Örnek bahçede safran hasadı

Güncelleme Tarihi:

Örnek bahçede safran hasadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2021 22:52

Beypazarı Belediyesi, nardan kestaneye zeytinden elmaya birçok ürünü yetiştirdiği örnek bahçede safran yetiştirmeye de başladı.

Haberin Devamı

Türkiye’de ağırlıklı olarak Karabük’ün Safranbolu ilçesinde üretilen safran, Beypazarı Belediyesi’nin Kuyucak Mevkisi’nde 120 dönümlük alanda oluşturduğu örnek meyve bahçesinde yetiştiriliyor. Bahçenin sorumlusu ziraat mühendisi Selda Yücel, ağustos ayında ekimine başladıkları safranın bugünlerde çiçek açtığını söyledi. Hasat edilen bitkiyi daha fazla alanda üreteceklerini belirten Yücel, “Safran 15-20 santimetre uzunluğunda bir bitki. Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok sektörde kullanılan safran, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya dönüştürebiliyor. Beypazarı’nda bunu geliştireceğiz” dedi. Beypazarı Tılsım Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Dızman ise safran yetiştiriciliğine, gençlere ve çiftçilere örnek olmak için başladıklarını söyledi. 50 safran soğanı diktiklerini ve ilk çiçeklerini topladıklarını anlatan Dızman, “Önümüzdeki yıl uygun bir araziye 2-3 dönüm safran dikerek yetiştirmeyi planlıyoruz. Safran çok kıymetli bir ürün. Gerek parfümeride, kolonya üretiminde gerekse pasta ve çöreklerde kullanılıyor. Bu bölgede bunu daha da çoğaltarak çiftçilerimizin ve insanlarımızın ekmesine, yetiştirmesine yardımcı olacağız” bilgisini paylaştı. 

Örnek bahçede safran hasadı

*Safran, sonbaharda çiçek açan, çiğdem cinsinden soğanlı bir kültür bitkisidir. Genellikle renklendirici ve tat verici olarak kullanılan safran parfümeri ve ilaç sanayinde de kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!