‘Yeşil altın’da hasat zamanı

Güncelleme Tarihi:

‘Yeşil altın’da hasat zamanı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2016 15:19

Türkiye genelinde büyük üne sahip olan turşuluk salatalıkların yetiştiği Çubuk'ta hasada başlandı. Bu yıl Çubuk’ta 50-60 bin ton salatalık turşusu üretimi bekleniyor.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde "turşu" denildiğinde ilk akla gelen yerlerden olan Çubuk’ta turşuluk salatalık hasadı başladı. "Çengelköy bademi" salatalıkların 1950 yılından beri yetiştirildiği Çubuk, bu salatalıklardan yapılan turşularıyla tanındı. Çiftçilerin bir kısmının geçimini salatalık üretimiyle sağladığı ilçede, atölyelerde de turşu kurulumu yapılıyor. Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze, Meyve Üretim Kooperatifi Başkan Yardımcısı Fatih Kayahan, ilçenin salatalık yetiştiriciliği ve turşu yapımında artık bir marka haline geldiğini söyledi. Kayahan, bu yıl da turşuluk salatalıkların hasadına başlandığını belirterek, geçtiğimiz yıllarda ortalama 30 bin tona yakın olan hasadın bu yıl ekim alanlarının genişlemesi ve verimin iyi olması nedeniyle artmasının beklendiğini söyledi. Üretilen salatalık ve turşulara olan talebi karşılamada zorlandıklarını anlatan Kayahan, “Turşuların iki yıl bekleme süresi olsa da 6-7 ay içinde elimizde satacak turşu kalmıyor. Üretimi ne kadar yükseltsek de talep çok olduğundan bir sonraki yıla stok tutamıyoruz.”

Haberin Devamı

EKİM ALANI GENİŞLİYOR

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cengiz Akbayrak da Çubuk'ta yaklaşık 6 bin dekar alanda salatalık ekimi yapıldığını, turşu üretiminin yaygınlaşmasıyla bu rakamın her yıl arttığını belirtti. Üretici Cennet Kayahan da bu yıl elde edilen verimden memnun olduklarını söyledi. Kayahan, "Bu yıl 40 dönüm salatalık ektik. Sabah 08.00'de başlıyoruz ve 18.00'e kadar tarlada çalışıyoruz. Toplanan salatalıkları fabrikada turşuya dönüştürüyoruz. Salatalık hasadımız yaklaşık 2 ay sürüyor" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!