Mezarlıktaki genişleme davalık oldu

Güncelleme Tarihi:

Mezarlıktaki genişleme davalık oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2021 22:02

Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi’nin defin yeri kalmadığı için Etimesgut Elvanköy Mezarlığı’nın yan tarafta park yeri olarak görünen boş alana doğru genişletilmesine yönelik kararı mahkemelik oldu.

Haberin Devamı

Mezarlıkla ilgili şubat ayında başlayan süreç şöyle gelişti: Elvanköy Mezarlığı’nda defin yeri kalmayınca Etimesgut’ta yaşayan bir çok vatandaş, mezarlığın, yan tarataki boş alana uzatılmasını ve buranın da yeni define açılmasını talep etti. Etimesgut’taki 36 mahalle muhtarı, vatandaşların taleplerini Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’e iletti.

İLÇE MECLİSİ TAVSİYE KARARI SUNDU

Başkan Demirel de konuyu Etimesgut Belediye Meclisi gündemine getirdi. Konuyla ilgili MHP, CHP, AK Parti ve İYİ Parti grupları ortak önerge verdi. Önergede Elvanköy Mezarlığı’nın devamında olan ve imar planında ‘park alanı’ olarak görünen 80 bin metrekarelik alanın da mezarlık olarak kullanılması yönünde karar alınması istendi. Etimesgut İlçe Hıfzıssıhha Kurulu da mezarlığın genişletilmesi yönünde olumlu karar verdi. Etimesgut Belediye Meclisi’nde ortak tavsiye kararı alınarak talep ABB Meclisi’ne sunuldu.

ASKİ HATLAR İÇİN MESAFEYİ HATIRLATTI

Define açılmak istenen alan Kesikköprü Barajı içme suyu hattı güzergâhında olduğundan dolayı ASKİ Genel Müdürlüğü’nden de görüş talep edildi. ASKİ, ‘Hatları içine alacak şekilde beton çevre duvarı yapıldığını, çevre duvarının yerinin değiştirilmesi gerektiğini, hatların güvenliği için en az 6 metre kazı yaklaşım mesafesi ve en az 15 metre yapı yaklaşım mesafesi olacak şekilde planlama yapılması gerektiği’ni belirtti. ASKİ’nin görüşünde ayrıca ‘Hatlar üzerinde kazı ve dolgu yapılmaması ve kamyon, iş makinesi gibi ağır tonajlı makinelerin çalıştırılmaması gerektiği’ de yer aldı. Görüş talep edilen Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’ndan henüz cevap gelmezken Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı ise ‘ihtiyaç halinde Sincan Cimşit Mezarlığı’na define devam edileceği’ yönünde görüş bildirdi.

ABB MECLİSİ KABUL ETTİ, İTİRAZ GELDİ

ABB Meclisi de talebi uygun görerek 1/5000 ölçekli imar planı değişikliğini nisan ayı oturumunda kabul ederek mezarlığın 80 bin 750 metrekare büyüklüğündeki park alanına doğru genişletilmesini onayladı. İmar planı askıdayken mezarlığın genişletilmek istendiği alana cepheli konutlarda oturan vatandaşlar ise ASKİ ve Mezarlıklar Daire Başkanlığı’nın görüşlerini gerekçe göstererek dilekçelerle ve Başkent 153’e başvuruda bulunarak bu karara itiraz etti. Ayrıca kararların iptaline ilişkin açılan dava sonucunda da Ankara 17. İdare Mahkemesi de yürütmeyi durdurma kararı verdi. Konu son olarak ABB Meclisi’nin bu ay ki oturumuna yeniden geldi. Meclis, yargı sürecinin tamamlanmasının ardından yeniden değerlendirmek üzere kararı İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’na iade etti.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara, Etimesgut Elvanköy Mezarlığı’na yeni defin yapılamaması ve yan tarafa doğru genişletilmesine ilişkin kararı ‘Elvanköy Mezarlığı’na uzatma formülü’ haberiyle gündeme getirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!