GÜNEYDE TROPİK FIRTINA ALARMI

Güncelleme Tarihi:

GÜNEYDE TROPİK FIRTINA ALARMI
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2018 10:46

Meteorolojinin yaptığı tropik fırtına uyarısının ardından güney sahilindeki kurumlar önlem için harekete geçti. Güney Ege ve Antalya’daki üreticilere, çatıları ve seralardaki yırtıkları onarıp havalandırmaları kapatma uyarısı yapıldı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin Güney Ege, Antalya’nın batısı, Balıkesir ve İstanbul’da hem denizde hem de karada etkili olması beklenen tropik fırtına, kurumları, tarım üreticilerini ve balıkçıları alarma geçirdi. Fırtınanın etkili olması beklenen alanlardan sorumlu bölge müdürleriyle toplantı yapan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Valiliklere, Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine uyarı yazısı gönderdi. Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı’nın hafta sonu güney kesimlerde gerçekleşeceği ve pazartesi gününe kadar süreceğini açıkladığı fırtınanın, olası etkilerini azaltmak için çalışma başlatıldı.

ÇATI VE SERALARA DİKKAT
Meteoroloji 4’üncü Bölge Müdürü Davut Öztürk, Türkiye’de sık rastlanmayan türde bir tropik fırtına güneyden gelerek Muğla, Aydın, İzmir ve İstanbul’a doğru hareket ederken Batı Antalya’yı da etkisi altına alacağı uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

RÜZGAR ETKİLİ OLACAK
Rüzgar hızını saatte 100 kilometreye kadar çıkarabilecek olan bu fırtınayla ilgili bilgi veren Öztürk, “Cumartesi günü başlayıp pazartesi sabah saatlerine kadar sürecek olan fırtına sırasında metrekareye düşen yağış miktarının 75 ile 125 kilogram aralığında olmasını bekliyoruz. Özellikle Marmaris, Datça ve Milas’ta şiddetli yağmura sebep olacak olan tropik fırtına, Antalya’nın batısındaki Kaş ve Demre ile Antalya Körfezi’nde etkili olurken Serik ve Manavgat’ı da etkisi altına alabilir. Bu bölgelerde rüzgar hızı saatte 60–80 kilometreye ulaşabilir. Muğla ve Antalya’nın batısında tarım sektöründe üretim yapanların dikkatli olmaları gerekiyor. Rüzgar çatıları ve seraları uçarabilir” açıklamasında bulundu.

YAPILARI SABİTLEME UYARISI
Meteorolojiden gelen uyarıyı bütün ilçe müdürlüklerine ve kaymakamlıklara gönderdiklerini belirten Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, “Çiftçilerimizden üretim alanlarındaki çatılarda aksaklıklar varsa gidermelerini, havalandırma kısımlarını kapatmalarını, seralarında yırtık varsa onarmalarını ve yapılarını sabitlemeyle güvence altına almalarını istedik. Bölgemiz bir afet bölgesi olduğu için
hava muhalefetiyle zaman zaman karşılaşıyoruz. Daha önce Finike ve Kumluca bölgelerinde yumruk büyüklüğünde dolu yağışı ve sel
nedeniyle seralar zarar gördü. Önlem alınsa da zararın önüne geçilemeyecek durumlara karşı üreticinin tarım ürünlerini, hayvanlarını ve yapılarını TARSİM kapsamında sigortalatmalarını öneriyoruz” çağrısında bulundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!