Okçuluğun yıldızı zirveye yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Okçuluğun yıldızı zirveye yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2023 15:16

Yıldırım Okçuluk İhtisas Kulübü’nün lisanslı sporcusu olan Çoban, 4 kez Türkiye şampiyonu olurken, 2022’deki organizasyonda Mete Gazoz’u geçip Türkiye birinciliğine ulaştı. Çoban, klasik yay erkeklerde ilk 10 sporcu içinde yer alıyor.

Haberin Devamı

Okçuluk branşına, Mete Gazoz’un elde ettiği olimpiyat ve dünya şampiyonluğu sonrasında ilgi artarken, bu branştaki diğer sporcular da başarılarıyla öne çıkıyor. Bu sporculardan biri de Klasik Yay Okçuluğun yükselen yıldızı Mustafa Buğra Çoban. 2022 yılında yapılan Türkiye Okçuluk Şampiyonası’nda, olimpiyat şampiyonu Mete Gazoz’u geçerek Türkiye birincisi olan Çoban, son dönemdeki dereceleri ile adından söz ettiriyor. 4 Türkiye şampiyonluğu bulunan Çoban, klasik yay erkeklerde ilk 10 sporcu içerisinde yer alıyor.
Okçuluğa, çocukluğunda yaşadığı dikkat dağınıklığı problemine çözüm için başladığını aktaran Çoban, şunları söyledi:
“Ailem ile birlikte gittiğimiz psikolog, dikkat dağınıklığından kurtulmam ve derslerimde başarılı olmam için okçuluk sporunu önerdi. İlk dönemler, eğitimime odaklanmam için başladığım bu spor daha sonra hayatımın merkezine yerleşti. Okçuluğa başladıktan yalnızca üç ay sonra 13-14 yaş grubunda Ankara şampiyonu olup, ilk derecemi kazandım. Sonraki süreçte ailemin de isteği ve desteğiyle okçuluk sporunu profesyonel olarak yapmaya başladım. Eğitimimi de aksatmadan liseye giriş sınavına hazırlandım. O dönemde, 13-14 yaş milli takımının belirleneceği Türkiye şampiyonasına hem de liseye giriş sınavına hazırlandım. Sınav sonucunda yüzde 3’lük dilime girerken, hem de Türkiye şampiyonu oldum.”

Haberin Devamı

GELİŞİM İÇİN UZUN SÜREYE İHTİYAÇ VAR

“Okçulukta antrenman mükemmelleştirmez, geliştirir. Bu branşta başarının sırrı iyi ve verimli antrenman yapmaktır. Ailemden de bir yatkınlık denebilir ancak sporda belli bir şey vardır. Sporda ne kadar çok çalışırsanız, doğru çalışırsanız ve isterseniz sonuç aynı şekilde etkilenir. Yani bu üçü doğru orantılıdır. Yarışmalara hazırlık dönemimde 7,8 saat, yarışma döneminde ise 12 saat antrenman yapıyorum. Çünkü okçuluk sporu nankör bir spor. Gelişim için uzun mesailer istiyor. Okçuluk yaşın sadece bir sayı olduğu spor dalı. Diğer spor dallarında olduğu gibi önemli bir etmen değil. Bu spor, futbol veya basketbol gibi bir spor değil. Yapmanız gereken çizgiye geçip ok atmak ve kendinizi adamak. Bu işe isterseniz 80 yaşında olun isterseniz 10 yaşında olun aynı performansta ok atabilirsiniz.”

Haberin Devamı

ŞAMPİYONU YENMEK HEDEFİNİZİ YÜKSELTİYOR

“Olimpiyat şampiyonu Mete Gazoz’u yenmek farklı bir duyguydu. Mete Gazoz ile daha önce de yarıştığımız turnuvalar oldu. 2022’deki Türkiye Kupası finallerine gelmeden önce Mete abi ile 2022’nin Fetih Kupası’nda karşılaştım. Yarı finaldi ve yarışmayı ucu ucuna 6-4 kaybedip, bronz madalya almıştım. Türkiye şampiyonasında tersi gerçekleşti. Sonuçlar elime geldiğinde Mete Gazoz’u yenmiş olarak görünüyordum. Mete Gazoz ile karşılaştığım maçta duygu yoğunluğundan başka bir şey hissetmedim. O yarışmada sadece bir madalya istiyordum. Kendime verdiğim bir sözdü. Bu yarışmayı kazanacağım şeklinde ilerliyordu. Yarışma bittikten sonra sonuçlar elime geldiğinde Mete Gazoz’u yenmiş olarak görünüyordum. O ana kadar pek isim önemli değilken o andan sonra önemli hale geldi. Madalyayı almaktan ziyade yapabileceğimin en iyisini yapmaktı. Türkiye şampiyonasında Mete Gazoz’u yenmeden önce üç Türkiye şampiyonası geçirdik ve ben üçünü de altın madalya ile tamamladım. Bu üst üste gelen 4. Türkiye Şampiyonluğuydu. Bir olimpiyat şampiyonunu, aktif olarak Türkiye’nin en iyi okçularından birisini yenmek, hem statünüzü arttırıyor hem de hedeflerinizi konumlandığınız yer biraz daha yükseliyor.”

Haberin Devamı

SPORCULARIMIZ KÜRSÜYE ÇIKSIN İSTİYORUZ

Okçuluğun yıldızı zirveye yükseldi

Mustafa Buğra Çoban’ın antrenörü ve Yıldırım Okçuluk İhtisas Kulübü Başkanı Cengiz Yıldırım, kulübün son yıllardaki grafiğini ve Çoban’ın başarılarını değerlendirip, şöyle konuştu: “Yıldırım Okçuluk İhtisas Kulübü, Çoban’ın, Mete Gazoz’u yenmesiyle dikkati çekti. Son dönemde yıldızı parlayan okçuluk 2013’ten itibaren ülkemizde bir ivme kazandı. Biz şu an Türkiye’nin 3. veya 4. özel kulüplerinden biriyiz. Bizler birer lokomotif olduk ve sporcular yetiştirdik. Milli takım antrenörleri de son hamleleri yaparak sporcuları dünya şampiyonlarına, olimpiyatlara götürdü. 2011’de kurulduk. 7 milli sporcu yetiştirdik. Avrupa şampiyonu ve üçüncüsü çıkardık. Mustafa Buğra Çoban’ın 5 milli sporcuyu ve olimpiyat şampiyonu Mete Gazoz’u yenip, Türkiye şampiyonu olmasıyla, gündeme geldik. Başarılı sporcularımız var ve tesisimiz buna olanak sağlıyor. Büyük ve modern tesislere sahibiz. Ticari bir kaygımız yok. Ay yıldızlı bayrağı sürekli kürsünün zirvesine taşıyacak tarzda sporcu yetiştiriyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!