Kahvecilerden derneklere çay isyanı

Güncelleme Tarihi:

Kahvecilerden derneklere çay isyanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2018 09:50

Ankara’da 4 bin derneğin kahvehane gibi faaliyet gösterdiğini savunan Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven isyan etti: “Biz 1-1.5 liraya çay satıyoruz, dernekler 50 kuruşa çay satıyor. Haksız rekabet var.”

Haberin Devamı

Başkent’te bazı derneklerin kahvehane gibi hizmet gösterdiğini öne süren Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, Dernekler Kanunu’nda uzun süredir talep ettikleri düzenlemenin yapılmamasını eleştirdi. Bu derneklerin çay fiyatını düşük tutarak kendileriyle rekabete girdiğini belirten Güven yetkililere çağrıda bulunarak şunları söyledi:

BELEDİYE BAŞKANLARINA ÇAĞRI

Ankara’da 9 bin 300 dernek var. 300 tanesi lokal izinli bunlar vergi veriyor. 5 bini cami, okul gibi yardımlaşma derneği 4 bin tanesi de dernek adı altında kahve gibi çalışıp kahvehanelerle rekabet yapıyor. Dernekte masa sandalye olamaz, ticaret yapılamaz. Dernekler İl Müdürlüğü’nün toplam 15 personeli var, 4 bin derneği nasıl denetleyecek. 2007’de Dernekler Kanunu değişti buralara polis ve zabıta da girebiliyor. Tüm belediye başkanlarını ve emniyet teşkilatını göreve davet ediyorum buraları polis ve zabıta denetlesin. Esnafımız 17 çeşit vergi veriyor. Bunlarda vergi yok. Dernekler kahveci esnafının ekmeğini böldü. Vergi Dairesi Başkanı’nı da göreve davet ediyorum buraları vergi denetim elemanları denetlesin.

Haberin Devamı

50 KURUŞA ÇAY HAKSIZ REKABET

Dernekler Daire Başkanlığı da Dernekler Kanunu’nun değiştirilmesi için harekete geçmeli. Dernekler de o zaman vergi mükellefi olsun. Biz çaylarımıza zam yapamıyoruz. Biz 1-1.5 liraya çay satıyoruz dernekler 50 kuruşa çay satıyor. Vergi vermiyorlar 50 kuruşa çay satıyorlar. Biz eleman çalıştırıp vergi veriyoruz derneklerde böyle bir şey yok. Haksız rekabet var. Bunun önlenmesi lazım. Esnaf odasına kayıtlı esnaf sayısı 2010 yılında 3 bin 500’tü şimdi bin 350’ye düştü. Bunların 500’ü çay ocağı, geriye kalanı kahvehane. Buna karşılık 4 bin dernek var böyle birşey olabilir mi? Vergiyi sonlandırıp, esnaf odasından kaydını kapattırıp kayıt dışına yönelenler de var.”

BİZİ MİLLET KIRAATHANELERİ DEĞİL DERNEKLER BİTİRECEK

Millet kıraathanelerini kendilerine rakip olarak görmediklerini de belirten İsa Güven, “Bazı siyasiler ‘millet kıraathaneleri kahvecileri bitirecek’ diyor. Kahveleri Millet Kıraathaneleri değil dernekler bitirecek. Millet kıraathanelerinde tavla, okey yok kitap var. Millet kıraathanesine evet, kahvehane gibi çalışan derneklere hayır diyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızı da kahveci esnafıyla bir kahve içmeye davet ediyorum. Gelsinler sorunlarımızı yerimizde görsünler istiyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!