Mesleki ve teknik eğitimde iş birliği

Güncelleme Tarihi:

Mesleki ve teknik eğitimde iş birliği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2022 23:41

Ankara Sanayi Odası ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında mesleki ve teknik eğitimde istihdam ve üretim ilişkisini güçlendirmeyi amaçlayan “Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi İş Birliği Protokolü” imza töreni ASO’da gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

İş birliği protokolü, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir tarafından imzalandı. Millî Eğitim Bakanlığı’nın mesleki eğitimi ayağa kaldırmak için sektörün tüm temsilcileriyle iş birliği yaptığını ifade eden Bakan Özer, “İstediğimiz şey; sanayicinin deneyimini, birikimini, müktesebatını, meslek liselerine aktarması. Süreci birlikte yönetip insan kaynağını birlikte yetiştirebilmemiz... İşte bunun neticelerini gördük. İlk adımlarını Savunma Sanayi Başkanlığımızla yaptık: ASELSAN Mesleki Teknik Anadolu Lisesi. Düşünün, artık ASELSAN Mesleki Teknik Anadolu Lisesine yüzde 1’lik başarı diliminden öğrenciler geliyor. Artık başarılı öğrenciler meslek liselerini tercih etmeye başladı” değerlendirmesinde bulundu.

Mesleki ve teknik eğitimde iş birliği


AMACIMIZ ÜRETİM DEĞİL EĞİTİM

Amaçlarının üretim değil, eğitim olduğunu vurgulayan Bakan Özer, “Bizim amacımız, mesleki eğitim verdiğimiz tüm alanlarda uygulamalı üretimle eğitimi teşvik etmek. Eğer her alanda biz üretim isteseydik mesleki eğitim merkezlerindeki üretimi iptal etmezdik. Mesleki eğitim merkezlerinde üretim yapılmasını istemiyoruz çünkü mesleki eğitim merkezleri, haftada dört gün işletmeye giden bir yer” ifadelerini kullandı.

Mesleki ve teknik eğitimde iş birliği


BECERİYE GÖRE TERCİH

Nurettin Özdebir ise ASO’nun meslek liselerinde beceri testi yaparak öğrencileri yönlendirdiklerine işaret ederek, bu testlerin ilkokuldan itibaren yapılmasını, üniversiteye girişte de uygulanarak kişilerin becerilerine göre tercih yapmasının sağlanmasını önerdi. Mutsuz gençlerin yetişmesinin önlenmesi gerektiğini bildiren Özdebir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun önüne geçmek için insanları kabiliyetlerine göre yönlendirip bu kabiliyetlerine göre beceri sahibi yapılması son derece önemli. Bu amaçla çıkılan yolculukta, Milli Eğitim Bakanlığımızla okul-sanayi iş birliğini daha fazla geliştirecek, adeta kol kola çalışabileceğimiz yeni bir yapılanma gerçekleştiriyoruz.”

Haberin Devamı

İSTİHDAM AÇIĞI

Ankara’daki meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezlerine, ASO’nun meslek komitelerinden görevlendirme yapacaklarını ifade eden Özdebir, “Bu şekilde iş yeriyle okul arasındaki bağı geliştirerek sanayinin istihdam açığı kapatılacak. Ülkemiz için üretecek gençleri yetiştirmek için bu protokolü yapıyoruz. Bu protokolle, sanayicilerimizin mesleklerle usta eğiticilerini göndermeleri, öğrencilerin staj yapmaları, tespit edilecek öğrencilere burs desteğinde bulunulması, burada yetişen öğrencilerin iş yerlerinde istihdam edilmesi, okulların atölye ve laboratuvar eksiklerinin birlikte giderilmesi gibi pek çok adım atılacak” diye konuştu,

Haberin Devamı

TEŞVİK ÇALIŞMALARI YAPILACAK

Protokol kapsamında, meslek komiteleri ile eşleştirilen okullar, Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları kapsamına alınacak. Okul laboratuvar ve atölyelerinin donanım ve teknolojik altyapısı güncellenerek sektörle uyumlu hale getirilecek. Belirlenen öğrencilere burs verilecek, öğrenciler için işletmede mesleki eğitim ve staj imkanı sağlanacak. Kız çocuklarının okullaşma oranının artırılması amacıyla okula devam problemi yaşayan öğrencilerin okula devamını teşvik edici çalışmalar yapılacak. Mesleki ve teknik eğitime yönelik etkinlikler (kariyer günü, rehberlik, yarışma, gezi gibi) ve farkındalık faaliyetleri düzenlenecek. Öğrencilerin yeteneklerinin ve ilgi alanlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!