CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL

Güncelleme Tarihi:

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2022 09:16

Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, sokak hayvanları meselesinin suistimale ve yanlış uygulamalara çok açık bir konu olduğunu belirterek, “Birtakım kişilerin hayvanları büyük araçlara doldurup bakımevimizin çevresine ve Akdeniz Üniversitesi kampüsüne bıraktıklarını üzülerek öğreniyoruz” dedi. Esen, bu konudaki cezaların da caydırıcı olmadığını vurguladı.

Haberin Devamı

KONYAALTI Belediye Başkanı Semih Esen, Sokak Hayvanları Sağlık ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kapılarını Hürriyet’e açtı. Merkezi gezdirirken bölgedeki sokak hayvanlarıyla ilgili kurdukları sistemi de anlatan Esen, sokakta yaşayan canların bakımı, gelen ihbarlara dönüş hızı, saldırgan köpek şikâyetleri, aşılama ve kısırlaştırma işlemleri gibi konularda neler yaptıklarını A’dan Z’ye paylaştı. Hayvanlara karşı işlenen suçlarda cezaların caydırıcı olmadığından yakınan Başkan Esen, hem hayvanları korumak hem de çeteleşmiş hayvanların saldırılarına karşı insanları korumak için hayvan severlere ve kamu kurumlarına seslenerek bu konuda iş birliği çağrısı yaptı.

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL

BİNLERCE KEDİ-KÖPEK SOKAKTA
“Belediyemizin sorumluluk alanında yaklaşık 6 bin 500 köpek ve 15 bin kedi olmak üzere sokak hayvanı var. Konyaaltı Geçici Bakımevi Merkezi’miz 2022 yılında 100 köpekten 150 köpek kapasitesine ve 100 kediden 150 kedi kapasitesine çıkarıldı. Ayrıca belediyemizin sorumluluk alanında 55 noktada beslenme odağımız var. Hafta içerisinde ekiplerimiz sokak hayvanlarına periyodik bakım ve besleme yapıyor.”

Haberin Devamı

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL
“Karneli yani sahipli hayvanlara ilişkin resmi kayıtlar ve onlarla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı yetkisinde. Sahipli hayvanların sokağa terk edilmesi halinde, çip uygulanmış ve VETPET sisteminde kayıt altına alınmışsa çip numarası tespit edildiğinde sahibine ceza uygulanır. Fakat bu cezalar caydırıcı rakamlar değil.”

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL

ALINDIKLARI YERE GERİ BIRAKILIYOR
“Sokak hayvanlarının yaşam hakkını 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu koruma altına alıyor. Biz belediye olarak bu kapsamda sokak hayvanlarına sağlık hizmeti veriyoruz. Belediyemizin Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü Sokak Hayvanları Sağlık ve Rehabilitasyon Merkezi, Hayvanları Koruma Kanunu gereği hasta hayvan tedavileri, kısırlaştırma ve zorunlu aşılama gibi işlemleri yapıyor. Bu işlemler yapıldıktan sonra hayvan sağlığına kavuştuğunda ekiplerimiz tarafından alındıkları ortama geri bırakılıyor. Yasanın bize sokak hayvanları konusunda sağladığı yetki ve sorumluluk bu şekilde.”

Haberin Devamı

ZORUNLU AŞILAR VE KISIRLAŞTIRMA
“Bakanlıkça zorunlu kılınan aşılar ve kısırlaştırma kapsamında Konyaaltı Belediyesi’nde yıllık 3 bin kuduz aşısı ve bin köpek, bin 500 kedi kısırlaştırma yapılıyor. Popülasyonun artmaması için sokak hayvanlarına kısırlaştırma işlemlerinin önemi, kamu spotları ile desteklenmeli.”

ÖNCELİK YARALI HAYVANLARIN
“Vatandaşlar ve gönüllü kuruluşlar ihbarları, Halk Masa üzerinden yapıyor. Bu ihbarlar, telefonlarımıza indirilen Ulakbel uygulaması üzerinden anında telefonlarımıza iletiliyor ve saha ekiplerimiz tarafından ihbar alanına gidilerek gerekli müdahale yapılıyor ve hayvan bakımevimize alınıyor. Her geçen gün yoğunluk arttığı için ihbar değerlendirilmeleri hasta hayvan öncelikli oluyor.”

Haberin Devamı

HER YERDE KAMERALAR
Konyaaltı Belediyesi’nin Sokak Hayvanları Sağlık ve Rehabilitasyon Merkezi’ne daha önce hayvanların cansız bedenlerinin bulunduğu, hayvanseverleri kahreden olaydan sonra gitmiştim. Hayvanlardan alınan numunelerin incelendiği laboratuvar sonuçlarına göre, dışarıdan bir müdahaleyle sabotaj ihtimali üzerinde de duruluyordu. Başkan Semih Esen, olayı haber aldıktan sonra gece boyunca uyuyamadığını söylemişti. Bakımevinde dizlerinin üzerine çökmüş etrafa bakıyordu. Aradan geçen birkaç yılda bakımevinde hayvanlara dışarıdan gelebilecek zararlara ve sabotaj ihtimaline karşı çok ciddi önlemler alınmış. Her yere kameralar yerleştirilmiş, bakımevinin etrafı, uzun tel örgülerle çevrilmiş, güvenlik görevlileri devriye geziyor.

Haberin Devamı

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL

TATLI BİR RASTLANTI
Merkezi gezerken kafeslerden birinde sokağa terk edilmiş Terrier cinsi küçük beyaz bir köpeğin ağlayışı yürek yakıcıydı. Eşlik eden veteriner hekim, bakımevine yeni getirildiğini, geldiğinden beri de ağladığını söyledi. Ama az sonra bakımevine gelen Rus bir ziyaretçi, onu sahiplenince ağlama sesleri yerini küçük köpeğin tatlı oyunlarına bıraktı.

ARAÇLARA DOLDURUP BURAYA GETİRİYORLAR
Sokak hayvanları meselesinin suistimale ve yanlış uygulamalara çok açık bir konu olduğunu söyleyen Semih Esen, “Birtakım kişilerin hayvanları büyük araçlara doldurup bakımevimizin çevresine ve Akdeniz Üniversitesi kampüsüne bıraktıklarını üzülerek öğreniyoruz. Toplu halde bırakılan bu hayvanlarla da ekiplerimiz ilgileniyor. Sokak hayvanları meselesinin çözümü böyle olmaz. Bu konuda herkes ilini taşın altına koymalı. Her ilçede hayvanlar için bakımevi olmalı. Biz hayvansever başvurularının merkezi haline geldik. Burada yılda 2 bin 500, 3 bin civarındaki ameliyatı 4 hekimimiz yapıyor” dedi.

Haberin Devamı

BU KENTE BARINAK LAZIM
Bölgede evcil hayvanlar için barınak ve doğal yaşam alanlarına ihtiyaç olduğuna vurgu yapan veteriner hekim Nilay Vurkaç Dalkıran, şöyle konuştu: “Geçici bakımevlerinin olduğu bu kentte bir tane barınak yok. Aslında Antalya’nın asıl buna ihtiyacı var. İlçe belediyelerinin geçici bakımevi açma yetkisi var. Bu bakımevlerinde hayvanları tedavinin alanına göre 7 ila 10 gün ya da en fazla tedavisi tamamlanana kadar tutabiliyoruz. Tedavisi tamamlanan hayvanı aldığımız yere geri bırakıyoruz. Oysa sürekli bakım altında kalması gereken engelli hayvanlar ve ömür boyu gözlem altında kalması gereken türler var. Bölgede onlara kalıcı bir yuva olabilecek bir barınak olsa, hatta evcil hayvanlar için doğal ortamların içinde yaşam alanları kurulsa çok güzel olur.”

SOKAK KÖPEKLERİNİ TASMA TAKIP GEZDİRİYORLAR
Konyaaltı Konyaaltı’nda son dönemde ilginç bir tabloyla karşılaştıklarını söyleyen Nilay Vurkaç Dalkıran, “Kente yerleşen yabancıların sabahları ellerinde birer tasmayla sokak köpeklerini yürüyüşe çıkardıklarını görünce hayret ediyorum. Sokak köpeklerini sahiplenip onlara yuvalarını açıyorlar. Sahilde gezdiğinizde adım başı tasma takılmış bir sokak köpeğini gezerken görebilirsiniz. Biz burada cins köpeklerinden sıkılıp sokağa bırakanların sebep olduğu sıkıntılarla uğraşırken böyle bir davranışı tebessümle karşılıyoruz. Ayrıca bakımevimizde de yabancı ziyaretçimiz çok. Cins kedi köpek satın almak yerine buraya gelip evcil bir hayvan seçip evlerine götürüyorlar” dedi.

VETERİNER EŞLİĞİNDE MÜDAHALE
Zaman zaman saldırı ile ilgili vatandaş şikayetleri aldıkları belirten Konyaaltı Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Metin Çomak, şunları söyledi: “Bu durumda saha ekibi, ihbar eden kişiyle iletişime geçerek, veteriner hekim eşliğinde bölgeye gidiyor ve duruma müdahale ediyor. Yasaklı ırklarla ilgili denetim, polis ve jandarma güvenlik güçlerinin kurduğu Hayvan İzleme ve Değerlendirme (HAYDİ) ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı birimlerin yetkisinde. 5199 sayılı yasa gereği yasaklı ırk hayvanlar, geçici bakımevimize geldiğinde sahiplendirme ve sokağa salım yapılmıyor. İstisnai olarak onlar yaşamlarının sonuna kadar bakımevinde kalıyorlar.”

GÖNÜLLÜLERLE İŞ BİRLİĞİ
Hayvan gönüllüleriyle sokak hayvanlarına aşılama, kısırlaştırma ve yuva konusunda iş birliği içinde çalıştıklarını anlatan Çomak, “Ancak onlardan toplum sağlığı için bazı taleplerimiz oluyor. Hayvan gönüllülerinin, sokak hayvanlarının gruplaşmasını önlemek için özellikle köpekleri aynı bölgede yoğunlaştırmamaları ve bulundukları yere başka bölgelerden hayvan taşımamaları gerekiyor. Çünkü, farklı bölgelerden galen hayvanlar o bölgede var olan hastalıkları beraberinde getiriyor ve getirilen bölgeyi kontamine ederek bulaş riskini artırıyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!