halkımızla buluşturuyoruz.”

‘NEW YORK’TA GİBİ HİSSETTİM’

“Bir tıp profesörü büyüğümüz, bu merkezi ziyaret ettiğinde ‘Şu anda kendimi New York’ta bir bilim merkezinin içerisinde gibi hissettim’ demişti. Bu çok anlamlıydı. Dünyanın eriştiği en yeni teknolojik imkanları, New York’un çocukları hak ediyor da Antalya’nın çocukları hak etmiyor mu? Onlar da aynı imkânlarda eğitim almayı hak ediyor. İşte bu bilim merkezi, dünyanın modern memleketlerindeki gibi bir merkez oldu.”

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ ÜSSÜ OLACAK

AÇILIŞI BAKAN YAPACAK

“2012 yılında biz bu ihtiyacı fark ettik, Antalya’ya güzel bir bilim merkezi kazandırılmalı diye düşündük. Projeyi hayata geçirmek için 2014 yerel seçimlerini beklememiz gerekiyordu. Seçimden sonra Dokuma Fabrikası’nın dönüşümünü planlarken ilk günden itibaren aklımızda bir bilim merkezi oluşturmak vardı. Projeler geliştirirken önceliğimiz Antalya Bilim Merkezi oldu. 2015’ten itibaren 6 yıl süren hummalı bir çalışmanın sonunda 2021 yılında merkezimizi tamamlamış olduk. Resmi açılışımızı da 31 Mart Perşembe günü saat 11.00’de Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’la birlikte gerçekleştireceğiz.”

MOTTO ‘7’DEN 70’E BİLİM’

Haberin Devamı

Antalya Bilim Merkezi’ni herkese tanıtmak, bilimle ilgilenen herkesi oraya davet etmek için de bir çaba gerekiyor. İşte bu da BilimFest ile olacak. Festivalde biz bilimsel bilgiyi hem çocuklarımıza, gençlerimize, gelecek kuşaklara aktarıyoruz hem de ‘7’den 70’e bilim’ mottosuyla Türkiye’nin eriştiği gelişmişlik seviyesini halkımıza sunuyoruz. Bu teknolojileri üreten kişiler, bilim merkezlerinde yetişiyor. Bu alanda yatırımlara daha çok önem verirsek, sevgili çocuklar buralarda bilimle aralarındaki irtibatı güçlendirirse, insanlığa katkı sunacak icatlar geliştirebilirler. Yetişkinler de gelecek kuşakları bilimin aydınlığında yetiştirebilir.”

TEKNOLOJİ ÜSSÜ OLACAK

GENÇLER İÇİN İLHAM

Haberin Devamı

“Bütün bu çalışmalarla aslında yaptığımız şey, Türkiye’de teknolojik gelişmenin ulaştığı son noktanın fotoğrafını çekip hemşehrilerimize göstermek. Onların içinden, “Türkiye’de güzel işler yapılıyor, ben de yapabilirim, o zaman çalışmalıyım” diyenler çıkıyor. İşte o grup, ağırlıklı olarak çocuklar ve gençler. Onların gönlüne bilim sevgisini yerleştirmek, bilimle aralarındaki ilişkiyi kuvvetlendirmek, gelecek kuşaklara hizmet demek. BilimFest de bu amaca yönelen en önemli girişim.”

AKDENİZ’DE BİR İLK

“Antalya’da ilk defa bir bilim festivali düzenlemek çok önemliydi. Nasıl Akdeniz Bölgesi’nde Bilim Merkezi’miz ilk ve tekse, festival de kapsamı ve güçlü niteliği bakımından bölgede ilk. Bir yerden başlamamız gerekiyordu. İşte o yer de tam olarak burası. Yazılımın, dijitalleşmenin, yeni nesil teknolojilerin her tarafta dikkat çektiği bir dönemde bambaşka bir heyecanı inanıyorum ki şehrimize taşıyan güzel bir festival yapacağız. Bir farkındalık meydana getirmek, yeni icatları ortaya çıkarabilmeleri için gençlere fırsat vermeyi hedefliyoruz.”

FESTİVAL BÜYÜYECEK

Haberin Devamı

“Bilimin dipsiz bir kuyu olduğunu düşündüğümüzde, önümüzdeki yıllarda yeni teknolojilerle birlikte bu fuarın daha da gelişeceğini düşünüyorum. Bizim festivale bakış açımız, şehrin festivali algılayış biçimi geliştikçe, festival de büyüyecek ve Antalya için önemli bir değer haline gelecek. Festival öncesi bu son hafta bile teknoloji üreten birçok özel sektör kuruluşu bize ulaşıp ‘Bu festivalde biz de yer almalıyız’ gibi taleplerde bulunuyorlar. Bu talepler önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Yurt dışından gelen talepler olacak. Festivali uluslararası boyuta da taşıyacağız.”

REALİST BİR HEDEF

“Antalya bir dünya şehri, bir teknoloji üssü olmanın bütün imkanlarına sahip. Bu anlamda şehrin cazip bir yanı var. Antalya’ya hava ulaşımı çok müsait. Şehrin son derece nitelikli üniversiteleri, harikulade teknokentleri, ufku açık sanayicileri, teknoloji üreten iş insanları var. Bütün bu nimetleri en iyi şekilde kullandığımızda, Antalya, Akdeniz Bölgesi’nin bir teknoloji üssü olacak. Bilim Merkezi de o sürece katkı veren en önemli kuruluşlardan birisi olacak. Bu, boş bir hedef değil. Son derece realist, gerçekleşebilecek bir hedef. Muhtaç olduğumuz en önemli şey, bu vizyonu gerçekleştirmeye dönük bir çalışmayı ortaya koymak.”

4’ÜNCÜ ANTALYA BİLİMFEST

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Türkiye patentli son teknoloji cihazlar T 129 ATAK, PUSAT, T155 Fırtına Obüsü, Aksungur, ULAQ, Kuzgun Tj, Bozdoğan, Gökdoğan, SOM J ve Türksat 4B uydusunu ziyaretçilere tanıtacağı BilimFest’te, söyleşiler, sergiler, görsel şovlar ve 100’ün üzerinde atölye çalışması gerçekleştirilecek. Festival, Savunma Sanayii Akademi, HAVELSAN, ROKETSAN, ASELSAN, Türk Havacılık Uzay Sanayii, Türkiye Uzay Ajansı, TÜBİTAK, TÜBİTAK SAGE, TÜBİTAK BİLGEM, TÜBİTAK MAM, TÜBİTAK UZAY, Solo Türk, Türk Yıldızları, TÜMOSAN gibi Türk sanayisi, bilimi ve teknolojisine katkı sunan kuruluşlar katılacak.

BİLİMFEST Konferans Programı

31 MART 2022-Perşembe
* Serhat Demir: Türk gençlerini milli teknoloji hamlesinin aktörü haline getirme hedefi - 10.00/11.00
* Doç.Dr.Bora Akgün: Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN) - Bilim ve teknolojinin hızlandırıcısı-11.00/12.00
* Prof.Dr.Lokman Kuzu: Türkiye’deki uzay çalışmaları - 12.00/13.00
* Prof.Dr.Semra Mirici: 21.yüzyıl becerileri ve geleceğin meslekleri - 13.30/14.30
* Prof.Dr. Sacit Özdemir: TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi tanıtımı ve gökbilim araştırmaları - 14.30/15.30
* Prof.Dr.Bilge Demirköz: CERN projeleri - 15.30/16.30
* Doç.Dr.Hakan Öniz: Türkiye’deki sualtı arkeoloji çalışmaları - 16.30/17.30

1 NİSAN 2022-Cuma
* Prof.Dr.Burçin Şeşen: Hayatın içindeki kimya - 10.00/11.00
* Prof.Dr.Lokman Kuzu: İnsanlı uzay uçuşu - 11.00/12.00
* Prof.Dr.Mehmet Gökoğlu: Antalya Körfezi çeşitliliği - 13.30/14.30
* Prof.Dr.Ethem Derman: 7’den 77’ye astronomi - 14.30/15.00
* Serdar Hüseyin Yıldırım: Söyleşi - 15.30/16.30

2 NİSAN 2022 Cumartesi
* Prof.Dr.Sacit Özdemir: TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi tanıtımı ve gökbilim araştırmaları - 10.00/11.00
* Doç.Dr.Fatma Aslan Tutak: Önüm-Arkam-Sağım-Solum Matematik - 11.00/12.00
* Prof.Dr.İbrahim Küçük: TUA çalışmaları - 13.30/14.30
* Musa Semirci - Erol Yüce: Zekâda zaman yolculuğu - 14.30/15.30
* Dr. Tansu Taylan: Ötegezegen sayımı (İnternet üzerinden) - 15.30/16.30

ATÖLYELER BAŞLADI

Eski Dokuma Fabrikası içerisinde 12 bin 500 metre karelik alana kurulu Antalya Bilim Merkezi, öğrencilerin yararlanması için açılışından önce kapılarını deneme eğitimlerine açtı. Merkez bünyesinde matematik, robotik kodlama, yazılım, fen bilimleri, ahşap tasarım, steam, biyoloji, kimya atölyeleri ile bilimsel çalışmaları destekleyecek laboratuvarlar bulunuyor. Sanal gerçeklik uygulamaları, bilimsel ve teknoloji buluşlarının yapılabileceği eğitim ortamları, teknolojik aletlerin çalışma prensiplerinin uygulamalı olarak öğretildiği atölyeler, farklı yaş gruplarına hitap eden sergi salonları, bilim ve sanatın birleştirileceği STEM+A atölyeleri bulunduğu Bilim Merkezi’nde özel tasarım galeriler, bilimsel gösteri ve söyleşilerin yapılacağı çok amaçlı salonlar da yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!