SİGORTA ŞİRKETLERİ FIRSATÇILIK YAPMAYIN

Güncelleme Tarihi:

SİGORTA ŞİRKETLERİ FIRSATÇILIK YAPMAYIN
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2023 09:34

Günümüzde sigortasız bir kişi, bir mülk ya da araç bulmak imkânsız.

Haberin Devamı

Bunun nedeni, sigortanın hayatımızda ne denli önemli olduğuna dayanmaktadır. Fakat pek çok sektörde olduğu gibi afeti fırsata çevirmek isteyen sigorta şirketleri ile ilgili ihbarlar alıyoruz.

Depremden dolayı poliçe düzenlemekten kaçınan, fiyatlarını artıran, kentsel dönüşüm, bina yenileme ve site yapımlarında sigorta düzenlemekten kaçınıyorlar.

BÖYLE BİR HAKLARI YOK
Bu konuda kanunda yasal düzenlemenin mevcut olduğunu, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun bunu çok açık bir şekilde söylüyor. Şu anda Kayseri’de deprem yok, Antalya’da deprem yok, Konya’da deprem yok. Burada deprem riski var diye kasko yapmamak diye bir uygulama olamaz.

Aracınız, eviniz veya binanınız sigorta yapılmamak istenilirse şirketten yazılı olarak sigortanın neden yapılamayacağı sorulmalı. Süreç bu şekilde belgelenirse, zararı firma karşılamak zorunda kalabilir. Satıştan kaçınmak diye bir şey yok.

Haberin Devamı

6502 Sayılı Yasa madde 6 (1) Vitrinde, rafta, elektronik ortamda veya açıkça görülebilir herhangi bir yerde teşhir edilen malın, satılık olmadığı belirtilen bir ibareye yer verilmedikçe satıştan kaçınılamaz. (2) Hizmet sağlamaktan haklı bir sebep olmaksızın kaçınılamaz.

Sigorta şirketleri yüzlerce bahane bulur. Ancak unutulmamalıdır ki 6502 Çeşitli Hükümleri Madde 83 (1) Bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde genel hükümler uygulanır. Yani (2) Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu işlemler ile ilgili diğer kanunlarda düzenleme olması, bu işlemin tüketici işlemi sayılmasını ve söz konusu kanunun görev ve yetkiye ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemez.

Ayrıca afeti bahane edip poliçe fiyatlarını fahiş artıranları Hazine ve Maliye Bakanlığı, ticaret il müdürlüğü veya CİMER’e şikâyette bulunabilirler.

Bir diğer sorunda kentsel dönüşüm veya bina tamamlama sigortasından kaçınma...

Kentsel dönüşümde inşaatlarının tamamlanamaması ve vatandaşların mağduriyetlerinin artması nedeniyle, kamu otoritesince 16 Mart 2015 tarihinde ilgili yasa yürürlüğe girerek, kentsel dönüşümde bina tamamlama sigortası yaptırılması zorunlu hale gelmiştir. Elbette ki sadece kentsel dönüşüm projelerinde değil, diğer inşaat yapım işlerinde de “Bina Tamamlama Sigortası” yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Sigortanın çalışma mantığı, ortak risk altında olan kişilerin, maddi güçlerini birleştirip, yardımlaşmasıdır. İşte sigorta şirketleri bu benzer riskleri taşıyan kişileri bulur ve hasar gerçekleştiğinde, giderilmesini sağlarlar.

Riski Paylaşma: Bu teknik sayesinde sigortalı riskini sigorta şirketine aktarır ve sigorta şirketi de söz konusu riski ‘reasürör’e aktarır. Aynı şekilde reasürör de riskini başka bir sigorta şirketine devreder. Bu sayede risk farklı noktalar ile paylaştırılarak riskin etkisi azaltılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!