Mutfak tüpünde hayati 10 dakika

Güncelleme Tarihi:

Mutfak tüpünde hayati 10 dakika
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2016 15:26

Alev alan mutfak tüpünün patlamadan 10 dakika dayanabildiğini belirten İtfaiye Amiri Nurettin Ayaz, bunu bilmeyenlerin yangın anında tüplerini yüksek katlardan aşağı attıklarını söyledi. Ayaz, bir kova su ya da ıslak battaniye ile tüpün söndürülebileceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Ankara İtfaiyesi, Büyükşehir Belediyesi’nin kent bakım atölyelerinde çalışanlara yangın eğitimi verdi. “Acil Durum Eylem Planı” çerçevesinde ilk yardım, arama-kurtarma, yangınla mücadele, koruma ve tahliye konularında verilen eğitimle ilgili İtfaiye Amiri Nurettin Ayaz, “Elektrik ve doğalgaz yangınlarına, kimyasal tozla (yangın tüpü) müdahale etmek gerekir” uyarısında bulundu. Ayaz, ocakta yanan yemeğe yine suyla müdahale edilmemesi gerektiğini, ıslak bir örtünün, yanan tencere-tavanın üstüne kapatılarak da yangının kontrol altına alınabileceğini belirtti. Doğru bilinen yanlışlara da örnekler veren Ayaz, alev alan mutfak tüpünün patlamadan 10 dakika dayanabildiğini belirterek, bunu bilmeyenlerin, yangın anında mutfak tüplerini yüksek katlardan aşağı attıklarına dikkat çekti. Alev alan mutfak tüpünü bir kova suyla da söndürülebileceğini uygulamalı olarak gösteren Ayaz, “Aynı zamanda bir ıslak battaniye, masa örtüsü ya da sofra bezini üstüne sararak ve oksijensiz bırakarak da söndürme şansına sahibiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

30 LİRALIK CİHAZI İHMAL ETMEYİN

Ayaz, katı-sıvı ve gaz yangınlarına karşı en etkili yöntem olan yangın söndürme tüplerinin, evlerde, otomobillerde ve işyerlerinde mutlaka bulundurulması gerektiğini söyledi. Ayaz, “30 liralık cihazı ihmal etmeyin. Tedbirinizi alın, felaketin başınıza gelmesini beklemeyin” diyerek, diğer uyarılarını şöyle sıraladı: “Tost makinesi, su ısıtıcısı gibi elektrikli aletleri asla prizde unutmayın. Sobaları tiner, boya ve benzin benzeri tutuşturucularla asla yakmayı denemeyin. Baca temizliklerine de dikkat edin.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!