Senelere meydan okuyan mezuniyet yıllığı

Güncelleme Tarihi:

Senelere meydan okuyan mezuniyet yıllığı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2015 01:07

46 yıl önce ODTÜ İnşaat Mühendisliği’nden mezun olan Tuğba Kiper, mezuniyet yıllığını yeniden hazırlamaya karar verdi. 1969-1970 mezunu 300 kişiden 164’üne ulaşan Kiper, mezunların, çocuklarının, ODTÜ kampüsünün 46 yılını özetleyen mezuniyet yıllığını 6 ayda tamamladı.

Haberin Devamı

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden 1969 yılında mezun olan Tuğba Kiper, geçtiğimiz yıl ODTÜ’de düzenlenen 45. mezuniyet yılı töreninde, 46 sene önceki yıllıklarını yeniden hazırlamaya karar verdi. 6 aylık çalışmanın sonunda Kiper, 1969-1970 yılları arasında ODTÜ İnşaat Mühendisliği’nden mezun olan 300 kişiden 164’üne ulaşarak yıllığı hayata geçirdi. Mezunların eski ve yeni fotoğraflarının yanı sıra, özgeçmişleri, İnşaat Mühendisliği bölümünün öğretim görevlileri de mezuniyet yıllığında yer aldı. 46 yıllık süre zarfında hayatını kaybeden mezunlar da yıllıkta unutulmadı. ODTÜ’nün kuruluş yıllarında eski Rektör Kemal Kurdaş öncülüğünde gerçekleştirilen fidan dikim çalışmaları, kampüsün gelişimi ve ODTÜ Ormanı’ndaki kelebeklerin dahi yer aldığı dev bir eser haline gelen mezuniyet yıllığı, eski mezunlara geçmiş ile bugünü karşılaştırma imkanı sağlıyor.

Haberin Devamı

300 KİŞİDEN 164’ÜNE ULAŞTI

Geçtiğimiz yıl ODTÜ’deki 45. mezuniyet yılı töreninden sonra yeniden yıllık hazırlamak için harekete geçtiğini ifade Kiper, “Törende kimi arkadaşlarımı tanıyamadım, mezun olduktan sonra hepimiz hayat koşuşturmacası içine daldık. Aynı şehirde yaşasak bile bir çoğumuz birbirimizden uzaklaştık. Aramızdan yurt dışına gidenler de oldu Türkiye’nin çeşitli illerine dağılanlar da” dedi. Arkadaşlarından öğrencilik yıllarında çektikleri fotoğrafları, 46 yıl boyunca neler yaptıklarını hakkında kısa bir özgeçmiş isteyen Kiper, geçmiş ile bugünü biraraya getirdi.

İKİNCİ KUŞAKLAR DA YILLIKTA

Mezunların yanı sıra akademisyenlere de yıllıkta yer veren Kiper, ulaşabildiği bazı arkadaşlarını da yeniden ODTÜ’ye götürerek 46 yıl önce çekilen fotoğraflara, aynı kadrajla yeniden hayat verdi. ODTÜ’nün kurulduğu 1964-1970 yıllarında kampüsün durumunu, eski Rektör Kemal Kurdaş’ın öncülüğünde gerçekleştirdikleri ODTÜ Ormanı’ndaki fidan dikim çalışmalarının fotoğraflarına da yıllıkta yer ayıran Kiper, kampusu yeniden fotoğraflayarak mezunlara 46 yıllık bir özet hazırladı. Mezun olduktan sonra evlenen ve çocukları da yine aynı kampüsten mezun olan ikinci kuşak ODTÜ’lüler de yıllıkta yer buldu.

Haberin Devamı

ARARKEN VEFAT İLANINI GÖRDÜ

Kiper, yıllığı hazırlama aşamasında unuttuğu hatıraların yeniden canlandığını, kimi zaman çok mutlu olduğunu kimi zaman ise üzücü anlarla karşılaştığını belirterek, şöyle konuştu:
“Yıllığı hazırlarken bazı arkadaşlarımın aramızdan ayrıldığını öğrendiğim anlarda çok üzüldüm. Hayatını kaybeden 38 arkadaşımıza da yıllıkta farklı bir yer ayırdık. Bir arkadaşımıza ulaşmaya çalışırken gazetede vefat ilanını gördüm. Yaşadığım en ilginç an ise Amerika’da öğretim görevlisi olan bir arkadaşıma ulaşma süreci oldu. Ben onu Amerika’da ararken Ankara’da aynı sitede oturduğumuzu öğrendim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!