ALMANLARA GÜVEN VERDİK

Güncelleme Tarihi:

ALMANLARA  GÜVEN VERDİK
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2020 09:12

Alman hükümeti Antalya’ya yönelik seyahat uyarısını kaldırdı, Antalyalı turizmciler rahat bir nefes aldı. Kararın sektöre yansımalarını Hürriyet Akdeniz’e değerlendiren turizm profesyonelleri, “Güvenli turizm Almanları ikna etti” görüşünde.

Haberin Devamı

ANTALYALI turizmcinin beklediği müjdeli haber sonunda geldi. Almanya, Türkiye’ye yönelik seyahat kısıtlama kararını il bazında kaldırdı, Antalya da listenin başında yer aldı. Kararın turizme yönelik etkilerini Hürriyet Akdeniz için değerlendiren turizm profesyonellerinin ortak görüşü: “Güvenli turizm uygulamaları Alman hükümetini ikna etti.”

KİM, NE DEDİ?
İşte, federasyon, birlik ve turizm tesisi yöneticilerinin yeni kararlara yönelik yorumları:

BU KARARI BEKLİYORDUK
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır: “Turizmciler olarak Kovid-19 salgınına karşı gerekli tedbirleri almıştık. Almanya’nın seyahat uyarısını 4 ilimiz için kaldırılması beklediğimiz bir sonuçtu. Alman pazarının gecikmeli de olsa başlaması turizmciye sezon sonuna kadar yoğun bir sürecin yaşanacağı konusunda ümit getirdi.”

Haberin Devamı

DÜNYAYA ÖRNEK OLDUK
“Güvenli ve sağlıklı sertifika zorunluluğunun bu süreçte ne kadar etkili olduğunu gördük. Hiçbir dünya ülkesinde bu şekilde bir uygulama yok. Otellerimizde bütün misafirlerimizin ve personelimizin sağlığı için gerekli önlemleri dünyaya örnek bir uygulamayla en üst seviyede aldık. Bu kararın diğer Avrupa ülkelerine de yansımasını bekliyoruz. Dikkat etmemiz gereken konu, alınan tedbirleri en üst düzeyde uygulamaya devam etmek olmalı. Rehavete kapılmamalıyız. Bu seneki amacımız kâr etmek değil, tesislerimizi ayakta tutabilmek ve kalifiye personelimizi kaybetmemek.”

SERTİFİKASYON SİSTEMİ ETKİLİ OLDU
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı: “Güvenli Turizm Sertifikasyon Sistemi ve bu kriterlere gösterdiğimiz uyum bugünkü başarımızın en önemli unsurlarından biridir. Turizmde dünya pazarıyla rekabette elimizdeki en önemli güç sertifikasyon sistemimiz oldu. Önümüzdeki dönemde uçuşların başlamasıyla birlikte sistemi en iyi şekilde uygulayarak başarımızı daha da ileri noktalara götüreceğimize inanıyorum.”

BÜYÜKELÇİ RAPORLARI ETKİLİ OLDU
Dünya Kardeş Şehirler Turizm Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Baraner: “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırlayıp uyguladığı Güvenli Turizm Önlem Paketi, sonunda Merkel’i de ikna etti. Bakanlık, TÜROFED ve AKTOB, Almanya ile görüşmelerin yapıldığı süreçte gece gündüz çalıştı. Bu süreçte İspanya turizm konusunda kendisinden beklenen yüksek beklentileri karşılayamadı. Dünya pazarına bakıldığında en geniş kapsamlı çalışmaların Türkiye’de yapıldığı ortaya çıktı. Pandemi sürecinde Antalya’yı ziyaret eden büyükelçilerin olumlu rapor vermesi ve bölgeyi gezen Alman seyahat acentelerinin izlenimlerini aktarması da alınan bu kararda çok etkili oldu.”

Haberin Devamı

AÇILAN KAPI KAPANABİLİR
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili: “Almanya ve Rusya bizim en önemli pazarlarımızdan, ana kaynak pazarlarımızdan. Tabii bundan sonraki süreçte bizim bugüne kadar yapmış olduğumuz uygulamalar, sertifika süreci, genelgeye bağlı olarak yapmış olduğumuz uygulamaların çok doğru takip edilmesi ve ciddi olarak uygulanması gerekiyor. Çünkü biliyoruz ki seyahat uygulaması kaldırılmış ülkelerin daha sonra kapandığı da bir gerçek. Bu noktada yapacağımız çalışmanın ve göstereceğimiz performans hem bu senenin devamında hem 2021’e yönelik olarak alacağımız satışlarda bizim için çok ciddi avantaj oluşturacak.”

Haberin Devamı

UÇUŞ SAYILARI ÖNEMLİ
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ülkay Atmaca: “31 Ağustos’u beklemeden 4 Ağustos’ta bu kararı açıkladılar. Birkaç güne kadar uçuş sayıları belli olunca daha net konuşabiliriz. Rusya’nın ardından Almanya’nın da seyahat uyarısını kaldırması önemli bir gelişme. İkinci büyük pazarımız konumundaki Almanya’dan yeniden misafirlerimizin gelecek olması bizim için sevindirici bir haber.”


İSPANYA KAPANIRKEN ANTALYA AÇILDI
Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince: “Almanya’nın attığı bu adımı diğer Avrupa ülkeleri de takip edecektir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'mızın aldığı sertifikasyon kararı, turizmciler olarak aldığımız önlemler ve yapılan denetimler eminim ki ülkemize tatil için gelen Almanları memnun edecektir. İspanya, İtalya, Fransa’ya göre pandemiyle mücadelede çok daha iyi durumdayız. Şu dönemde Almanya, İspanya’nın birçok bölgesine yasak koymaya başladı. Turizmciler olarak zor süreçlerden geçtik. Çalışanlarımız aylardır misafir bekliyordu. Bugün yaşanan olumlu durumun kalıcı hale gelmesi için tedbirlere harfiyen uyulması büyük önem taşıyor.”

OTELLERE DOLULUK UYARISI
Delphin Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Cömertoğlu: “Güvenli turizm sistemini sürdürmek için doluluk oranında yüzde 60-65’in üzerine çıkmamamız gerekiyor. Sektördeki tüm turizmcilerin bu duyarlılıkla hareket etmelerini istiyoruz. Aksi takdirde yeşeren ümidi çölden daha hızlı kuruturuz. Almanya ve Rusya pazarlarının aynı dönemde açılmasıyla birlikte personel tedariği ile ilgili sıkıntı olacaktır. Kısa çalışma ödeneği kapsamında çalıştırılan kadrolar yoğunluk halinde yeterli gelmeyeceği için birçok işletme hızla personel arayışına girdi. Umarım önümüzdeki günlerde bu konuda sorun yaşamayız.”

BAKMADAN GEÇME!